URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2019, 15:01

Decizie definitivă: O asociaţie de proprietari din Oradea a obţinut demontarea antenelor de telefonie ale RCS&RDS de pe bloc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Dacia Felix a câştigat, luni, în instanţă demolarea celor şase antene de telefonie montate pe blocul din Bulevardul Dacia 51.

"Se desfiinţează!"

Instanţa a anulat definitiv autorizaţia de construire 2895 din 20 decembrie 2017 emisă de primarul Ilie Bolojan în baza căreia RCS&RDS a montat şase emiţătoare de semnal electromagnetic de telecomunicaţii.

"Ca urmare a soluţiei Curţii de Apel Oradea, primarul municipiului Oradea este obligat să ia măsuri pentru desfiinţarea antenelor amplasate în baza autorizaţiei nelegale", se menţionează într-un comunicat semnat de avocatul Asociaţiei Dacia Felix, Constantin Ruge.

Reglementarea unor perimetre de protecţie care să apere populaţia de radiaţiile antenelor de telefonie mobilă s-a blocat în urmă cu doi ani la nivel legislativ, după ce Senatul a aprobat un proiect de lege care a fost însă respins de Camera Deputaţilor.

Potrivit apărătorului locatarilor, "soluţia Curţii de Apel Oradea este salutară în acest sens fiind în măsură a responsabiliza autorităţile locale în procedura de autorizare a infrastructurii de telecomunicaţii şi de a atrage atenţia asupra vulnerabilităţii cetăţenilor în faţa operatorilor de telefonie mobilă".

"Le-au montat şi gata!"

De altfel, membrii Asociaţiei Dacia Felix au cerut în instanţă anularea autorizaţiei de construire a antenelor eliberate de Primărie în favoarea RCS&RDS revoltaţi că nici măcar nu au fost consultaţi.

"În blocul nostru, care are două scări, sunt două asociaţii de proprietari. Scara noastră are mai multe etaje. Eu stau la etajul nouă, iar antenele au fost amplasate la etajul opt, deasupra scării vecine, la 6 – 7 metri de geamurile mele. Nu m-a întrebat nimeni, nimic, numai am văzut că le montează", a declarat pentru BIHOREANUL, Leontin Pantea, unul dintre proprietarii afectaţi de cele şase antene.

Orădeanul a avut surpriza să afle că operatorul de telefonie avea toate autorizaţiile necesare.

"Firma angajată de RCS&RDS să monteze antenele avea toate avizele Primăriei. Degeaba le-am spus că eu nu sunt de acord cu amplasarea antenelor, că pe mine şi pe copiii mei ne afectează, că ne temem că vor pune în pericol sănătatea copiilor din bloc, le-au montat şi gata", a spus Pantea.

Orădeanul este convins că antenele sunt dăunătoare. "Când stau sâmbăta şi duminica acasă simt că mă doare capul, la fel dimineaţa când mă trezesc. Niciun vecin nu a fost de acord cu montarea antenelor pentru că sunt nocive", a povestit Pantea.

Probleme de acord...

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Mircea Mălan, coordonatorul Direcţiei Juridice a Primăriei s-a declarat surprins de faptul că administraţia locală a pierdut procesul.

"Nu am mai întâlnit astfel de cazuri pentru că ne luăm toate măsurile de precauţie. Primăria nu dă acord de amplasare pentru antene de blocuri decât dacă există acordul asociaţiei de proprietari", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, cel mai probabil firma a cerut doar acordul asociaţiei de proprietari din scara de bloc deasupra căreia au fost montate antenele, nu şi pe cel al locatarilor direct afectaţi din scara vecină, care are etaje în plus.

"Primăria se va supune hotărârii Curţii de Apel şi va lua măsurile impuse de lege", a spus Mălan.

De precizat că decizia instanţei nu este o premieră pentru Oradea. În 2013, Judecătoria Oradea era prima instanţă din ţară care arăta că emisiile antenelor GSM ar putea fi nocive şi ar putea provoca inclusiv cancer cerebral. 

Citiţi şi articolul: Jos antena! În premieră, Judecătoria obligă o companie de telefonie să-şi demonteze o antenă de pe un bloc

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.........
Bravo, birtinezule! Eu zic sa nu te lasi la roibu si sa dai si tu o mana de ajutor la demolarea antenelor, da bine la populime! Ce daca le-ai aprobat acum cativa ani, in politica numai boii sunt consecventi. Ai mai scuipat unde ai lins si ai lins unde ai scuipat si n-ai avut greturi (vezi relatia cu suisuri si coborasuri cu ungurii si pesedistii din primul mandat si pana azi, cand ii injuri ca ti-au luat judetul).
Postat 20 Martie 2019, 16:24 de pinonel
Un picior in cur dictatorilor...
Bravo. Daca lumea se mobilizeaza si oamenii sunt uniti, nici un dictator nu isi poate impune punctul de vedere. Acum ar trebui sa fie si o mica ancheta pentru a se vedea in baza carui fapt s-au dat autorizatiile pentru montarea antenelor si, mai ales, daca nu cumva a fost vreo mita la mijloc. Din pacate, in Romania, au fost destule cazuri in care lucrurile s-au intamplat astfel.
Postat 20 Martie 2019, 08:47 de rowald
..........
,,Nu am mai intalnit astfel de cazuri”! Nici nu vei intalni, ca nu se plimba pe strada spetele sa te ciocnesti tu de ele. In literatura de specialitate (acum intreaba-ma ce e aia!) sunt prezentate destule cauze asemanatoare. Mai simplu: tasteaza ,,demontare antene gsm” si da-i goagalului sa caute! Ok, tu esti vice, )parca si avocat?!), n-ai treaba cu instantele. Dar directia juridica?! Aici se ajunge cand profesionistii sunt inlocuiti cu.... completati voi, stimati cititori!P.S. De ce va simtiti obligati tu, fițâncăul si tot felul de trepadusi din primarie sa iesiti in fata si sa bagati gozul sub pres?! In TOATE hotararile e vorba de PRIMAR, lasati-l pe el sa iasa si sa ne explice tameniile pe care le face!
Postat 20 Martie 2019, 05:38 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON