URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2019, 17:55

Managerul Foncea: „Am preluat Spitalul Municipal în faliment funcţional”. Urmează „cea mai mare restructurare”, poate şi concedieri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Afirmaţii şocante ale managerului Spitalului Municipal din Oradea, Dacian Foncea. La un an şi două luni după preluarea funcţiei, acesta a spus, într-o conferinţă de presă susţinută luni, că a găsit unitatea „pe butuci”, „în faliment funcţional şi moral”, astfel că a elaborat „propuneri de relansare” pentru care, în prealabil, „a trebuit să mă debarasez de directorii din Comitetul Director”, deoarece aceştia i-ar fi ascuns gravitatea situaţiei.

Mai puţină „dependenţă”

Foncea a spus că a demarat „relansarea” spitalului reducându-i, în primul rând, dependenţa de entităţi private care stau cu chirie chiar în incinta unităţii, prin achiziţii de echipamente şi aparatură medicală.

Concret, Municipalul a achiziţionat aparatură pentru radiologie, pentru a înlocui „două aparate vechi de 18 ani” cu două aparate Siemens, care au costat câte 100.000 euro bucata. De asemenea, a afirmat Foncea, „Spitalul Municipal a avut o dependenţă mare faţă de un spital privat (n.r. – Pelican)” şi în ce priveşte serviciile de tomografie computerizată, dar în luna iulie a achiziţionat primul său Computer Tomograf, cu care „deja facem 10 pacienţi pe zi”.

Managerul a mai spus că în urma unei „renegocieri cu Fundaţia Man (n.r. – de fapt Clinica Maria, alt chiriaş al Spitalului Municipal), aceasta ne cedează aproximativ 400 metri pătraţi din cei 950 metri pătraţi pe care i-a acumulat la parter, pentru mutarea secţiei de Neurologie - Psihiatrie infantilă”. Foncea a afirmat, totodată, că în perioada septembrie - octombrie, Fundaţia Man „ne va face gratuit investigaţiile CT - RMN”.

„Într-o lună, Spitalul Municipal plătea la toţi prestatorii (n.r. - Spitalului Pelican, Clinicii Maria şi Spitalului Judeţean) 100.000 lei pentru investigaţiile CT - RMN”, a mai spus Foncea, adăugând că „Spitalul Municipal a câştigat pe programul Ro-Hu un proiect de 2,4 milioane euro, aşa că până în 2021 montăm şi un RMN”, astfel că unitatea „începe să îşi satisfacă nevoile de imagistică singură”.

Mutări de secţii

Pe de altă parte, managerul Spitalului Municipal a prezentat şi principalele măsuri care vor fi luate pentru punerea în aplicare a unui plan de restructurare a unităţii, în urma aprobării lui de către Ministerul Sănătăţii, „unde a stat mai mult de opt luni”. „Este cea mai mare modificare de structură aprobată de Minister”, a spus Dacian Foncea.

Aatfel, secţia de Neurologie - Psihiatrie infantilă va fi mutată de la etajul V la parter, pentru a se evita riscul ca unii copii cu afecţiuni psihiatrice să sară pe geam.

Secţia de Pneumologie din incinta fostului spital TBC din strada Izvorului, despre care managerul a spus că „este într-o situaţie cu nimic mai bună decât cea de pe strada Pasteur (n.r. - de Neurologie – Psihiatrie adulţi)”, va fi mutată parţial, adică 50 din totalul de 65 paturi, la etajul V al clădirii principale din strada Coposu, „pentru a îndeplini normele”, în sensul că aici bolnavii vor avea oxigen la pat, servicii CT, ATI şi de Cardiologie. La fel, vor fi mutate pe strada Coposu şi 30 de paturi de Neurologie din secţia exterioară de pe strada Pasteur.

În schimb, Foncea a arătat că la secţia exterioară din strada Izvorului, în fostul spital TBC, „vom face loc pentru 10 paturi de paliaţie”, iar secţia de Pneumoftiziologie va fi redusă de la 45 la 30 paturi, pentru că „nu mai este nevoie de toate paturile”.

De asemenea, Secţia de Pediatrie II va avea în continuare compartimentele de oncologie şi hematologie pediatrică, dar nu cu 12 paturi, ci cu numai 6 (deşi conducerea spitalului propusese să fie doar două).

Noutăţi la Oncologie

Schimbări vor fi şi la Centrul Oncologic, unde la parterul clădirii vor exista numai cabinete medicale, de aici urmând să fie mutată spitalizarea de zi la etajul I. „Pacienţii nu vor mai sta în sala aceea mare toţi, mai mult de 20 de persoane, întinşi pe scaune stomatologice, ci în saloane de câte două paturi”, a spus Foncea. Tot la Centrul Oncologic, compartimentul de radioterapie se va transforma în secţie cu 10 paturi.

Foncea a prezentat şi situaţia utilizării celor două acceleratoare existente la Centrul Oncologic, spunând că acceleratorul vechi, marca Siemens, existent din 2013, se defectează atât de des încât acest lucru „ne determină să solicităm Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor aprobarea pentru casare”.

În această situaţie, Centrul Oncologic va rămâne o vreme cu un singur accelerator, cel nou, marca Elekta, cumpărat de Ministerul Sănătăţii în mandatul orădeanului Florian Bodog, acesta urmând să fie pus în funcţiune fără nicio upgradare, cât mai rapid. „Deja ne-a venit autorizaţia de punere în funcţiune, sperăm să primim şi autorizaţia de utilizare cât mai repede, sperăm ca în noiembrie să discutăm despre un aparat de radoterapie funcţional”, a spus Foncea.

El a precizat că în paralel, Spitalul Municipal va face demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţia unui al doilea accelerator, „dacă nu, vom cumpăra nou altul, pe un buget multianual, şi să-l plătim în trei ani”.

Din bucătărie în şomerie

Pe de altă parte, managerul a vorbit şi despre decizia conducerii spitalului de a desfiinţa bucătăria, după ce pe 25 iulie Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor îi suspendase activitatea din cauza mizeriei şi degradării ustensilelor.

Foncea a spus că aducerea bucătăriei la normele legale ar fi presupus o investiţie „de un milion de euro”, aşa că nu a considerat-o prioritară în condiţiile în care alte investiţii, în aparatură şi echipamente sunt mai importante, iar hrana pentru pacienţi este achiziţionată de la firme de catering, care asigură mesele calde la prânz şi seara.

După închiderea bucătăriei, spitalul s-a trezit cu o problemă de personal, cei 24 de angajaţi ai acesteia fiind, a spus managerul, „în evaluare” şi cu norma de lucru redusă cu 20%. „Avem două variante, fie pleacă acasă, pentru că nu au ştiut să-şi gestioneze activitatea, să aibă o bucătărie curată, fie să creăm posturi de îngrijitori pentru care să opteze”, a spus Foncea, precizând că o decizie încă nu a fost luată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sanatatea nu e o afacere!
Ceea ce a descoperit domnul manajer in acest spital este de fapt realitatea de zi cu zi din sistemul de sanatate romanesc. Daca a gasit nereguli, este normal sa le indrepte dar nu in detrimentul pacientilor sau al angajatilor. La fel si povestea cu bucataria: nu a observat ca lucrurile nu sunt in regula pana sa vina sanepidul sa-l amendeze? Sa fim seriosi.. trebuie sa mănânca si gura lu' un preten cu catering ceva.
Postat 27 August 2019, 07:27 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON