URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2018, 17:37

Fără concurenţă: Singurul ofertant al licitaţiei pentru achiziţia de tramvaie este Astra Vagoane Arad

Fără concurenţă: Singurul ofertant al licitaţiei pentru achiziţia de tramvaie este Astra Vagoane Arad foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Licitează fără concurenţă! Firma Astra Vagoane Arad este singurul producător care a depus oferte în cadrul licitaţiei pentru achiziţia a 10 tramvaie noi până la termen limită din 20 iunie.

"Am avut o primă şedinţă de evaluare. S-a constatat că documentele depuse de ofertant sunt în regulă. I-am comunicat firmei că vom trece la evaluarea ofertei din punct de vedere tehnic", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Edilul nu a putut explica lipsa de interes companiilor de profil faţă de oferta municipalităţii. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am convenit cu colegii mei din Primărie să facă un caiet de sarcini care să le ofere tuturor companiilor posibilitatea să participe la licitaţie", a spus Mălan.

Printre companiile anunțate despre licitaţie s-au numărat atât Siemens, care a livrat Oradiei în 2008 10 modele Ultra Low Floor, cât şi companiile Stadler și Skoda.

În ceea ce priveşte oferta companiei Astra, Mălan a spus că aceasta s-a arătat dispusă să livreze un model de tramvai care circulă în prezent în Germania. "Este vorba de un model de tramvai care conţine piese Siemens", a spus edilul.

Surse apropiate licitaţiei au declarat pentru BIHOREANUL că arădenii au ofertat un model complet diferit, altul decât Imperio produs sub licenţă Siemens începând din 2012, sau Autentic, de concepţie integral românească, scos pe piaţă în urmă cu doi ani.

Municipalitatea intenţionează să achiziţioneze printr-un proiect european 10 tramvaie cu o valoare maximă de 1,6 milioane euro plus TVA pe tramvai. În cazul în care fondurile alocate Oradiei vor fi suplimentate, municipalitatea va comanda ulterior încă o tranşă de 10 tramvaie.

Primele 10 tramvaie vor trebui livrate în 15 luni, iar celelalte 10 în termen de un an de la data semnării contractului.

Conform condiţiilor cerute la licitaţie, tramvaiele vor trebui să aibă o lungime de 27 metri, podea joasă, rampe şi spaţii pentru persoanele cu dizabilităţi, sistem de recuperare a energiei de frânare, încălzire, aer condiţionat şi instalaţii de e-ticketing.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Cumparati produse romanesti, ca sa va mearga mai bine la toti
Cumparand produse si servicii romanesti, banii intra astfel intr-un circuit economic sanatos. Firmele romanesti platesc taxe si salarii in Romania. Romanii, isi cheltuie salariile, in mare parte in Romania. Daca ai cumparat un produs din strainatate, banii se duc in totalitate spre beneficiul celor din tara de unde provine produsul respectiv. Polonia, nu o sa cumpere din Germania tramvaie, daca le pot produce ei. Idem si Germania, etc. Cumparati produse si servicii romanesti ca sa va fie mai bine la toti. Doar un tampit nu intelege acest lucru elementar din economie. O alta categorie de negativisti sunt cei rau intentionati, care au interese antagoniste in comparatie cu majoritatea romanilor. Oradea, este ca putere financiara in spatele Timisoarei. Timisoara, a a achizitionat tramvaie din Arad si merg fara probleme in orasul de pe Bega.
Postat 26 Iunie 2018, 13:32 de Alcor
Cu bască, fără bască
Dacă se cumpără produse de marcă nu e bine, că sunt scumpe. Dacă se cumpără produse românești iar nu e bine, că deși sunt ieftine sunt proaste. Dacă țara nu are industrie proprie nu e bine, că au furat-o guvernanții. Dacă guvernanții sunt băgați la pușcărie nu e bine, că se fac abuzuri. Dacă unii pe aici ar tăcea nu e bine, că nu e democratic. Dacă aceștia vorbesc iar nu e bine, că vorbesc numai tâmpenii. Trăiască Partidul lui Gica Contra!
Postat 26 Iunie 2018, 08:49 de User anonimizat
Reteta poloneza
Polonezii au cumparat 400(patru sute)de tramvaie PESA facute in Polonia.Nu s-au scarbit de un produs local.Daca locomotivele(+motoarele si boghiurile aferente)Softronic Craiova iau calea Germaniei,Ungariei,Suediei nu vad de ce ne-am scarbi de ceva romanesc.Recent la BSDA 2018 firma STIMPEX a scos un kit pentru AK pe care cei de la Cugir n-au fost in stare sa-l faca de 10 ani.Trebuie incurajata initiativa privata cu capital romanesc.
Postat 26 Iunie 2018, 07:13 de CetateanulTurmentat
corect
@excalibur:este exact așa cum ai scris!
Postat 26 Iunie 2018, 00:03 de cainerau
"Nu ştiu ce s-a întâmplat..."
Siemensurile din 2008 se pare ca au costat 2.7 mil €. Dupa 10 ani de uzura morala nu puteau costa mai mult decit a calculat edilul, adica 1.6 milioane. Ar mai fi o varianta ,diferenta sa fie ceva comision cu adresant necunoscut. Pacat ca astra umbla cu ocaua mica...pina la urma tot neamtul ne-o va trage, perfect barbatesc
Postat 25 Iunie 2018, 23:30 de excalibur
Tot ce ....
Tot ce cumparam din chin.... fui drace, Germania e Made in China! E de apreciat ca o companie romaneasca incerca sa produca ceva!
Postat 25 Iunie 2018, 22:55 de scortosul
@CrisDumi
Motoarele sunt facute de ICPE Bucuresti nu stiu ce insinuezi.Tu esti ca si in melodia aia de la Puya "Tot ce e romanaesc e de kkt si tre' sa moara".Nu vad de ce nu ar fi bune din moment ce la Timisoara sunt.
Postat 25 Iunie 2018, 22:42 de CetateanulTurmentat
Mălan nu înțelege...
Cum să vină Siemens spre exemplu să-ți "incropeasca" niste tramvaie la 1,6 milioane Euro, cand pretul pe piata UE este de 2,5 milioane? Asa ca, o carcasa din Germanua, un sasiu de la Siemens, niste accesorii adunate de Astra de pe unde are relatii comerciale de intermediere si, iata tramvaiul peticit dar nou, la pretul pe care l-ai dorit. Diferenta e ca va intra in revizie inainte de jumatatea varstei unui tramvai european cu pretentii. Asadar, un pic mai scump la final, chiar daca inceputul este aparent mai ieftin.
Postat 25 Iunie 2018, 21:05 de CrisDumi
f bine
Foarte bine. Sa mai sprijinim si industria romaneasca. Sa speram ca nu vor produce in stil balcanic.
Postat 25 Iunie 2018, 19:40 de Christa
Promovare
Ar fi si cazul sa cautam produse de calitate in Romania. Nu inseamna ca daca sunt de productie externa sunt si de o calitate mai buna. Felicitari celor de la Arad.
Postat 25 Iunie 2018, 18:20 de babanovac
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON