URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Februarie 2018, 17:55

E oficial: Oradea va cumpăra cel puțin 10 tramvaie nou nouțe

E oficial: Oradea va cumpăra cel puțin 10 tramvaie nou nouțe foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În doi ani, orădenii ar putea circula cu tramvaie nou nouţe. Consiliul Local a aprobat, joi, în şedinţă ordinară, indicatorii tehnico-economici pentru achiziţia a 20 de tramvaie noi, destinate transortului urban de călători, dar şi studiul de oportunitate privind modernizarea parcului de tramvaie din Municipiul Oradea.

Hotărârea a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, fiind înregistrate 5 abţineri, din partea PSD.

Primarul Ilie Bolojan a declarat anterior, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, că achiziţia va presupune livrarea în două etape (10 tramvaie în etapa I şi 10 tramvaie în etapa II), şi cel puţin 10 garnituri vor fi achiziţionate din fonduri europene.

"Ne propunem să achiziţionăm 20 de tramvaie noi, dintre care 10 în mod cert, pentru care avem contractul pe bani europeni, iar alte 10 în funcţie de oportunităţile de finanţare care vor apărea anul viitor. Valoarea estimată a unui astfel de tramvai este de 1,6 milioane euro plus TVA. Primul lot de tramvaie va fi livrat în termen de 15 luni de la semnarea contractului, iar cel de-al doilea lot printr-un contract subsecvent primului, în 12 luni de la semnarea celui de-al doilea contract. Va fi o licitaţie publică, la care vor putea participa toţi producătorii de tramvaie, respectând desigur condiţiile tehnice stabilite de cei de la OTL. Se doreşte achiziţionarea unui tramvai lung de 26-28 metri, cu podeaua joasă, dotat cu instalaţii de validare, cu instalaţie de încălzire, cu rampe şi spaţiu special pentru persoanele cu dizabilităţi", a spus primarul Ilie Bolojan.

Valoarea totală a achiziţiei publice va fi de 32 milioane euro (fără TVA), respectiv 148.905.600 lei (fără TVA).

Durata de realizare a investiţiei este de 48 de luni.

Printr-un comunicat transmis joi, după şedinţa de Consiliu Local, Primăria aminteşte că sursa de finanţare a investiţiei este Programul Operaţional Regional (POR) 2014 – 2020, prioritatea de investiţii 4.1 - Mobilitate urbană durabilă.

"Municipiul Oradea are alocată suma de 29,36 mil. euro (81,22% din cei 36,14 mil. euro alocaţi prin Axa 4 a POR). O evaluare intermediară a implementării proiectelor pe Axa 4 va avea loc la sfârşitul anului 2019, iar dacă Oradea va avea o absorbţie pe Axa 4 peste media din ţară, atunci alocarea va fi suplimentată. Municipiul Oradea se obligă să achiziţioneze minimum 10 tramvaie, iar restul tramvaielor vor fi achizitionate în funcţie de disponibilitatea sursei de finanţare", arată comunicatul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Dupa 10 ani de fiare vechi ...
... si-au dat seama ca ce e nou e mai ieftin de fapt, avand in vedere fiabilitatea !?! 1,6 milioane tramvaiul ... mai bine 2,4 milioane si ai tramvai ce tine si 50 de ani !?! Iar vrea ieftin si bun, ceea ce nu se poate !?! La 1,6 milioane se da tramvaiul fara roti, cu vopseaua la bidon ... !?! Dar nu, liberalii se pregatesc de campanie, unul cu banii de la Oradea, altul cu tramvaiul de la Arad ... si PNL din Modrogan cu parandaratul incasat !?!
Postat 16 Februarie 2018, 09:22 de WinDos
Da
Fa Bolojan 95 de l-ai abonamentul . Cluj 155. Galati 100. timisoara 100. Arad 90 ORADEA 70. Unii ziceau ca avem cel mai scump transport public acu cateva saptamani. Mai pune Bolojan un 20 sa nu mai zică lumea că e pe paguba otl-ul
Postat 15 Februarie 2018, 19:56 de Sandu1201
Schedule
Mai corect ar fi sa faca si tramvaiele cu ore predefinite ca la autobuze, altfel e la mila Hazardului.(hazard = noroc? risk? pericol?)
Postat 15 Februarie 2018, 19:50 de excalibur
Roger
Tramvaiele ar trebui băgate pe sub pământ.
Postat 15 Februarie 2018, 18:41 de Sandu1201
refaceti graficul tramvaielor 3 dupa-masa pe directia centru-nufaru!
vestea este buna, daca tramvaiele vor fi folosite in trafic cu dotarile lor: aer conditionat vara, caldura iarna. O problema despre care nu ati scris in acest moment este programul haotic al tramvaielor intre ora 4-5pm pe ruta centru-nufaru, media de asteptare este de 20 de min, adica o bataie de joc maxima la adresa celor care cumpara abonamente si bilete. evident ca atunci când soseste, tramvaiul este ultra aglomerat si plin de hoti de buzunare. poate se trezeste din betie si negocieri conducerea otl si ia masuri!
Postat 15 Februarie 2018, 18:33 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON