URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 20 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, şeful Poliţiei de Frontieră Române, orădeanul Ioan Buda, a dat o veste mare: după o întâlnire cu omologul de la Budapesta, a decis deschiderea "ocazională" a unui nou punct de trecere a frontierei în Bihor, la Santăul Mare, exclusiv pentru "efectuarea unor transporturi de materiale de construcţii" necesare construirii autostrăzii din Ungaria. Nimic rău până aici, dar asta numai dacă avem memorie de efemeridă şi nu ne amintim câteva detalii poate, totuşi, relevante...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În 7 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind modificarea Codului de procedură civilă, care a fost trimis Preşedintelui României în vederea promulgării. În condiţiile în care unul dintre principalele subiecte actuale din mass media este reprezentat de modificarea codurilor penale, adoptarea acestei legi, mult mai importante pentru cetăţeanul de rând, a trecut aproape neobservată. Sunt modificate aproximativ 100 de articole din Codul de procedură civilă!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Toxiinfecţiile alimentare sunt boli acute cu manifestări diareice, determinate de salmonele, stafilococi enterotoxici, clostridium perfringens, clostridium botulinum şi alţi agenţi patogeni. Cea mai frecventă toxiinfecţie alimentară este cea determinată de salmonele. Există peste 1.700 de tipuri clasificate de salmonele. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.
20 Ianuarie 2018, 19:11

Masacrul din Parcul Bălcescu, comandat de Primărie! Sesizat de BIHOREANUL, viceprimarul Birta a suspendat tăierile de arbori

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Contactat pe marginea defrişărilor făcute vineri şi sâmbătă de firma angajată de Primărie în Parcul Bălcescu, viceprimarul Florin Birta, cel care răspunde de Direcţia Tehnică, a spus că a aflat despre acţiune din ştirea apărută în BIHOREANUL şi a dispus suspendarea ei şi, drept urmare, a dat ordin să se oprească temporar acţiunea de tăiere şi toaletare a copacilor.

Defrişare, nu toaletare

Florin Birta a declarat BIHOREANULUI că Direcţia Tehnică are aprobările necesare pentru tăierea sau toaletarea a 60 de arbori din Parcul Bălcescu, iar vineri şi sâmbătă s-au tăiat şi toaletat 16 dintre aceştia.

În parc, peisajul este sumbru şi toată operaţiunea pare de neînţeles. Inclusiv din fotografiile făcute de ecologiştii orădeni şi postate de reţelele de socializare se vede că o bună parte dintre copacii trunchiaţi sau tăiaţi din Parcul Bălcescu nu erau defel uscaţi şi că nu e vorba de o toaletare, ci o tăiere în toată regula.

"M-am interesat la Direcţia Tehnică şi mi s-a spus că există aprobări de la Mediu şi de la Direcţia Silvică pentru tăierea sau toaletarea a circa 60 de arbori. Am înţeles că e vorba de arbori uscaţi sau în pericol de a cădea. Luni dimineaţă voi verifica exact care este situaţia. Până atunci, le-am dat dispoziţie să se oprească, să nu mai taie nimic. Voi verifica toate documentele legate de aceste tăieri şi mă voi duce şi în teren", a declarat viceprimarul.

La cererea cetăţenilor...

La insistenţele BIHOREANULUI, care a vrut să afle explicit cine anume a fost iniţiatorul tăierii arborilor, Birta a spus că nu ştie şi a cerut răgaz pentru a se documenta suplimentar de la directorul adjunct al Direcţiei Tehnice al Primăriei, Emil Benţan, cel care, deşi răspunde direct de această activitate, a refuzat să dea detalii ziarului.

"Au fost o serie de solicitări de la cetăţenii care locuiesc în jur şi care merg prin parc că sunt arbori într-o stare nu foarte bună din punct de vedere al sănătăţii care pot să cadă acolo, prin parc, şi a administratorului parcului. Primăria s-a adresat Agenţiei de Mediu şi Ocolului Silvic. Agenţia de Mediu a dat un aviz favorabil, Ocolul Silvic a însemnat arborii care trebuie tăiaţă şi Primăria a comandat firmei care se ocupă de toaletări să îi taie", a precizat, ulterior, Florin Birta, ţinând să precizeze că e vorba doar de toaletări de arbori, nu de defrişări.

Întrebat cum se explică faptul că nu a avut ştiinţă, dinainte, despre "toaletarea" a 60 de arbori într-unul din cele mai importante parcuri ale oraşului, Birta a spus că nu a fost informat, deşi este responsabil de Direcţia Tehnică, deoarece "n-o să iasă viceprimarul în teren la fiecare arbore tăiat în Oradea", iar această operaţiune era de nivelul de competenţă al directorului Benţan.

Birta a încercat să acrediteze ideea că funcţionarii Primăriei trimit toate cererile de tăieri de arbori venite din partea orădenilor către Agenţia de Mediu, iar dacă aceasta dă avizul necesar, ele se pun în practică. La insistenţele BIHOREANULUI, care a vrut să afle care este atunci rolul specialiştilor Primăriei, viceprimarul a spus că funcţionarii au ieşit în teren împreună cu cei ai APM. "Agenţia de Mediu e mai în măsură să spună care arbori se pot tăia, decât viceprimarul. Primăria şi-a însuşit punctul de vedere al cetăţenilor", a concluzionat Birta.

Directorul drujbă

De menţionat faptul că directorul tehnic adjunct responsabil de problemă, Emil Benţan, a mai făcut obiectul criticilor BIHOREANULUI, pentru felul în care a dispus masacrararea plopului din vecinătatea restaurantului Spoon, cel ce fusese adoptat de reputatul biolog Anna Marossy, între timp decedată.

Ziarul a dezvăluit atunci - la fel ca în Parcul Bălcescu - cum distrugerea plopului secular s-a făcut pe ascuns, la cererea administratorului restaurantului, dar cu încălcarea propriului Regulament privind spaţiile verzi al Primăriei, care spune că e necesară o analiză prealabilă a Comisiei locale de avizare a tăierilor şi toaletărilor. BIHOREANUL l-a întrebat expres pe Benţan de ce n-a supus problema dezbaterii Comisiei, dar individul a ocolit răspunsul, în vreme ce viceprimarul Florin Birta a promis, la cererea ziarului, o anchetă administrativă. 

"Nu ştiu dacă acum (la parcul Bălcescu – n.r.) a existat avizul comisiei consultative, ştiu că a existat avizul Agenţiei de Mediu", a declarat vicele. Întrebat, la 8 luni după acea poveste, când faptele se repetă la scară şi mai mare, dacă a făcut ancheta promisă şi dacă l-a sancţionat pe Benţan, Birta a recunoscut că nu...

"Toaletări necesare"

Chestionată de BIHOREANUL, Florica Sălăjan, care a concesionat Parcul Bălcescu şi a construit restaurantul din incintă, în calitate de fost administrator al firmei Murray Press, a spus că nu se mai ocupă de afacere, însă afirmă că ea a făcut cererea la Primărie, pentru toaletare. "Înainte să predau firma, eu am făcut cerere la primărie, pentru toaletarea copacilor, în luna iunie-iulie. Întotdeauna, cât timp am condus eu firma, o dată pe an am făcut asta, pentru că au fost situaţii în care s-au desprins crengi din copaci şi au căzut inclusiv peste locul de joacă, chiar şi când atunci când nu erau furtuni. Înainte să predau actele firmei, m-am dus, că eu eram administrator, şi am vrut să ies liniştită la pensie", a declarat Sălăjan.

La rândul său, noul administrator, Adrian Pop, a afirmat că "ce s-a întâmplat în parc a fost un lucru necesar" şi că arborii doborâţi vor fi înlocuiţi în timp. "La începutul săptămânii a venit o echipă care zicea că trebuie să toaleteze copacii, iar vineri au venit să termine cu lucrarea. De toaletat au fost destui, pe unde merge aleea, ca să nu dea în cap la oameni, iar de tăiat efectiv nu ştiu. În partea dinspre calea Armatei Române erau câtva cioturi, copaci cu trunchiurile pe jumătate care muriseră de tot, nu ştiu să spun, exact, în jur de 5-6, poate 8. Dar toţi au fost marcaţi, fiind bătrâni şi reprezentând un  pericol", spune Pop. Totuşi, acesta susţine că muncitorii nu aveau cum să toaleteze 60 de arbori, pentru că "nu cred că sunt atâţia în tot parcul". "Din trunchiurile tăiate, o să amenajăm nişte mese rustice. Credeţi-mă, este în interesul meu să facem parcul să arate bine. Nu vreau să am pe nimeni pe conştiinţă", afirmă el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Tds
Mincinosule . Ce dovezi tre sa duci la Bihoreanul?
Postat 21 Ianuarie 2018, 13:48 de Sandu1201
WinDos-ul garii
Te-ai trezit . Ai dormit Bine?
Postat 21 Ianuarie 2018, 13:46 de Sandu1201
Liberalii oradeni se lupta cu copacii !?!
Iar au castigat liberalii !?!
Postat 21 Ianuarie 2018, 11:31 de WinDos
HAIDI BRE!
@Sandu1201: Oprițe? Cum dreaq' poți scrie în halul ăsta? Mai ales că știi că te monitorizez! Fă și tu un efort! Minim!
Postat 21 Ianuarie 2018, 09:52 de TDS
Lemne de foc
La cat de scumpe sunt lemnele de foc si la cat de mare e foamea de bani din primarie, nu-i de mirare daca vor taia toti copacii din Oradea pe motive "pertinente": ba ca-s batrani, ba ca tin umbra nu stiu cui, ba ca nu se vede o fatada, etc. stiu ei sa minta frumos, asa cum o face si birta.
Postat 21 Ianuarie 2018, 09:35 de bihoreanoradean
Da
Bine ca au fost oprite
Postat 20 Ianuarie 2018, 23:14 de Sandu1201
Daca Birta-i sefu
Daca Birta'i sefu nu va mirati de dezastru! Ce poti cere de la Zero? Da am si eu o intrebare: aia e toaletare? Ce inseamna taiere daca aia e toaletare?
Postat 20 Ianuarie 2018, 21:42 de scortosul
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)
 • Morţii cu morţii: Drumul între DN 79 şi cimitirul din Nojorid, presărat cu buruieni înalte de 2 metri! (FOTO)
 • Accident grav pe DN 1: Un bărbat a murit şi o femeie este în stare gravă, după ce o maşină s-a ciocnit cu un autocar (FOTO/VIDEO)
 • Culturi distruse: Grindina a făcut pagube enorme în mai multe localităţi din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • Meciuri internaţionale atractive, la turneul internaţional de box 'Memorialul Nicolae Talpoş' (FOTO)
 • The Lion Kings: Campionii României la baschet au prezentat trofeul în faţa fanilor orădeni, fiind primiţi cu aplauze şi confetti (FOTO/VIDEO)
 • Furtună peste Oradea: Ploaia şi vijelia au inundat străzi şi au doborât copaci cu nemiluita (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON