URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2018, 21:28

Directorul Electrica Oradea: Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice "nu avea cum să pornească de la flama corpului de iluminat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Sucursalei de distribuţie a energiei electrice Oradea, Ionel Boja, confirmă că echipajul Electrica sesizat de ISU Crişana a ajuns cu întârziere în Piaţa Unirii, dar spune că nu există nicio legătură directă între flamele observate la un corp de iluminat şi incendiul în care sâmbătă seară a ars o mare parte a Palatului Episcopiei Greco-Catolice.

Verificare cu întârziere

Sâmbătă seară, în jurul orei 20.53, un turist clujean a postat pe Facebook un filmuleţ în care se vedea un "joc de lumini" lângă lămpile pentru iluminatul arhitectural al Palatului, iar un cetăţean din Oradea, Csaki Istvan, a declarat că, aflându-se în Piaţa Unirii, a sunat la 112 pentru a raporta - la ora 20.46 - flăcări la cablajul de lângă o lampă de iluminat de pe strada Mihai Pavel, dar că timp de 20-30 minute pompierii nu au venit în zonă, flamele stingându-se ulterior datorită ploii. "Pompierii nu au venit, deşi am anunţat şi eu, şi Poliţia Locală", a spus Csaki.

Duminică după-amiază, prim-adjunctul şefului ISU Crişana, maiorul Csilik Alexandru, şi prefectul Ioan Mihaiu, au confirmat apelul la 112 înregistrat la ora 20.46, însă au afirmat că în asemenea situaţii pompierii nu fac altceva, potrivit procedurilor, decât să anunţe Electrica pentru a verifica situaţia în teren.

"La ora 20.46 am fost sesizaţi despre o flamă care a apărut la un corp de iluminat, al doilea, pe strada Mihai Pavel. În astfel de situaţii, noi solicităm intervenţia Electrica, ceea ce am făcut. Echipajul Electrica, când a ajuns, lampa funcţiona şi nu existau semne vizibile de flăcări", a spus maiorul Csilik, în timp ce prefectul Mihaiu a afirmat că echipajul Electrica a acţionat cu o întârziere de "30-40 minute, pentru că erau la o altă intervenţie, pe Borş". 

"Echipa era Borşului"

Într-o declaraţie pentru BIHOREANUL, directorul Sucursalei Electrica Oradea, Ionel Boja, a recunoscut că echipajul de intervenţie nu a ajuns cu promptitudine în Piaţa Unirii, imediat după sesizarea primită de la ISU Crişana.

"Echipa noastră era pe Calea Borşului. La un moment dat a primit o sesizare că lângă un corp de iluminat pe strada Episcop Mihai Pavel e ceva care arde. S-au rezolvat problemele de acolo de pe Calea Borşului şi apoi s-au dus la locul faptei. Nu au constatat nimic, practic ce s-a văzut se stinsese, iluminatul stradal funcţiona normal şi practic aşa a rămas, nu aveau ce să facă", a declarat acesta.

Problema n-a fost corpul de iluminat

Pe de altă parte, directorul Electrica Oradea a opinat că nu flamele filmate de turistul clujean şi cele raportate la ISU de orădeanul Csaki Istvan ar fi declanşat incendiul care a cuprins Palatul Episcopiei, deoarece corpurile de iluminat din strada Mihai Pavel sunt la circa 5-5 metri depărtare de clădire.

"Incendiul nu avea cum să pornească de acolo, pentru că acele corpuri de iluminat sunt pe mijlocul străzii Episcop Mihai Pavel, care cu trotuare cu tot are cel puţin 10 metri lăţime, deci cam la cel puţin 4-5 metri de clădire. Lângă acel corp era o clemă din care se alimenta cablul care merge pe ancora din oţel, coboară pe peretele clădirii şi intră în pământ. Punctul acela luminos (foto) care s-a văzut era în mijlocul străzii, în aer cum ar veni, nu era pe zidul clădirii", a spus Ionel Boja.

El a mai precizat că lămpile pentru iluminatul arhitectural sunt la cel puţin 4 metri înălţime faţă de nivelul solului, iar incendiul ar fi pornit de mai sus, din podul clădirii.

"O manifestare exterioară"

În schimb, Boja nu exclude ca problema care putea genera incendiul să fi fost un scurt-circuit al instalaţiei ce alimentează corpurile de iluminat, instalaţie aparţinând Episcopiei şi aflată pe proprietatea acesteia.

"Problema care trebuie văzută (n.r. - verificată) este dacă se lucra acolo în pod, dacă nu se lucra, dacă instalaţia (n.r. – electrică) interioară era făcută pentru iluminat, dacă era făcută aiurea - când era făcută prin pod, când era făcută pe-afară, în exterior, pe ziduri... Probabil că au făcut faţada şi apoi nu au mai putut sparge faţada, că de regulă instalaţiile astea de iluminat arhitectural se fac pe exterior, se sapă în ziduri, se întubează şi nu se mai bagă prin pod. Eu nu ştiu când a fost făcută instalaţia aia, cum a fost făcută, cine-a făcut-o, dacă au respectat regulile...", a spus directorul Electrica, care respinge ideea unei culpe a angajaţilor săi.

"Nu corpul de iluminat era problema. El a fost doar o manifestare exterioară a unei probleme interioare. Este posibil să fi apărut un scurt-circuit în interior - e foarte greu să se afle cauza, putea fi şi un animal, un şobolan care să fi ros un cablu şi să se facă scurt, pentru că se mai întâmplă, sau o fi fost cineva care a tăiat din greşeală un cablu şi l-o fi înnădit, sau cine ştie… Eu nu vreau să fac supoziţii, nu vreau să mă hazardez, pentru că sunt alţii care vor stabili cauza, dar în opinia mea, vă spun, de la acel incident raportat în jurul orei 20.40 nu putea porni incendiul", a mai spus Ionel Boja.

Nicio ipoteză nu e exclusă

La conferinţa de presă în care au explicat desfăşurarea evenimentelor, reprezentanţii ISU, Poliţiei şi Prefecturii nu au putut estima când vor fi finalizate cercetările pentru stabilirea cauzelor incendiului, însă au asigurat că specialiştii Poliţiei şi ai pompierilor nu exclud nicio variantă posibilă, inclusiv aceea ca incendiul să se fi produs ca efect al avariei din iluminatul public.

"Toate ipotezele rămân în picioare", a spus comisarul şef Alin Haniş, şeful Poliţiei Bihor, care a precizat că s-a deschis un dosare penal pentru distrugere, iar cercetările sunt derulate sub supravegherea procurorilor de la Parchetul Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Crisdili
Esti complet idiot..alta explicatie.."inteligenta"..maine o sa spui ca s-a jucat bolo cu chibriturile pe acolo...ai capul mic da creierul sta lejer..
Postat 31 August 2018, 21:15 de zorro
Crisdumi
Ca de obicei, le stii pe toate.... stii cum e cu idiotul, el se crede destept, desteptul in schimb stie ca nu stie nimic....
Postat 27 August 2018, 16:31 de cetateanbihorean
vina
Cea mai mare vină o are Inspectoratul de Stat în Construcții!!! Instituție la care pentru orice autorizație de construcție eliberată de Primărie trebuie să plătești o taxă de 1% din valoarea lucrărilor! Din păcate am ajuns și eu pe acolo. Prea mult lux în acea instituție care trăiește din taxele noastre și NU FAC NIMIC din banii încasați! Lux și opulență la fel că la ABA Crișuri.
Postat 27 August 2018, 07:57 de sofer-or
Cred că devin fan al omului ăsta!
Recunoaște că nu au echipaje să facă față infrastructurii de * ce există modernizată în 2-3 locuri pe ici colo. În rest iau loc transformatoare... Dar nuuu, la ei în firma nu exista problema. Exista o investigație asupra incendiului dar el a doua zi îi mai deștept decât procurorii și zice că ei nu au nici o vină. A trecut muma lui Ștefan cel Mare pe acolo înainte de incendiu și probabil ea poate să ai vreo vină.
Postat 27 August 2018, 07:12 de sofer-or
Bine că sa întâmplat
Sa vedem daca învățăm ceva. După colectiv nu am învățat NIMIC, oare învățăm de aici. Londra, Grenfell Tower au murit 89 de persoane și s-au schimbat legile ( și înainte legile erau severe , acu e și mai )
Postat 27 August 2018, 00:49 de Sandu1206
Nu știu ce să zic
Dar poate Bolojan a legat firele clandestin.
Postat 27 August 2018, 00:33 de Sandu1206
Boja se scuză, acuzându-se.
Incendiul a pornit de la cablajul instalației pentru iluminat fațada palatului, care pornea de la stâlpul din stradă, prin curtea interioară și prins provizoriu pe grinzile de susținere ale acoperișului. Electrica SA nu avea voie să branșeze această instalație improvizată la partea de alimentare, chiar dacă acel cablaj era pe proprietatea Episcopiei. Lucrarea s-a făcut la presiunea exercitată de Bolojan, ca să fie ... "frumos în piață când turistul trece pe acolo" !?!
Postat 26 August 2018, 21:47 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON