URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iulie 2019, 15:03

Mai mulţi bani pentru Ciuperca: Primăria Oradea licitează din nou lucrările la grădina publică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, la cele două licitaţii organizate de Primăria Oradea pentru refacerea grădinii Ciuperca, niciun constructor nu şi-a depus oferta, municipalitatea a lansat o nouă procedură, suplimentând însă valoarea contractului cu jumătate de milion de lei.

"Am organizat deja două licitaţii şi nu s-a prezentat niciun ofertant, astfel că am actualizat preţul, mai precis costurile de manoperă, ţinând cont şi de modificările legislative", a declarat viceprimarul Florin Birta, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Anunţul Primăriei privind a treia licitaţie a fost publicat marți, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Conform documentelor postate, contractul vizează proiectarea şi executarea lucrărilor de reamenajare a Grădinii Publice "Dealul Ciuperca", în valoare totală de 2,4 milioane lei, fără TVA. La precedenta licitaţie, Primăria oferea pentru lucrări cel mult 1,9 milioane lei.

Termen de execuţie: 8 luni

Reamenajarea dealului Ciuperca presupune lucrări de structură, arhitectură, instalaţii electrice exterioare, amenajări peisagistice şi amenajarea sistemului de irigaţii. Mai precis, lucrările de structură vor cuprinde realizarea de umpluturi compactate de pământ şi pământ stabilizat în amonte de zidul de sprijin pentru a exista o continuitate a pantelor taluzului natural, realizarea aleilor, a structurii metalice a pergolei, aducerea la cotă a căminelor de vizitare, amenajarea treptelor de legătură între alei şi a punctului de belvedere nou creat.

Printre lucrările de arhitectură se vor număra cele de refacere a tencuielilor şi vopsitoriei clădirii Caffe Ciuperca şi a punctelor de belvedere de deasupra acesteia, refaceri de pardoseli, balustrade şi bănci, realizarea unui pergole metalice cu radierul lipit de zidul de sprijin şi reamenajarea amfiteatrului în aer liber. Lucrările la instalaţiile electrice exterioare vor viza refacerea cablurilor electrice, a prizelor şi stâlpilor de iluminat.

Potrivit documentaţiei de licitaţie, durata de execuţie va trebui să fie de cel mult 8 luni. Firmele interesate pot să-şi depună ofertele până cel târziu pe 26 iulie.

Dezastrul Ciuperca

Reabilitarea dealului Ciuperca are loc în urma lucrărilor de consolidare finalizate anul trecut şi lăsate să se stabilizeze peste iarnă.

Amenajată din fonduri europene, grădina publică Ciuperca a fost distrusă de alunecările de teren din noiembrie 2016 care au afectat o suprafaţă de 5.300 mp, inclusiv aleile, amfiteatrul în aer liber şi punctele de belvedere.

Primarul Ilie Bolojan a promis că, în urma aducerii dealului la starea iniţială, municipalitatea se va îndrepta împotriva celor pe care o expertiză comandată de municipalitate îi va considera vinovaţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Prosti, da' multi
Din 2016 , de la eveniment tot faci expertize ca sa imputi daunele. Sau refaci obiectivul cu banii tai si apoi trimiti factura celui vinovat? Mai bine mai inventezi ceva taxe ca sa-i poti indestula pe constructori,pentru dezvoltare
Postat 10 Iulie 2019, 22:25 de excalibur
Prea puțini banii dl primar
Reabilitarea si consolidarea dealului pt a se putea oferi o garantie de buna execuție pe o perioadă de 5 ani ar costă municipalitatea in jur la 3,8-4,3milioane lei!!!plus tva. În primul rând trebuie consolidat gradual sub forma de treapta si consolidat prin armari masive de adâncime, iar ulterior se adauga plantarea unor radacinoase pentru consolidarea stratului de suprafață. Lucrul bine făcut costă iar dealul e unul cu probleme in ceea ce privesc alunecarile de teren...cand ajungeți la 4,3milioane alocați vin la licitație si va termin dealul in maxim 6 luni...dar la banii ăștia oferiti de municipalitate poate va face vreo firma doar decoperta:))
Postat 10 Iulie 2019, 18:37 de Adrian_Preda
Intreb pentru un prieten!
Stie cineva din pmo ca cam cat o sa coste la final mp. de tapsan verde? Depasim 1000Eu/mp? Inainte de calculul pe unitate ca cam la cat se aduna sumele cheltuite anapoda pe tapsanul verde? Stie cineva? Tine cineva evidenta? Asa pe total inclusiv sumele atrase din fondurile UE. Astept cu seriozitate seriozitate in raspunsuri. Accept un raspuns si de la bolovan daca nimeni nu stie!
Postat 10 Iulie 2019, 18:26 de scortosul
"Primarul Ilie Bolojan a promis că,...municipalitatea se va îndrepta împotriva celor pe care o expertiză comandată de municipalitate îi va considera vinovaţi."
Asta e buna:Dorelde la primarie,impotriva lui Dorel, ordonatorul principal de credite pe Oradea.Asteptam cu interes,sa aflam cine iese invingator!!??.Un lucru este insa cert,inaintea orcarei investigatii:cetateanul oradean este cel invins.
Postat 10 Iulie 2019, 16:11 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON