URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2019, 13:43

Împotriva avorturilor: Sâmbătă, 23 martie, orădenii sunt invitaţi la un nou „Marș pentru Viață”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt invitaţi să participe, sâmbătă, 23 martie, cu începere de la ora 15, la un „Marş pentru Viaţă” care se va desfăşura pe trasee centrale ale oraşului, cu scopul de a sensibiliza comunitatea în ceea ce priveşte avorturile.

„Tema Marșului pentru Viață din anul 2019, „Unic din prima secundă”, face referință la unicitatea fiecărei persoane umane, din momentul creării ei de către Dumnezeu”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de purtătorul de cuvânt al mişcării, dr. Daniel Burtic.

Deşi nu există o referire clară la organizatori, Marşul pentru Viaţă este o acţiune a Coaliţiei pentru Familie, aceeaşi care a eşuat, anul trecut, în demersul de modificare prin referendum a Constituţiei aşa încât căsătoria să fie definită ca uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, acţiune pentru care ONG-ul a adunat peste 3 milioane de semnături.

Potrivit comunicatului, evenimentul va începe cu o adunare publică în Piața Unirii, iar la ora 15:45 coloana se va deplasa pe următorul traseu: Podul Sfântului Ladislau, Piața Ferdinand, Calea Republicii, (cu o oprire de 5 minute în fața Bisericii Romano-Catolice pentru rugăciune) Bdul Magheru, Centrul Civic. Marşul se va încheia la Catedrala Episcopală Învierea Domnului.

„Există ceva ce face diferența între Marșul pentru viață și orice altă demonstrație: Niciunul dintre participanți nu merge la marș pentru propria persoană. Nimeni nu cere drepturi sau privilegii pentru sine. Toți participă din solidaritate cu cei care nu pot participa”, mai arată comunicatul. 

Prin participarea la Marș - susţin organizatorii - „arătăm că am înțeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia și că sute de ani de dezvoltare științifică și economică nu au alungat din noi aceste valori fundamentale, ci ne-au oferit mai multe dovezi pentru a înfăptui ceea ce este natural și firesc: să ocrotim fiecare viață, în orice moment și loc al existenței sale”.

Un eveniment similar a avut loc cu doi ani în urmă, strângând în centrul oraşului peste 6.000 de orădeni, de toate naţionalităţile şi confesiunile, având în frunte capi ai tuturor bisericilor din oraş, dar şi politicieni de diferite culori.

Vezi şi: "Cu noi este Dumnezeu!". În Oradea, peste 6.000 de persoane au ieşit să arate că vor familii "după modelul original" şi mulţi copii (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Marș pentru castrare
Trebuie rezolvate efectele, dar tot degeaba dacă nu rezolvi cauza. Sarcinile nedorite sunt efectele unor accidente: viol, beție, sau pură inconștiență. Pentru provocarea accidentelor rutiere din cauza neacordării de prioritate ți se suspendă dreptul de conducere. Dacă pe lângă asta se mai adaugă și consumul de alcool, nu te mai compatimeste nimeni. Ar fi bine de aflat, câți din cei care nu au putut, sau nu știu să-și struneasca "utilajele" sunt intelectuali? Viața are prioritate!
Postat 19 Martie 2019, 09:02 de FaBULA
Bei Alcool
Trec peste faptul ca ma faci **** etc. etc., dar mai am ceva sa-ti spun tie si celorlalti care veti behai in cor pe la marsurile pt interzicerea avorturilor: CAND NU O SA MAI FIE NICIUN COPIL ABANDONAT IN ORFELINATELE DIN ROMANIA, PENTRU CA I-ATI ADOPTAT VOI PE TOTI, ATUNCI O SA INITIEZ CHIAR EU UN MARS PT INTERZICEREA AVORTURILOR. Avortul in prezent nu este interzis si sunt o gramada de copii nedoriti prin orfelinate. Daca puteti sa faceti un calcul simplu socotiti ce s-ar intampla cu nr copiilor din orfelinate in urma interzicerii avorturilor. Ar creste exponential! Asa ca va rog eu, militati pt educatie si cultura in general, pt educatie sexuala in scoli de la varste fragede, pregatiti-va copii pt viata si o sa vedeti ca rata abandonurilor scolare si a abandonurilor de copii prin maternitati o sa scada. Mergeti si faceti ore de voluntariat in orfelinate si mai vorbim dupa!
Postat 19 Martie 2019, 06:50 de Kid
Unde-s pistoalele, unde-s pumnalele, caii si flintele haiducilor?
Unde sunt copiii rapiti de homosexuali pentru care ati chetuit bani de doua spitale judetene sau de 20 de licee orasenesti? Poate daca luau Bacalaureatul si cei care marseaza, nu numai liderii lor care se lafaie in parlament, faceam si noi un mars pentru scoala. Pentru Educatie sexuala. Pentru stiinta. IMPOTRIVA RELIGIEI SI A CELEI MAI INTUNECATE PERIOADE DIN ISTORIA EUROPEANA, perioada in care Europa era condusa de Biserica Crestina!
Postat 18 Martie 2019, 22:06 de BlackDot
kid - jigodie revizionista cu hate speech
Escrocule, nu e vorba de interzicere avortului. E vorba de o munca de convingere ca avortul nu este o solutie buna.
Postat 18 Martie 2019, 21:47 de Alcor
ceausescu
a interzis avorturile. Ele se faceau clandestin, dar tot se faceau! In schimb se punea in pericol si viata mamei. Nu o sa se poata interzice un drept sau o libertate a cuiva pe considerente religioase! Despre educatie sexuala in scoli...ce sa spunem, este inexistenta, acasa idem, probabil ca este pacat mare sa-ti inveti copii lucruri rusinoase! Rezultatul: o gramada de avorturi! Poate ca ar trebui sa comenteze si cineva care a trait o asemenea experienta pe vremea impuscatului. @oradea cu "o" mic: cand te intalnesti cu "mantuitorul" sa-i transmiti salutari din partea mea! @Alcool, aberezi ca intotdeauna. E cum a zis @elevul, multa minte va mai trebuie! N-ati donat in viata voastra un leu pt o cauza caritabila, exceptand biserica, n-ati facut o fapta buna, sau o ora de voluntariat, ati ajuns sa improscati cu noroi si pe un om care a ajutat, politist fiind, un batran sa treaca strada. @pinonel, nu este banc ce ai spus tu, aplicat realitatii rezultatul este 100% predictibil.
Postat 18 Martie 2019, 19:52 de Kid
Din articol citire:
"Prin participarea la Marș - susţin organizatorii - „arătăm că am înțeles ce înseamnă dragostea, compasiunea, omenia și că sute de ani de dezvoltare științifică și economică nu au alungat din noi aceste valori fundamentale, ci ne-au oferit mai multe dovezi pentru a înfăptui ceea ce este natural și firesc: să ocrotim fiecare viață, în orice moment și loc al existenței sale”. Au perfecta dreptate.
Postat 18 Martie 2019, 18:42 de Alcor
Au dreptate
Pocaiti sau nu acesti oameni au dreptate. Si in Polonia, Cehia, Ungaria sau Slovacia sunt campanii mari pro nasteri - "Marsuri pt Viata"-, anti avort.
Postat 18 Martie 2019, 18:39 de Alcor
ce oameni
radeti voi radeti dar stiti cate femei avorteaza in romania fara a avea probleme de sanatate ele sau viitori ingerasi? si mare pacat fac. acel sufletel nevinovat nu se poate apara. nu trebuie sa fi pocait sau ortodox sa sti ca avortul este o crima pe care Hristos nu o accepta. nu mai comentati aiurea. Mantuitorul a zis Cresteti si va inmultiti si umpleti pamantul.nu a zis Omorati sufletele nevinovate si fara aparare.
Postat 18 Martie 2019, 17:17 de oradea
@mars pentru minte
Niste pocaiti inculti si ignoranti, spalati pe creier. Le da si un pic de inteligenta la sfarsitul marsului ?
Postat 18 Martie 2019, 17:08 de elev
Orasul[lui]Minune
Un banc, dar poate fi si o intamplare reala... Mare adunare unde este infierat avortul. La microfon, se perinda demagogi/oratori unul si unul. Un vorbitor, observand ca publicul e ,,prins" : ,,Sa ridice mana cei care sunt impotriva avortului" Toti cu mana sus. Vorbitorul supraliciteaza :,, Dragii mei, uitati acest grup de copii pe care am reusit sa-i salvam, convingandu-le mamele sa nu-i avorteze. Cine se ofera sa-i infieze?" In cateva clipe sala era goala!
Postat 18 Martie 2019, 16:38 de pinonel
uuuu
Un "mars la adoptat" pe cand? :D
Postat 18 Martie 2019, 15:44 de OrasulMinune
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON