URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Aprilie 2018, 17:44

Încă două secţii de spital modernizate în Oradea: Chirurgia oncologică şi generală a Spitalului Municipal şi Urologia, revenită la Judeţean (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cinci ani de investiţii, perioadă de-a lungul căreia a funcţionat în cadrul Spitalului Municipal, secţia de Urologie a revenit, de miercuri, 18 aprilie, în componenţa Spitalului Judeţean, a anunţat Primăria Oradea, joi, printr-un comunicat de presă.

„S-a închis cercul”

Complet reconstruită și reconfigurată, secţia - mutată în locul ocupat până la începutul anului de secţia Chirurgie I Krizsar Zoltan - are saloane cu o capacitate totală de 35 paturi, o cameră de consulturi interclinice, un cabinet al șefului secției, o cameră pentru medici și pentru rezidenți, una pentru raportul de gardă, un oficiu alimentar și o cameră de spălare și sterilizare a recipientelor folosite la pacienți.

Din octombrie 2017, Urologia are, tot la Judeţean, un bloc operator cu patru săli ultramoderne, complet dotate conform standardelor europene, cu aparatură atât pentru operațiile clasice, cât și cu un sistem 3D pentru chirurgie edoscopică minim invazivă. Sala principală are şi sistem de supraveghere video, putând fi conectată video-audio la orice alt spital din lume, în acest fel putând fi transmise imagini pentru conferinţe medicale şi mai ales pentru consulturi interclinice chiar în timpul intervenţiilor. Aceste săli de operație permit efectuarea în totalitate a tot ce înseamnă patologie urologică, aici fiind tratați pacienți cu litiaze urinare, cu prostată, cancer de prostată și cancer renal.

De asemenea, secția de Urologie este dotată şi cu un litotriptor extracorporal, destinat fragmentării calculilor cu unde de șoc, adică pentru „spargerea pietrelor” pentru a uşura eliminarea lor pe cale naturală.

„Suntem aici, ne vedem de treabă. Pot spune că s-a închis cercul, ne-am întors acasă și ne vedem de treabă”, a declarat prof. dr. Gheorghe Bumbu, șeful Secției de Urologie și unul dintre pionierii endoscopiei în România, despre finalizarea lucrărilor.

Valoarea întregului proiect pentru renovarea și dotarea secției de Urologie a fost de 9,24 milioane lei, finanţarea fiind asigurată din veniturile proprii ale Spitalului Judeţean.

Saloane cu TV

Tot din fonduri proprii şi-a reabilitat şi Spitalul Municipal secţia clinică de Chirurgie oncologică şi generală de la etajul IV, care are acum tot patru săli de operaţii dotate la standarde UE.  

Lucrările la această secţie, în valoare de 1,47 milioane lei, s-au desfăşurat în luna februarie a acestui an, constând în schimbarea grupurilor sanitare, igienizare, zugrăveli, dotarea cu mobilier nou şi televizoare a saloanelor, achiziţia de truse chirurgicale şi echipamente medicale (termometre non-contact, tensiometre, pulsoxiometre, sistem de monitorizare a funcțiilor vitale, EKG, barbotoare oxigen etc).

Fiecare salon al secţiei are acum câte două paturi, TV şi grup sanitar propriu, secţia coordonată de dr. Dănuț Dejeu totalizând 25 de paturi.

”Pe viitor, Spitalul Municipal dorește reabilitarea din fonduri proprii și a secției de Recuperare medicală şi endocrinologie, de la etajul V, a secției de Medicină Internă și a fostei locații a secției de Urologie, toate acestea pe lângă lista de investiții din fonduri proprii în valoare de circa 10 milioane lei”, a precizat managerul unităţii, Maria Silaghi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
latraii
unde sunt latraii sa il blameze pe primar? letule unde esti? dihoreanoradean, winindos si altii?
Postat 20 Aprilie 2018, 12:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON