URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iulie 2019, 13:02

Deputatul Ioan Cupşa cere reforma Curţii Constituţionale: instituţia e "instabilă" şi "lipsită de coerenţă"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul liberal Ioan Cupșa a vorbit, vineri, despre noua decizie a Curţii Constituționale a României, care a respins inițiativele de revizuire a Constituției, formulate după referendumul din 26 mai atât de către PSD şi ALDE, cât și de către PNL şi USR, stabilind, între altele, că interzicerea amnistiei sau grațierii pentru fapte de corupție încalcă limitele revizuirii legii supreme.

Inițiative respinse

Potrivit proiectului opoziției PNL-USR de revizuire a Constituției, acesta vizează implementarea în legea supremă a rezultatelor referendumului din 26 mai și prevede introducerea interdicției ca persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei şi grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență prin conferirea acestui drept și președintelui României, parlamentarilor și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La rândul lor, parlamentarii PSD şi ALDE au depus în Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”, precum şi interzicerea grațierii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.

"Sunt dator să ţin această conferinţă de presă, pentru că decizia de joi a Curţii Constituţionale a României este una surprinzătoare, este o decizie care merită a fi tratată cu multă atenţie", a declarat deputatul Ioan Cupşa într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL Bihor.

Mai exact, CCR adoptase cu o zi înainte o decizie prin care respinge ambele iniţiative legislative de revizuire a Constituţiei, depuse atât de putere, cât şi de opoziţie în urma referendumului din 26 mai, și validate tot de CCR în 27 iunie. În comunicarea publică a deciziei, CCR a arătat că "exceptarea infracţiunilor de corupţie de la graţiere sau amnistie este neconstituţională", deoarece "nu poţi separa un grup de infracţiuni prin Constituţie. O poţi face prin lege, dar nu prin Constituţie, pentru că se încalcă limitele revizuirii, se încalcă principiul egalităţii în drepturi".

"Această hotărâre nu a fost publicată până în prezent. A fost comunicată Parlamentului, printr-un comunicat, doar cu o zi inainte. Nu a fost urcată pe site-ul CCR, nu a fost exportată pe site-ul deputaţilor şi nicidecum nu a ajuns la cunoştinţa cetăţenilor, cu toate că poporul şi-a exprimat votul suveran în mai, cu privire la acest Referendum", a spus Cupşa.

Reformă necesară

Odată respinse, ambele proiecte de revizuire a Constituţiei vor trebui redepuse la Parlament, fără prevederile declarate neconstituţionale.

Celelalte prevederi ale inițiativelor de revizuire - interzicerea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și oferirea posibilității și altor instituții de a ataca OUG-urile la CCR - au primit undă verde de la Curte.

"Prin cele hotărâte, CCR dă dovadă de instabilitate şi lipsă de coerenţă. Este regretabil că CCR a ajuns, în ultimii ani, un adevărat legiuitor. Avem nevoie de o reformă a acestei instituţii pentru ca ea să se întoarcă la rolul său adevărat, cel de garant al Constituţiei", a adăugat Cupşa.

Concret, acesta propune ca judecătorii să fie numiţi dacă îndeplinesc condiţii mai severe decât în prezent, de pildă doar dacă au o experienţă de magistrat sau avocat de minim 21 de ani (în prezent condiţia este să aibă 18 ani de vechime în domeniul juridic, putând fi inclusiv foşti jurişti de întreprindere sau din instituţii ale administraţiei locale), dar şi schimbarea modalității de numire, în condițiile în care în prezent  trei din cei nouă membrii CCr sunt numiți de președitele României, trei de către Senat și tot atâția de Camera Deputaților.

De asemenea, deputatul Ioan Cupşa a precizat că grupurile parlamentare ale PNL au solicitat hotărârea încă neplicată de CCR, pentru a o studia şi, implicit, a o putea combate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mica Adunare Națională
Marea adunătură de corupți, prin reprezentanții lor, nu vor exceptarea infracţiunilor de corupţie de la graţiere sau amnistie deoarece pentru ei premeditarea este egală cu imprudența. Adicătelea, unii dintre ei de aia au fost prinși că nu au fost prudenți.
Postat 21 Iulie 2019, 06:41 de FaBULA
CCR
ccr-ul este azi falanga terorista a pesedeului caci ceea ce fac ei azi este direct indreptat impotriva interesului populatie platitoare de taxe si impozite. A gratia fara recuperarea prejudiciului toti borfasii corupti din "politicul" romanesc echivaleaza cu tradare nationala si asta indiferect din ce partida "politica" faci parte. A sustine aberatiile ccr-ului este echivalent cu asociere la fapte de tradare a interesului populatie. Populatia a fost chemata la vot tocmai pentru indreptarea constitutie si nimeni nu este suveran peste popor numai dictatorii sustinuti de noua securitate!
Postat 20 Iulie 2019, 23:15 de scortosul
Corupția vs. Ignoranța
CCR a fost bună când a admis "intervențiile" liberale de până acum ... dar e incoerentă când explică, ignoranților, că nu poți restrânge niște drepturi civile hoțului, care a profitat de funcția publică avută fără o hotărâre judecătorească în acest sens, în timp ce un criminal la volan spre exemplu ce a ucis un om în trafic, poate beneficia de dreptul constituțional de a alege și a fi ales !?! Hai, ghicește Cupșa ... care parlamentar de la PNL a omorât o femeie însărcinată pe o trecere de pietoni, fiind beat "beton" și care, în urma unei grațieri obținute chiar în timpul procesului, e azi coleg extrem de vocal cu tine, în clădirea din dealul Mitropoliei !?!
Postat 20 Iulie 2019, 20:05 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON