URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2020, 12:29

Emil Boc, supărat pe cei care au spus că bugetul Oradiei e mai mare decât al Clujului. ”Comparați mere cu pere!”

Emil Boc, supărat pe cei care au spus că bugetul Oradiei e mai mare decât al Clujului. ”Comparați mere cu pere!” sursa foto: Realitatea de Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Clujului, Emil Boc, a reacţionat public vehement după ce mai multe publicaţii locale au comparat bugetele municipiilor Cluj-Napoca şi Oradea, susţinând că oraşul de pe Criş are un buget mai mare decât oraşul de pe Someş. "Asta înseamnă să nu ştii să citeşti un buget şi să compari mere cu pere", a declarat colegul de partid al lui Ilie Bolojan.

Reacţia a apărut după ce jurnalişti clujeni au subliniat că bugetul prognozat pe 2020 al Oradiei a crescut cu 30%, în timp ce al Clujului numai cu 7%. Unii analişti economici au făcut o comparaţie între eficienţa modelului Ilie Bolojan şi eficienţa lui Emil Boc, fapt ce l-a iritat pe acesta din urmă.

"Sunt doar afirmaţii din vârful limbii, nu te pricepi, le dai drumul. Mulţi văd, puţini pricep! Au luat doar cifre, fără să le mestece", a spus Boc, citat de presa clujeană. Edilul din Cluj a explicat că veniturile produse de clujeni se ridică la 853 milioane lei pentru anul 2020, faţă de ce produc orădenii şi anume 482 milioane lei, iar bugetul local al Clujului este de 1,5 miliarde lei, pe când cel al Oradiei de 988 milioane lei.

"Dacă aţi fi vrut să faceţi o comparaţie corectă, aţi fi văzut care este bugetul local. Al Clujului este de 1,5 miliarde de lei, al lor este de 988 milioane de lei, adică sub un miliard, acolo este forţa reală. Dacă compari mere cu pere, evident, iese un mix pe care vrei să-l prezinţi aşa cum doreşti. Să comparăm şi veniturile proprii, 853 de milioane de lei la Cluj, Oradea 482 de milioane. Din impozitul pe venit, avem 606 milioane la Cluj şi 236 de milioane la Oradea. Nu aţi pus aici Centura Metropolitană pe care Clujul o are şi nu e în bugetul ei, ci în bugetul Ministerului Transporturilor. Noi pentru asta lucrăm o întreagă echipă, este o investiţie de 150 milioane de euro. Adăugaţi-o acolo şi vedeţi unde stăm! Pentru că noi nu am putut s-o trecem în bugetul Clujului, dar noi lucrăm pentru ea, zi de zi, ceas de ceas!", a conchis Boc.

Emil Boc a mai arătat că Oradea are două spitale în subordine, pe când Clujul doar unul singur, iar bugetele acestor instituţii nu reflectă puterea economică locală. "Clujul primeşte 274 de milioane de lei de la Casa de Sănătate, bani care vin şi pleacă prin spital, Oradea primeşte 609 milioane de lei, pentru că are două spitale. Este vorba de o creştere de 69 de milioane de euro, adică 353 de milioane de lei. Din start, Clujul nu-i are, pentru că nu are trei spitale, nu poţi să primeşti bani pentru ceea ce nu ai", a spus Boc.

Primarul Clujului a atins şi problema creditelor celor două oraşe. "Oradea are contractat un împrumut în exerciţiu de 43 de milioane de euro. Clujul nu are nevoie de împrumut, acum am declanşat abia o procedură, la anul bugetul Clujului va fi de 100 de ori mai mare decât al Oradiei dacă ni se aprobă bugetul cu împrumutul acela. Dacă adunaţi cele două sume, este vorba despre 112 de milioane de euro, aproape o treime din bugetul Clujului, pe care nu-l avem pentru că nu avem nici împrumut contractat, nici trei spitale", a concluzionat edilul.

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, a făcut public vinerea trecută proiectul de buget pentru anul în curs, care se ridică la 1,8 miliarde lei, fiind cu 30% mai mare decât bugetul pe anul trecut. Potrivit edilului, banii oraşului vor fi alocaţi în proporţie de 57% pe cheltuielile de funcţionare ale oraşului, iar diferenţa de 43% va rezervată investiţiilor.

Citiţi pe aceeaşi temă: Oradea va avea anul acesta un buget de 1,8 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2019

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
19 Comentarii
CrisDumi
Sesizez că în lungile tale tirade provocate de Delirium Tremens vrei să pari avizat folosind termeni tehnici, denumiri prescurtate și distanțe precise pentru ați justifica cunoașterea supremă de care noi ceilalți de pe aici sântem văduviți trăind în obscuritatea înregimentării politice, te înșeli.
Postat 24 Ianuarie 2020, 02:24 de oradeaveche
Re: oradeaveche
Bați câmpii fără rost ... tot traseul centurii, de la Densușeanu până la E60 este domeniul public al Statului Român, prin transferul traseului aferent (conform CF) din perioada 2003-2004, pe care l-a efectuat UAT Oradea din domeniul public al municipiului !?! Administrația Bolojan a "moștenit" acest demers, care este condiționat de administrarea centurii de către Ministerul Transporturilor, prin CNAIR (la vremea aceea CNADR) !?! Există pe alinuament o porțiune de fix 1.897 m, care nu face parte din transfer, fiind porțiunea de la E60 către nord, cu legătura spre str. Uzinelor !?! Taci și informează-te corect dacă vrei să pari cu "țiglele pe casă" ... pentru că te arăți a fi unul dintre liberalii care au nevoie de asistență de specialitate, chiar și atunci când caută să traverseze centura pe unde apucă !?!
Postat 23 Ianuarie 2020, 19:25 de CrisDumi
1011010
Porțiunea Podului-Densușanu-Calea Sântandrei și Zona CET au fost construite cu finanțare guvernamentală pentru că în momentul semnării contractelor, 2007, nu se implementau fonduri europene. Paradoxal până la momentul încheierii lucrărilor, racordurilor și pasajelor, adică circa 12 ani, majoritatea finanțării era europeană iar cea a municipalității a depășit-o pe cea guvernamentală. Podul Densușanu a stagnat tocmai pentru că i-a lipsit finanțarea guvernamentală, s-a reluat pe bani europeni și municipali.
Postat 23 Ianuarie 2020, 09:32 de oradeaveche
Aici crisdumi are dreptate
Asta in ciuda unor manipulatori de pusta(mincinosi de ultima speta).Soseau de centura este responsabiliatea CNAIR SA. Este construita si administarata de respectiva agentie guvernamentala. Cu bani europeni se construiesc alte lucruri in Oradea. Si toate la un loc sunt proiecate, construite de catre romani.
Postat 22 Ianuarie 2020, 22:56 de 1011010
CrisDumi
Următorul mandat tot Bolojan îl câștigă, așa că îți poți căuta ștreangul
Postat 22 Ianuarie 2020, 21:24 de sandu1260
Oradeaveche și anaconda
Nu ai cu cine, nu va chinuiti. Punctuația obsesiv compulsiva denota siguranta persoanei pe afirmații. Și mai ales cultura și gradul de asimilare al informațiilor din perioada scolii.
Postat 22 Ianuarie 2020, 20:28 de poiu
CrisDumi
Nu-i chiar așa, contribuția în centură a municipalității îi mai mare ca a Ministerului Transportului, majoritatea sânt fonduri europene.
Postat 22 Ianuarie 2020, 20:23 de oradeaveche
Re: cetateanbihorean = al 3-lea b... !?!
Ce treabă are Oradea cu centura, ignorantule !?! Centura este a CNAIR, construită și administrată de această "făcătură" a Ministerului Transporturilor, aparținând de Guvernul României care a făcut lucrarea pe bani din bugetul național, nicidecum din cel local al acestui oraș ?!? Iar bugetul local de 1,8 miliarde e suma tuturor tembelismelor acestei municipalități, incompetente și incapabile să facă o stradă cum trebuie, cu atât mai puțin un drum precum centura !?!
Postat 22 Ianuarie 2020, 19:54 de CrisDumi
AnaConda
Ana = n-are mere !?! Conda = coadă de topor !?! Bolojan = Boc = 2 Boi !?!
Postat 22 Ianuarie 2020, 19:49 de CrisDumi
Pupincuristul lui Băsescu are dreptate când e vorba de cititul bugetelor printre pomi fructiferi !?!
Numai unul ca Bolojan, căzut în cap din măr în păr când era mic, poate fi atât de ignorant în materie încât să susțină că, bugetul unui oraș, cuprinde la același capitol atât veniturile cât și cheltuielile, ca să-i dea lui o cifră care să-i satisfacă lipsa de libidou !?!
Postat 22 Ianuarie 2020, 19:46 de CrisDumi
Buba.
Problema e că Oradea îi un oraș pustiu, degeaba se investește dacă puterea de cumpărare îi redusă. În cetate s-au băgat circa 100 de milioane și se vor mai băga dar e mereu pustie. Orice deschizi acolo, pe lângă chirii mari, te confrunți cu lipsa clienților. Trebuie o gândire pe termen lung, orădeanu are salariu mic și 2-3 credite, degeaba ai 250000 de vizitatori la târg dacă ai încasări de 344000 de lei, paradoxal din grupurile de pensionari evrei și cei veniți prin sindicat la Felix nu acoperi lipsa de putere de cumpărare a băștinașului.
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:57 de oradeaveche
Centura.
Oradea are 16 km de centură. Clujul va avea 38 de km deci mai greu de finanțat/construit. Ca dimensiune nu există comparație.
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:42 de oradeaveche
BOC
BOC = BOU
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:13 de AnaConda
Bun primar
Bun oras. Cateva cufre seci: Buget Oradea 2020 1,8 mld lei, buget Sibiu-( oras comparabil cu al nostru) 785 mil lei, buget Primaria Generala A capitalei 5,8 mld lei! Nu mai pomenesc de bugetul Clujului, ca-i facem de rusine. Auzi, stii ceva? Cand Clujul o sa fie in stare sa-si faca singuri obcentura metropolitana ca a Oradiei, atunci mai vorbim. Pana atunci, sweet dreams cu metroul. Asa cum a zis si primarul Timisoarei. Toata lumea vrea metrou, dar nu e in stare sa-si faca o centura care e un proiect incomparabil mai usor si ieftin.
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:13 de cetateanbihorean
Cluj,boc,rus,regenerare urbana,exproprieri
Mic la stat,da'ce suspensoare avem...model de bune practici 2.Milionarul Sile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus, nu vrea să cedeze terenul de 12.095 de mp din Zorilor pentru ca Primăria Cluj-Napoca să amenajeze un parc promis de Emil Boc.(www.stiridecluj.ro/social/milionarul-sile-puscas-fostul-ginere-al-lui-ioan-rus-nu-vrea-sa-cedeze-terenul-din-zorilor-pentru-parc).Si da Boc 9 milioane de lei sunt pentru exproprierea terenului de 12.095 de mp.Adeca 160€/mp... greenfield.E si clujul un balamuc mai mare...
Postat 22 Ianuarie 2020, 17:03 de excalibur
Are si Boc "prietenii" lui la Cluj
Adevarul e ca Oradea e la jumatatea veniturilor pe care le are Clujul, plus potentialul mare de viitor al clujeniilor. Cifrele vorbesc, nu ce barfesc "prietenii" primarului Boc in presa locala. Chestia cu spitalele de stat si banii care vin astfel mai multi la bugetul local din Oradea este adevarata. Boc are dreptate. Cine crede ca Boc nu stie ce vorbeste si ce face, traieste pe o alta lume. Sugestie... Mai trageti cu ochiul la ce fac si ce au facut clujenii ca sa ajunga unde sunt. Sunt lucruri de invatat. La Cluj urmeaza metroul. In momentul de fata, Oradea e la douazeci de ani in urma Clujului, dar se dezvolta frumos si orasul de pe Cris.
Postat 22 Ianuarie 2020, 16:33 de 1011010
......
La impozit pe venit, acolo-i buba, acolo se vede mega economia Oradiei. Desigur asta descrie mediul de afaceri foarte precar și rudimentar al orașului nostru. În rest e normal sa aibă Clujul buget mai mare ca doar e oraș mai mare. Oradea are doar doua treimi din populația Clujului și asta încă nici nu reflecta toată studențimea de acolo deci pe real diferența e și mai mare asa ca la cât s-a tot bătut cu cărămidă în piept Boc ca el e cel mai tare în locul lui m-aș feri sa fac lucrurile atât de publice ca poate afla și Clujeanul de rand ca de fapt Boc sta pe o căruță de bani cu care nu prea face mare lucru ca la infrastructura orașul ala tot mai greu o duce.
Postat 22 Ianuarie 2020, 14:47 de Robert
Noa fain.
În ritmu ăsta se mută Untoldu aici, n-avem unde da găsim un tăpșan către Felix. Cred că doar la baschet îi batem și nici acolo tot timpu. Avem lifenouveau în schimb că salariile îs la o treime dacă nu cincime.
Postat 22 Ianuarie 2020, 13:00 de oradeaveche
Model de bune practici...si la cluuj
Înalta Curte de Casație și Justiție din România a decis, recent, că Primăria Cluj-Napoca a acționat ilegal în momentul în care a obligat mai mulți clujeni, să doneze cu titlu gratuit o parte din terenul lor pentru a se construi un drum public.(www.stiridecluj.ro/politic/primaria-cluj-napoca-acuzata-ca-nationalizeaza-terenuri-fara-plata-unei-juste-despagubiri-proces-de-120-000-de-euro-pierdut).Payback time...
Postat 22 Ianuarie 2020, 12:45 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON