URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Martie 2018, 22:24

Grupul „Ştefan Popescu”: Profesorul Antonio Faur a lansat o carte despre primul grup de rezistenţa armată anticomunistă din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-au opus comunizării luptând în munţi, cu arma în mână, în speranţa că vor veni americanii, dar au fost prinşi şi condamnaţi la puşcărie.

Profesorul universitar Antonio Faur şi-a lansat marţi, în amfiteatrul Bibliotecii Gheorghe Şincai, volumul "Rezistenţa anticomunistă din sudul Bihorului. Grupul Ştefan Popescu (1946 – 1950)", dedicat primului grup de luptă împotriva comunizării înfiinţat în judeţ.

Evenimentul, desfăşurat cu sala plină de studenţi şi specialişti în istorie, a fost deschis de expunerea directorului Direcţiei pentru Cultură a Judeţului Bihor, Lucian Silaghi, care a prezentat volumul drept "un omagiu pe care profesorul Antonio Faur îl aduce unor oameni care sunt continuatorii idealurilor de la 1 Decembrie".

Un studiu academic

Dacă Lucian Silaghi a făcut o punere în context, vorbind despre impunerea cu forţa a comunismului în România la finalul celui de al doilea război mondial, lectorul universitar Ioan Laza a făcut o analiză a volumului, rod al unei munci documentare de un deceniu.

"Cartea este un studiu academic şi o datorie morală faţă de bunicul domniei sale, Nicoale Faur, membru şi el în grupul Ştefan Popescu", a spus Laza.

Volumul cuprinde peste 81 de documente inedite recuperate din arhiva fostei Securităţi şi 41 de declaraţii date în timpul anchetelor de luptărorii anticomunişti.

Cu toate acestea, lucrarea este uşor de citit pentru că rigoarea istoricului se foloseşte, pentru un plus de realism, de uneltele prozatorului.

"Sunt capitole absolut cinematografice, cum este cel despre prinderea lui Popescu care prezintă durerea oamenilor care l-au sprijinit", a spus acesta.

Trei ani în munţi

Potrivit autorului Antonio Faur, luptătorii din munţi s-au bucurat de sprijin din partea localnicilor care i-au adăpostit peste iarnă şi i-au ajutat cu alimente.

"În documente se menţionează că Securitatea a aflat că, înafară de cei 12 din grup plus 100 de susţinători, au existat mai mulţi care i-au ajutat", a spus profesorul Faur.

Grupul de rezistenţă anticomunistă din sudul Bihorului s-a constituit în jurul fostului căpitan Ştefan Popescu, scos din armată în urma epurărilor făcute de comunişti după ultimul război mondial.

Popescu a intrat în vizorul comuniştilor în perioada în care s-a implicat la rugămintea protopopului ortodox Aurel Terebenţ în reorganizarea PNŢ-Maniu din plasa Vaşcău.

În vara anului 1947, căpitanul a devenit fugar şi a fost urmărit de organele Securităţii pentru opoziţia manifestată de autorităţile comuniste.

Ştefan Popescu a fost prins pe 29 iunie 1950 în gospodăria lui Miron Banciu din Dumbrăveni, în urma unui schimb de focuri.

Membrii grupului au fost încarceraţi în primă instanţă la Penitenciarul Oradea, iar în urma procesului aveau să fie condamnaţi la închisoare de la câteva luni la patru ani, cum a fost cazul lui Popescu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON