URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Mai 2019, 12:20

"Însemnele regalităţii": Coroana de oţel, mantia şi sceptrul Regelui Ferdinand Întregitorul pot fi admirate în sala mare a Primăriei Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Expoziţia "Însemnele regalităţii", organizată în sala mare a Primăriei Oradea, a fost vernisată luni dimineaţă, în prezenţa a circa o sută de persoane. Până joi, 23 mai, doritorii pot admira coroana de oţel, mantia şi sceptrul cu care a fost încoronat Regele Ferdinand Întregitorul, de la a cărui vizită simbolică în Oradea se împlinesc săptămâna aceasta 100 de ani.

"Să înlăturăm o anormalitate"

La eveniment au luat parte, printre mulţi alţii, primarul Ilie Bolojan, directorul Muzeului Ţării Crişurilor Aurel Chiriac, şi episcopul ortodox Sofronie Drincec, care a şi rostit o rugăciune.

"Expoziţia va rămâne până joi, inclusiv, în sala mare, după care o parte din exponate, coroana de oţel şi sceptrul, vor fi mutate în Cetate, unde vor rămâne până pe 3 iunie, iar mantia se va întoarce la Muzeul Naţional Peleş", a explicat primarul Ilie Bolojan.

Expoziţia face parte dintr-un ciclu de manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Oradea, sub conducerea Regelui Ferdinand, evenimente ce vor culmina joi, 23 mai, cu dezvelirea în Piaţa Unirii a unei statui ecvestre a monarhului.

"Se cuvine să înlăturăm o anormalitate, aceea că Regele Ferdinand Întregitorul să nu aibă o statuie ecvestră în România", a spus Bolojan. Primarul a afirmat că amplasarea acestei statui este cu atât mai importantă cu cât Regele Ferdinand a mai avut o statuie în Piaţa Unirii începând din anul 1924, care însă a fost îndepărtată la cedarea Transilvaniei de Nord.

Coroana din oţel de tun

Prezent la vernisajul expoziţiei, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a vorbit despre importanţa coroanei de oţel, a sceptrului şi a mantiei regale expuse în sala mare a Primăriei pentru simbolistica românească. "Aceste piese de excepţie au făcut parte din ceremonialul de încoronare a Regelui Ferdinand din 15 octombrie 1922", a spus directorul.

coroana de oțel a Regelui FerdinandCoroana de oţel (foto) simbolizează independenţa de stat a României şi a fost comandată de regele Carol I Arsenalului Armatei, care a turnat-o din ţeava unui tun otoman capturat în urma bătăliei de la Plevna din 30 august 1877. Având o greutate de 1.115 grame, coroana a fost făcută după un proiect al pictorului Theodor Aman, din oţel, nu din aur, pentru a simboliza vitejia ostaşilor români, şi are în vârf Crucea "Trecerea Dunării".

Aur, argint şi mătase...

Sceptrul (foto), realizat de Casa Rene Boivin din Paris, din aur, argint, turcoaz şi perle, aduce cu un buzdugan medieval. Piesa, cu o greutate de 2.280 grame, este ornată cu patru siluete feminine îmbrăcate în portul popular din vechiul regat, Transilvania, Basarabia şi Bucovina, şi are în vârf capul unei acvile cruciate.

Pe mânerul sceptrului stă scris: "M.S. Regelui Ferdinand I al tuturor românilor dăruitu-i-s-a acest buzdugan de către popor ca unui vrednic domnitor şi biruitor spre pomenirea resboiului purtat de la 1916 până la 1919 pentru desrobirea şi unirea întregului neam românesc".

Mantia regală (foto), folosită pentru prima dată la încoronarea Regelui Ferdinand I, căruia îi ajungea până la glezne, este ţesută din mătase roşie ornată cu fir de aur, are guler de hermină şi poartă pe ea stema regatelor şi cea a familiei de Hohenzollern.

Intrarea este gratuită

Pentru expoziţia "Însemnele regalităţii româneşti", sala mare a Primăriei a fost amenajată în mod special cu două panouri lungi de 8 metri şi înalte de 3,5 metri dispuse pe margini, pe care sunt reprezentate imagini de la ceremonia încoronării, imaginea Regelui Ferdinand purtând coroana de oţel, mantia şi sceptrul şi detalii despre acestea.

În partea din fundal a sălii a fost amplasat un alt panou imens, pe care este reprezentat cuplul regal în sala tronului.

Expoziţia, realizată cu concursul Muzeului Naţional al României, Muzeului Naţional Peleş, Arhivelor Române şi Muzeului Ţării Crişurilor, va rămâne deschisă zilnic între orele 10 - 20 şi, la nevoie, chiar mai mult. Accesul publicului este liber.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON