URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Decembrie 2018, 17:45

„Lumea contemporană. Puncte de vedere”: La Muzeul Țării Crișurilor a fost vernisată expoziția de sculptură a artistului Ovidiu Pascu (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lucrări inedite, realizate din materiale la îndemâna oricui, dar care cer multă pricepere, au fost prezentate, vineri, în lapidariul Muzeului Țării Crișurilor. Este vorba despre expoziția fotografului și artistului Ovidiu Pascu, formată din 22 de sculpturi realizate din diverse materiale: lemn, metal, piatră, alamă, fier, cupru. Ele au fost create în perioada în care artistul a urmat un masterat la Facultatea de Arte din Oradea, specializarea Sculptură și Ambient.

În cadrul vernisajului, directorul Complexului Muzeal, Aurel Chiriac, a arătat că „motivul principal al expoziției ține de atașamentul unui fost angajat din presă față de instituția muzeală și de ceea ce el poate să ofere publicului”.

La rândul său, curatorul expoziției, Milena Pop, a apreciat că lucrările „provin dintr-o altă dimensiune”, apreciabilă tocmai prin imaginația autorului. Ca exemplu, lucrarea „Pasărea din vis”, realizată din lemn și metal, „sugerează cântecul, amintind de fluier, acumulând o dinamică a mișcării în sculptură prin coarde de metal ce par vibrante”, a completat aceasta.

Ovidiu Pascu a adresat mulțumiri familiei, cadrelor didactice și celor prezenți. De amintit că acesta și-a început activitatea artistică în anul 1980, prin participarea la expoziții de grup, atât în România, cât și în Italia. Primele sale expoziții personale au fost vernisate în 1981, cuprinzând lucrări de grafică, pictură, fotografie, icoane, caricatură. Pentru activitatea sa, a obținut mai multe premii și distincții: mențiune la Salonul Național de Umor Studențesc din Timișoara, în 1981, premiul I pentru fotografie de presă, acordat de revista Foto&Model din Cluj, în 1998.

Expoziția „Lumea contemporană. Puncte de vedere” va rămâne deschisă până în 20 ianuarie 2019, vizitabilă de marți până duminică. Prețul biletelor este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru copii, elevi studenți și pensionari. Copiii până în 4 ani, copiii din casele de asistență socială, veteranii de război, lucrătorii actuali și pensionarii din rețeaua muzeistică națională au acces gratuit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON