URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2018, 17:09

Dezbatere publică: Primăria Oradea va introduce utilităţile în blocurile noi, luând la schimb parcările

Primăria va supune dezbaterii publice, începând de vineri, un regulament privind susţinerea construcţiei de apartamente în municipiul Oradea.

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, primarul Ilie Bolojan a explicat că municipalitatea vrea să-i încurajeze pe dezvoltatorii imobiliari să construiască, prin suportarea cheltuielilor pentru amenajarea de reţele publice şi utilităţi. Mai precis, Primăria va plăti costul lucrărilor pentru reţele de apă, de canalizare, de termoficare, de iluminat stradal, dar şi pentru drumurile interioare, incluzând partea carosabilă, trotuare, plantaţii de aliniament, locuri de parcare, respectiv pentru amenajarea platformelor pentru depozitarea deşeurilor, a spaţiilor verzi şi a locurilor de joacă. Investiţiile Primăriei nu vor putea depăşi însă mai mult de 2.500 de euro pe apartament.

"Realizând această formulă de susţinere şi investind în aceste utilităţi, le vom pune şi câteva condiţii. Una importantă este să predea parcările de la sol în domeniul public, în aşa fel încât să fie gestionate mult mai bine, nu cum este azi, când au vândut o parte din ele şi e un război care nu se mai termină", a declarat Bolojan. Aşadar, Primăria va putea introduce acolo parcări cu abonament pentru riverani, aşa cum se întâmplă în întreg oraşul.

Pentru a încheia această înţelegere cu Primăria, dezvoltatorii imobiliari vor trebui să îndeplinească câteva condiţii, mai precis imobilul să aibă minimum 150 de apartamente dispuse în cel puţin trei etaje şi să se afle în aria delimitată de străzile Calea Ogorului, Calea Sântandreiului, Ovid Densuşianu, Podului, respectiv calea ferată din nordul şi estul oraşului. "Această zonă am identificat-o ca fiind vatra veche a oraşului Oradea. Vizăm situri industriale abandonate, acolo unde sunt construcţii de proastă calitate ori unde au fost unităţile militare, terenuri total nefolosite în Oradea", a declarat Bolojan.

Primarul a mai spus că acest regulament este necesar pentru că una din mizele dezvoltării oraşului este creşterea populaţiei şi atragerea de locuitori. "Pentru ca oamenii să vină, trebuie să le respectăm câteva condiţii. Una de bază este să le oferim locuinţe la preţuri cât mai bune, în zone în care au transport public şi condiţii bune", a precizat Bolojan. Cu noul regulament, edilul şef speră că oraşul va menţine ritmul de construcţie actual. În prezent, în Oradea sunt în diferite faze de construcţie circa 1.800 de apartamente.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
!!!
Încă ceva! Cred că la Birtin aveau buda in casă! Poate și jacuzzi..
Postat 12 August 2018, 13:09 de soricel
Bolojan
Civilizează- i pe FRAIERI. Că nu știu ăștia ce-i buda-n casa, că ei nu se caca-n CASĂ
Postat 12 August 2018, 01:23 de Sandu1206
Doamne, de unde le scoate?!
Sa vad daca am priceput... Am o bucata de teren, este A MEA! Daca vreau sa traiesc normal, adica sa beneficiez de apa potabila, de canalizare, de iluminat stradal, trebuie sa cedez GRATIS o parte, cea pe care se vor instala utilitatile, primariei. Care primarie ma va pune la plata pt. ceva ce a fost al meu, dar l-am donat!!! Parca instantele s-au pronuntat o data pe tema ,,gratuitatii", asa au luat vuscan si tarau sr cate o caciula de bani. (vuscan vreo opt mii de euro! Sa fie primiti!)
Postat 10 August 2018, 15:42 de pinonel
Surghiun
Cei ce nu tin pasul cu DEZVOLTAREA vor fi marginalizati,supraimpozitati,amendati avind ca optiune viabila sa-si ia talpasita.Nu e chiar asa rau,daca avem in vedere deportarile din banat in baragan din anii 50...A pretinde apa,canalizare,asfalt intr-o zona ne-agreata poate declansa reactii adverse.
Postat 09 August 2018, 23:40 de excalibur
Apropo..
Primăria taxează tot ce mișcă în funcție de utilitățile existente... Acum ar vrea sa facem o mica manarie pe banii mei (parcarea privată) după care să mă taxeze ca pe unu' din centru care cică 'are utilităti'.. S-a cam întâlnit hotu' cu prostu'..
Postat 09 August 2018, 23:37 de User anonimizat
Bolovan
Cât de bolovan sa fii să-i crezi pe orădeni atât de prosti? Pai dezvoltatorul deja are inclus în prețul apartamentului și racordarea la utilități. Daca eu vreau să îmi iau apartament într-un cartier rezidential și vreau să nu depind de parcările de pe domeniul public și fac un efort suplimentar să îmi cumpăr o parcare privata.. ce se baga nebunu' in treaba asta? Că sunt blocuri unde unele parcări sunt cumpărate iar altele închiriate, e altă treabă! Vine țăranu' să-și ia apartament in rate dar nu vrea să plătească locul de parcare că o să parcheze el 'pe undeva' dar se trezește că începe să se aglomereze cartierul lui frumos iar locurile de parcare necumpătate le ia un băiat deștept după care le dă in chirie la fraierii ce s-au zgârcit sa le cumpere.. mai vine primăria și crează o mică criza a parcărilor punând indicatoare cu staționarea interzisa și pe ultimele petice de asfalt necirculate... Și uite așa se naște un biznis cu parcari marca bolovan. Sictir!
Postat 09 August 2018, 23:33 de User anonimizat
nu prea îi bine
Restul oamenilor care stăm la casă când ne vine rândul să avem... de exemplu apă potabilă? De ce în Grigorescu s-a putut? Bine că se cheltuie bani pentru centura din Biharia de exemplu....
Postat 09 August 2018, 22:57 de sofer-or
PMO-imobiliare
Urmatorul pas ar fi ca primaria sa devina propriul dezvoltator imobiliar pe numeroasele terenuri valoroase pe care le poseda.Finantarea nu ar constitui o problema,fiind garantata cu semnatura lui insusi Ilie.Restul ar fi o dezvoltare fireasca,naturala,aducatoare de profit...
Postat 09 August 2018, 22:35 de excalibur
Dragă primărie ...
... am investit și eu într-un imobil și mi-aș dori să-mi tragi tu utilitățile până la limita de proprietate, dar nimeni nu a vrut pe gratis de la rețelele de sub asfaltul din fața casei. Mi-au cerut un sac cu bani pentru 2-3 m de gaz, apă, canalizare, electrice, chiar dacă furnizorii mă taxează tot timpul pentru consumuri !?! Cum ar fi să cumpăr serviciul DIGI spre exemplu, iar eu să plătesc în afara abonamentului lunar și cablul de la zeci de metri de unde e "cutia", sau "giponul" ori mufările din stradă ... ?!? Ai prins logica cu care ar trebui să lucreze operatorii publici ai serviciilor de utilități ?!? Gândește-te că doar branșarea la canalizare a unei case costă cca. 10.000 RON cu totul, în condițiile în care lucrările plătite se desfășoară în stradă, în zona de proprietate publică, nu în curtea beneficiarului de servicii !?!
Postat 09 August 2018, 17:39 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON