URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Ianuarie 2020, 15:48

În ciuda Prefecturii, concursul pentru şefia Teatrului continuă: Se întrec Daniel Vulcu, Elvira Rîmbu şi Ioan Ieremia 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ciuda faptului că prefectul Dumitru Ţiplea i-a cerut preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, să oprească organizarea concursului pentru şefia Teatrului Regina Maria, considerând demersul nelegal, conducerea judeţului continuă procedura.

Pentru post şi-au înscris proiectele fostul manager Daniel Vulcu, managerul interimar Elvira Rîmbu şi - o surpriză - regizorul Ioan Ieremia, fost director al Teatrului Mihai Eminescu din Timişoara, care s-a mutat în urmă cu mai mulţi ani la Oradea şi care a criticat în trecut activitatea Teatrului şi a conducerii instituţiei. 

Trei pentru Teatru

Informaţia privind candidaţii a fost publicată pe site-ul newsbihor.ro, al Consiliului Judeţean, unde se precizează că termenul limită de depunere a proiectelor a fost 14 ianuarie, ora 16. Proiectele depuse vor fi analizate în perioada următoare, până pe 28 ianuarie. Ele vor fi susţinute apoi de către autorii lor în cadrul unei probe de interviu, iar rezultatele finale se vor afişa pe 29 ianuarie, potrivit anunţului publicat pe site-ul CJ Bihor. 

Surpriza concursului este Ioan Ieremia, un regizor cunoscut în lumea teatrului ca un personaj excentric şi controversat. În 2010, după cum relatează presa centrală, fostul director al Teatrului din Timişoara a intrat în greva foamei acuzând că cei care conduceau instituţia nu i-au oferit ocazia de a se retrage onorabil de pe scenă. 

Venit la Oradea, în 2013, la un eveniment de rememorare a personalităţii scriitorului Radu Enescu, Ioan Ieremia a ieşit în evidenţă ca fiind singurul invitat care a vorbit despre sine şi nu despre omul zilei. El s-a prezentat ca fiind un intelectual de soi care cere "să fie reprimit în societatea civilă orădeană", asta după ce ceruse să fie primit în PNL şi n-a primit răspuns. Ulterior, Ieremia a avut mai multe ieşiri la adresa directorului de la acea vreme al Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu. 

Ignoră Prefectura

După cum BIHOREANUL a scris, Instituţia Prefectului Bihor a solicitat preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, să revoce dispoziţia prin care organizează un concurs de manager la Teatrul Regina Maria şi să-l evalueze pe fostul director, Daniel Vulcu, atât pentru anul 2017, în care a fost mazilit, cât şi pentru întreg mandatul, dându-i astfel şansa de reînnoire a acestuia. După cum se ştie, Daniel Vulcu a câştigat în instanţă procesul cu CJ, judecătorii stabilind că a fost mazilit nelegal, dat fiind că nu a fost evaluat de specialişti. 

De la publicarea ştirii, BIHOREANUL a mai aflat că Instituţia Prefectului a subliniat în adresa trimisă către preşedintele CJ că, din actele aferente organizării concursului, "nu rezultă specializarea relevantă a celor doi membri ai comisiei nominalizaţi în calitate de specialişti", mai precis a lui Florin Toma (actor şi director al Teatrului Fani Tardini din Galaţi) şi a lui Erwin Şimşensohn (regizor şi director al Teatrului din Constanţa). 

În ciuda solicitării scrise a Prefecturii, Consiliul Judeţean a decis, din câte se vede, să continue procedura de concurs. De altfel, sursele BIHOREANULUI spun că la adresa prefectului Dumitru Ţiplea a răspuns Ioan Mang, vicepreşedintele CJ Bihor, şi nu preşedintele Pásztor Sándor, cel care a primit-o. Se pare că Mang i-a transmis reprezentantului Guvernului în teritoriu că prefectul nu este în măsură să verifice legalitatea dispoziţiilor emise de preşedintele Consiliului Judeţean, ci doar a altor acte administrative, "rugându-l" ca pe viitor să nu-şi depăşească atribuţiile. 

Rămâne de văzut dacă prefectul Dumitru Ţiplea va merge mai departe şi va ataca dispoziţia privind organizarea concursului la Teatrul Regina Maria.

Citeşte şi:

Prefectura intervine în bătălia Vulcu vs. CJ Bihor: Prefectul Ţiplea îi cere lui Pásztor să anuleze organizarea concursului la Teatrul Regina Maria şi să-l evalueze pe fostul manager

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON