URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2018, 11:28

DMPFI, la raport: Primăria Oradea are în lucru proiecte de peste 200 de milioane de lei

Primăria Oradea mizează în continuare pe atragerea de fonduri comunitare pentru finanţarea unor investiţii. "Cele mai mari investiţii care s-au făcut în ultimii ani şi care se vor face în continuare sunt şi vor din fonduri europene", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat raportul de activitate al Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională pentru anul 2017.

Potrivit documentului, anul trecut municipalitatea a finalizat patru proiecte europene în valoare totală de 41,1 milioane lei.

Acestea au vizat printre altele valorificarea energiei geotermale pentru producerea încălzirii necesare consumatorilor deserviţi de Punctul Termic 902 cu reinjectarea apei uzate termic printr-o sondă din zona străzii Ceyrat, studii privind valorificarea energiei geotermale la nivelul întregului oraş, precum şi lucrări de înlocuire a unor porţiuni din magistralele de termoficare 1 şi 5 sau de modernizarea şi automatizare a unor puncte termice.

Vor termina drumul expres...

În ceea ce priveşte proiectele aflate încă în derulare, directorul DMPFI Marius Moş (foto) a declarat că municipalitatea are în implementare şase proiecte în valoare de 205,9 milioane euro.

"Cea de a doua etapă de reabilitare a reţelor de termoficare se apropie de final. Suntem printre puţinele oraşe din ţară care am reuşit să ducem proiectul la bun sfârşit", a spus Moş.

Potrivit directorului, proiectul în valoare de 118,8 milioane lei a fost realizat în proporţie de 93% şi urmează să fie finalizat după încheierea sezonului de încălzire.

Pe lista investiţiilor în lucru se mai numără: restaurarea Casei Darvas - La Roche, realizată în proporţie de 18%, restaurarea Muzeului Francmasoneriei (16%), proiectul City Walk de identificare a celor mai bune soluţii de pietonalizare a arterelor intens circulate din oraş (20%), montarea unui sistem SCADA de monitorizare şi automatizare a punctelor termice (90%) şi finalizarea drumului expres din strada Ecaterina Teodoroiu prin darea în folosinţă a ultimei porţiuni prin fosta remiză de vagoane (94%).

"În primăvară vom reuşi să finalizăm cei 660 metri care au mai rămas din drumul expres. Proiectul a fost finanţat prin programul trecut HURO, iar ce a rămas de realizat se face prin bugetul local", a spus Marius Moş.

Proiecte sunt...

Pentru anul 2018, DMPFI mai vizează implementarea unui număr de şapte proiecte în valoare de 100 milioane lei pentru care a depus cereri de finanţare la sfârşitul anului trecut.

Investiţiile urmăresc creşterea performanţei energetice a imobilelor care adăpostesc Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (34,6 milioane lei), a Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu (35,9 milioane lei), Liceul Teoretic Onisifor Ghibu (16,1 milioane lei), Şcoala Gimnazială Dacia (8,8 milioane lei), Grădiniţa cu Program Prelungit 20 (3,3 milioane lei) şi Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu (7,1 milioane lei).

"Lucrările sunt cam aceleaşi la toate aceste obiective şi sunt legate de confort, aspectul estetic, economie de energie şi îmbunătăţirea funcţionalităţii", a declarat directorul DMPFI.

În plus, în momentul de faţă angajaţii direcţiei au în pregătire proiecte multiple care vizează printre altele etapa a treia de reabilitare a sistemului de termoficare, valorificarea energiei geotermale pentru alimentarea cu apă caldă şi încălzire a consumatorilor din cartierul Nufărul, reabilitarea termică a Şcolii Generale 11 şi a mai multor blocuri din municipiu.

La fel, municipalitatea mai are în vedere extinderea liniei de tramvai din Calea Aradului până la depoul OTL din strada Atelierelor, construirea podului Centenarului precum şi transformarea în artere pietonale a unor zone precum Piaţa Ferdinand sau străzile Aurel Lazăr, Libertăţii, Nicolae Grigorescu ori Independenţei.

... bani să fie!

Pentru a nu mai ajunge să deruleze lucrări pe finalul perioadei de finanaţare europeană cu riscul de a le prelua fără să fie de cea mai bună calitate, municipalitatea va organiza licitaţii şi va da în lucru proiectele importante, urmând să le deconteze ulterior printr-un mecanism de finanţare retrospectivă.

"Există în premieră o axă care permite finanţarea retrospectivă a unor proiecte aflate în diferite stadii, de la cele în execuţie la cele deja finalizate şi aflate în garanţie", a explicat Marius Moş.

Directorul a mai precizat că DMPFI a transmis ADR Nord-Vest un portofoliu de proiecte cu finanţare retrospectivă care cuprinde lucrări de reabiliare a unor instituţii de învăţământ precum liceele Mihai Eminescu şi Aurel Lazăr, de dotare cu echipamente medicale a spitalelor Judeţean şi Municipal, de restaurare a unor monumente istorice precum clădirea Primăriei, fostul cinematograf Liberatea din Palatul Vulturul Negru, zidurile Cetăţii sau zidurile Cetăţii. Rămâne de văzut câte vor şi primi finanţare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
vai de noi!
Vai de noi in ce cheltuieli ne baga aiuritii astia! Ne asteapta peste cativa ani supercheltuieli cu vesnice reparatii ale lucrarilor prost facute! Ciumperca este un exemplu viu inca nefinalizat pe care il vom plati multa vreme de aici inainte! Cel mai scump tapsan verde din Europa, cred ca I-am deposit si pe rusi la pretul pe mp. de tapsan verde.
Postat 05 Februarie 2018, 16:53 de scortosul
??????
@andreimagheru: Da, cred ca e bun! Nu e absolvent de Sorbonica ! Dar in ultimii treizeci de ani am apelat la dânsul O DATA ! Pentru niscaiva fizioterapie ! Totuși nu prea înțeleg sensul întrebării ?? Poate capăt detalii ?!
Postat 04 Februarie 2018, 09:18 de TDS
Andreimagheru
Da ai dreptate. Dar eu îl propun doctor in științele UNIVERSULUI PARALEL.
Postat 03 Februarie 2018, 23:20 de Sandu1201
tds
@TDS, tu ai un bun m4dic de familie?
Postat 03 Februarie 2018, 22:06 de andreimagheru
Velociraptor
Daca sunt atitea fonduri la dispozitie pentru proiecte fara numar DE CE s-au repezit la buzunarele oradenilor cu crestere 20% impozite, supraimpozitari fatade 500%, gigacalorie 300, rarefieri OTL, cancel pensionari otl... o fi o dereglare ADN ( DNA in engleza) sau se respecta contractul cu oradenii de la ultimele alegeri (recte programul de guvernare)
Postat 03 Februarie 2018, 19:49 de excalibur
Nemulțumirilor
De BÂRLAD ce ziceți, va place acolo.
Postat 03 Februarie 2018, 19:45 de Sandu1201
Chiar si cu 2 amenzi de 2-5%, se vede progresul in oras si fondurile europene merita atrase! Cum ar fi sa zici ca nu vrei sa faci 1000 ron bani pt ca te impoziteaza statu cu 3% din ei, asa e sa zici ca nu vrei sa mai facem proiecte pe fonduri ue de frica
@windos, drumul de langa calea ferata e foarte bun ca s-a facut, il folosesc aproape zilnic! Inteleg ca tu iti doresti falimentul actualului CETermoficare, si aparitia altei solutii de incalzire, dar ptr actualul sistem va ajuta la stabilizarea preturilor reducerea pierderilor mari de pe retelele actuale vechi si aportul partial de energie geotermala mai ieftina. @TDS, pe independentei cred ca ramane carosabil auto asa cum e si azi, posibil sa se refere la piateta de deasupra parcarii subterane, plus eventuale acoperiri de design ptr trotuare si borduri cu pavaje.
Postat 03 Februarie 2018, 19:08 de unu
Proiecte precum "dealul Ciuperca" ...
... sau "drumul expres" ... ori "sistemul centralizat de termoficare" !?! Nu mai bine v-ati duce in vacanta pe banii astia, ca sa nu mai trebuiasca dati jumatate din ei la penalitati si cealalta jumatate la parandarat ?!?
Postat 03 Februarie 2018, 16:55 de WinDos
CORECTIE
....pentru a evita isteria elev-ului se va citi.....DEMON STREAZA!
Postat 03 Februarie 2018, 15:28 de TDS
VERSURILE INSPIRATE DE COSBUC SUNT INVENȚIA PARANOICĂ A CREATORULUI SI NU AU VREO LEGATURA CU REALITATEA CARE DEMNSTREAZA CA IN FRUNTEA PMO A POGORÂT UN ÎNGER ALB, DIAFAN ȘI PUR
By the way! De ani de zile aud de linia de tramvai, P-ta Ferdinand, Alecsandri! Parcă e o noutate chestia cu Independenței pietonala! Atât ar mai lipsi! Să devină autobuzul 12 elicopter! Spre binele oradenilor, evident! Pe malul Petei se-împletesc cărări ce duc la Primărie/Acolo Bolo te zăresc, sperând că-i pușcărie!
Postat 03 Februarie 2018, 15:26 de TDS
Sa traducem...
..adica datoria noastra a populatiei creste cu 200 mil lei!Regimul birtinex lucra la greu..Adica ...wow ...ce frumy e viata la oras!
Postat 03 Februarie 2018, 14:46 de grigore
INTERVENȚIA REGINEI SPRANCENELOR ESTE NECESARĂ
Marius Moș e capabil să dea un raport? Poate după o ședință cosmetică! Părerea mea: spranceana dreaptă nu e egală cu cea stângă!
Postat 03 Februarie 2018, 12:33 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON