URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2018, 17:00

La concurență: Vezi listele cu micuții admiși în fiecare dintre cele 13 creșe din Oradea!

La concurență: Vezi listele cu micuții admiși în fiecare dintre cele 13 creșe din Oradea! (foto: DAS Oradea, arhivă)

Cele 13 creşe publice din Oradea sunt foarte căutate. La finalul sesiunii de înscriere din această vară pentru anul şcolar 2018-2019, s-au adunat 618 dosare pe 245 de locuri libere.

La fel ca-n anii trecuţi, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a admis mai mulţi copii, mai precis 526, întrucât unii dintre ei vor frecventa creşa abia din 2019.

În plus, la creşe frecvenţa este scăzută. "De regulă nu vin toţi copiii deodată la creşe. Ei sunt micuţi şi sensibili, se şi îmbolnăvesc repede. Anul acesta am avut cel mai mare grad frecvenţă, de 90%, în luna mai", a declarat pentru BIHOREANUL Adina Ciucioiu, şefa Serviciului Programe Sociale din cadrul DAS Oradea.

După evaluarea dosarelor, au rămas în aşteptare 91 de copii, iar unul a fost respins întrucât părinţii lui nu au putut face dovada că locuiesc în Oradea, având aici domiciliul sau flotant.

"În situaţia în care se retrag copii de la creşe, vom da curs solicitărilor de pe lista de aşteptare", a mai precizat Adina Ciucioiu.

În această perioadă, mai precis până marţi, 17 iulie, se pot depune contestaţii la sediul DAS Oradea din str. Primăriei, precum şi online la adresa daso@rdsor.ro.

În Oradea funcţionează 13 creşe publice, care au în total 519 locuri, o bună parte dintre acestea fiind ocupate înainte de sesiunea din această vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
nevoie mare de educatie in oradea. cine se ocupa/este responsabil de asta?
as dori sa stiu când are primaria in plan/buget de gand sa infiinteze inca 3 crese si 3 gradinite in oras, dupa cum vedeti exista cerere foarte mare. iar cine trebuie sa se sesiseze in legatura cu starea fostului liceu sinteza din iosia, sa o faca urgent, cladirea este absolut o jena si nu respecta normele europene in vigoare. trebuie demolata si eventual reconstruita alta noua la standarde din 2020.
Postat 12 Iulie 2018, 18:24 de roger
un pic de lumina
mie de la cresa pentru copil mi s-a cerut acodrul prelucrarii anumitor date, limitate totusi. Deci daca parintele a semnat acordul atunci e ok. Datele cu caracter sensibil gen CNP fac obiectul altui aliniat din acord. DPA aici la butoane
Postat 12 Iulie 2018, 17:59 de poiu
TDS
Nu ai înțeles nimic din GDPR
Postat 12 Iulie 2018, 17:33 de Sandu1201
!!!
...sunt... ca mai nou e o discreție...europeană!
Postat 12 Iulie 2018, 17:13 de pisicarosievargata
?
GDPR...toate numele sun scrise! De ce lipsesc CNP-urile?
Postat 12 Iulie 2018, 17:12 de pisicarosievargata
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON