URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2020, 12:41

Florarul Marius părăseşte Oradea! Buticul cu flori din Parcul Libertăţii a fost deja închis (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După 13 ani în care a făcut buchete de flori pentru orădeni şi după cinci ani în care a înfrumuseţat, voluntar, Parcul Libertăţii, umplând aleile cu arome şi culori, florarul Marius Sabău îşi ia rămas bun de la Oradea.

Începând de miercuri, buticul care era în sine un punct de atracţie în Oradea are uşile ferecate. "În modul cel mai conştient, am decis că e destul, atât a fost şi vă mulţumim frumos. De acum încolo totul va decurge altfel, din toate punctele de vedere, dezvoltare, înflorire. (...) Urmăm cursul vieţii şi noi, şi tot ce ne înconjoară, şi tot ce lăsăm în urma noastră, aici în Oradea, ne reprezintă, nici mai mult, nici mai puţin. Când oferi, primeşti. Singura busolă pe care o folosim e iubirea, şi în momentul de faţă ne arată o altă direcţie", se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a florăriei Florius Art.

"Am găsit o posibilitate mai bună în viaţă, pentru mine, pentru Fruzsi (n.r. soţia florarului) şi pentru copii, în afara ţării", a declarat Marius, vineri, pentru BIHOREANUL. Acesta a precizat că de acum înainte vor locui lângă Budapesta, iar el va continua să fie florar. De altfel, soţia lui este originară din capitala Ungariei.

Marius a precizat că a încercat să vândă chioşcul Florius Art, dar fără succes. "Am căutat pe cineva care să preia buticul, dar nu am găsit", a spus el.

Absolvent al Facultăţii de Economii Bancare şi al Şcolii de Asistent Regizor de Televiziune din Budapesta, orădeanul Marius Sabău n-a optat pentru aceste domenii, ci s-a reprofilat, urmând un curs de florar, tot în capitala Ungariei. Din 1996, practică această meserie, iar în 2007 a revenit la Oradea, dornic să înceapă propria afacere.

A deschis un butic-florărie în Piaţa Unirii, lângă Primărie, şi şi-a atras rapid clienţii cu buchetele sale cochete. În plus, florăria atrăgea atenţia şi prin faptul că, pe timpul nopţii, din interior răsuna muzică clasică, Marius fiind convins că este în beneficiul florilor.

În 2015, când Piaţa Unirii a intrat în reabilitare, buticul Florius Art s-a mutat în Parcul Libertăţii, un loc care a înflorit graţie lui Marius şi colegilor săi. Lalele, zambile, crini şi multe alte flori au fost plantate pe aleile din parc, spre deliciul orădenilor şi turiştilor deopotrivă.

De asemenea, tot pe cheltuiala lui, florarul a dus în parc o pianină, la dispoziţia tuturor celor dornici să cânte.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Artistul petalelor: Marius Sabău, un maestru în pregătirea buchetelor de flori pentru momentele speciale ale orădenilor (FOTO)"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Roger
Găsești flori și la Dedeman
Postat 28 Februarie 2020, 21:33 de Sandu2100
Florare, du-te si vino inapoi cat mai repede!
avem 2 dummies pe aici care isi dau cu parerea de non-intelectuali stridenti. iti ia 10 ani sa-ti construiesti o reputatie ca sa vina apoi 2 coate-creier-goale sa ti-o strice, vai de tara asta! ****
Postat 28 Februarie 2020, 20:41 de roger
cetateanbihorean
Un anumit gen de frustrati (propagandisti mincinosi, nostalgici) canta prohodul orasului, tarii. Nu mor caii cand vor cainii! Vor fi ei toti oale si ulcele, iar Oradea, Romania si romanii vor fi tot aici.
Postat 28 Februarie 2020, 17:16 de 1011010
Crezi ca a avut de ales ?
Fiti seriosi, femeia din ungaria a vrut sa mearga acasa, asa ca... Ori, ori.
Postat 28 Februarie 2020, 17:09 de 1011010
multumim, dar viata merge inainte
Pentru toti de aici care parca canta la prohodul orasului, Romaniei si a vietii de pe acest pamant.... Omul avea sotie maghiara, din Budapesta, motiv suficient de puternic pentru emigrare, plus ca nu exista prea mare grad de comparatie intre cele doua orase momentan... Ii doresc succes!
Postat 28 Februarie 2020, 15:01 de cetateanbihorean
Felicitari Marius pentru ce ai facut
Din pacate din ce in ce mai multi oameni de isprava vor pleca din tara asta. Si eu ma gandesc mai nou la asta.
Postat 28 Februarie 2020, 14:03 de scarbit
Păcat.
Și-a dat și el seama că orașu merge într-o direcție greșită și își pierde farmecul. Măcar a demonstrat că cu multă pasiune se poate face ceva frumos fără a transforma radical și a dispune de fonduri mari.
Postat 28 Februarie 2020, 14:02 de oradeaveche
Oradea va multumeste pentru toate bucuriile si milioanele de poze facute gratie mainilor dibace ale dvs si angajatilor dvs!
Distinsule si minunatule FLORAR, va multumim pentru ceea ce ati facut pentru Oradea, pentru unicitatea creatiei dvs si pentru profesionalismul dvs. rarisim, aproape imposibil de gasit in acest oras. Personal consider ca este dureros, de plans faptul ca plecati de langa noi. Am cumparat buchete de la dvs., au adus intotdeauna uimire si fericire prin frumusetea lor. Inteleg ca afacerea nu a fost apreciata la adevaratul nivel si asta v-a indemnat sa mergeti spre zari mai bune. Oradea pierde un OM MINUNAT! Are cineva indrazneala de a continua aceasta arta a florilor in zona centrala, pentru a aduce natura mai aproape de sufletele noastre? Aceasta intrebare ar trebui sa fie o preocupare pt dl. primar si consiliul local, nu doar cum sa creasca taxele si impozitele peste tot!
Postat 28 Februarie 2020, 13:58 de roger
Respekt !
Din pacate, toti locuitorii acestei tari,care au mai multi neuroni decat degete pe o mana....ar cam trebui sa paraseasca Romania.
Postat 28 Februarie 2020, 13:56 de Kuler
Tristul adevar
Pacat dragilor, pleaca inca un simbol al acestui oras, un om simplu care prin gestul lui a facut sa zambeasca atatia oameni. Se construiesc blocuri in prostie, investitii spre 0... din pacate totul e o joaca a politicului, cursul EUR si USD /RON o ia razna...
Postat 28 Februarie 2020, 13:46 de Clauditza
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON