URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2019, 14:59

Direcția de proiecte, la raport: Oradea derulează 71 de investiţii europene în valoare de 360 milioane euro

Municipalitatea orădeană derulează prin intermediul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare europeană 71 de investiţii europene în valoare de 360 milioane euro.

Dacă anul 2018 a fost un an bun din punct de vedere al atragerii de fonduri europene, anul 2019 se anunţă unul dificil din punct de vedere al implementării.

"Va fi un an greu atât pentru noi, cât şi pentru orădeni. Multe din proiectele câştigate vor intra în execuţie. Inevitabil, lucrări de o astfel de anvergură vor crea complicaţii în trafic, zgomot şi alte tipuri de neplăceri", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate pe marginea raportului de activitate al DMPFI pentru anul 2018.

Pentru comparaţie, dacă anul trecut municipalitatea a închis trei proiecte cu finanţare europeană, cum ar fi etapa a doua de reabilitare a reţelelor de termoficare (118,8 milioane lei), montarea de sisteme SCADA pentru monitorizarea punctelor termice din oraş (682.000 lei) şi finalizarea drumului rapid pe tronsonul dintre străzile Ecaterina Teodoroiu şi Izvorului (69,4 milioane lei), pentru anul 2019 oraşul are în implementare 71 de investiţii integrate în 59 de proiecte în valoare totală de 360 milioane euro.

"Dacă anul trecut a fost un an de foc în ceea ce priveşte scrierea şi depunerea proiectelor, din acest an vom intra în lucrări, vom crea deranj, dar se vor şi vedea rezultatele", a afirmat directorul DMPFI, Marius Moş.

Încep şantierele!

Lista lucrărilor care vor începe din primăvară este deschisă de construirea noii linii de tramvai ce va lega zona Calea Aradului de cartierul Dimitrie Cantemir de-a lungul pârâului Peţa, cu acces la zona comercială de lângă şoseaua de centură, viitoarea sală polivalentă, campusul universitar şi depoul OTL.

"E clar că atunci când vom ataca lucrările la podul din Calea Aradului vor exista disfuncţionalităţi în ce priveşte traficul, dar nu există variantă de a executa lucrările fără a provoca deranj", a spus Moş.

Tot în primăvară vor începe lucrările de reabilitare a Pieţei Ferdinand, de amenajare a unor artere pietonale pe străzile Aurel Lazăr şi Libertăţii, la fel ca pe malul stâng al Crişului Repede, în zona Primăriei, construirea noii staţii de redresare pentru tramvaiele OTL din zona blocului Cicero, reabilitarea bastioanelor Cetăţii, reabilitarea termică a Spitalului Judeţean şi a celui Municipal şi multe altele.

În plus, pentru acest an este stabilită preluarea primelor tramvaie noi din lotul de 10 programate, achiziţionarea a 10 autobuze hibrid şi altele.

610 milioane euro

În ceea ce priveşte restanţele din anii anteriori, municipalitatea şi-a programat pentru anul acesta finalizarea lucrărilor de refacere a dealului Ciuperca în urma alunecărilor de teren din anul 2016.

"Dealul Ciuperca este în licitaţie cam de multă vreme. Nu am primit timp îndelungat un punct de vedere al celor care verifică procedura. În aceste zile ne-au cerut unele clarificări, le vom depune şi să sperăm că anul acesta lucrările vor fi finalizate", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit acestuia, municipalitatea se va îndrepta împotriva vinovaţilor la încheierea lucrărilor. "Faptul că dealul a plecat la vale şi lucrările de refacere pe care le implică denotă clar o culpă a cuiva şi o pagubă pe care oraşul o suportă. La finalul procedurii de execuţie vom vedea care este cuantumul acestei pagube", a spus viceprimarul.

DMPFI are o echipă de 18 angajaţi care derulează fiecare mai multe proiecte cu sprijinul colegilor din alte structuri ale Primăriei cum ar fi Direcţia Patrimoniu, care se ocupă de obţinerea documentelor de proprietate asupra amplasamentelor viitoarelor investiţii sau Direcţia Economică specializată în operaţiunile financiare. În plus, Direcţia Tehnică a preluat implementarea mai multor proiecte europene, îndeosebi pe cele legate de amenajarea de spaţii verzi.

În cei 10 ani de la înfiinţare, DMPFI a derulat un portofoliu de proiecte în valoare de 610 milioane euro. Fără aceste proiecte Oradea nu ar fi avut astăzi centrala pe gaz, cele două pasaje pe care şoseaua de centură traversează DN 76 şi DN 79, aquapark-ul şi alte investiţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON