URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Noiembrie 2019, 16:08

"D'ale porcului": Cel mai mare mic din lume va fi preparat în weekend la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cârnaţi, caltaboşi, şunci, toroş, pălinci, vinuri şi sucuri naturale. Cea de-a VI-a ediţie a festivalului - concurs "D'ale porcului" va aduce în weekend, în parcarea centrului comercial Era Park, cele mai bune produse tradiţionale ale Bihorului.

"Porcării" delicioase

Festivalul va debuta sâmbătă dimineaţă, cu un concurs de degustare de pălincă şi unul de preparare tradiţională a produselor din porc. "Până acum au confirmat participarea la concurs 16 echipe din tot atâtea comune bihorene, dar ne aşteptăm ca numărul lor să crească", a declarat Nicolae Pop, unul dintre organizatorii festivalului, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Echipele, formate din câte 6 membri, vor primi fiecare câte un porc de circa 100 de kilograme gata tranşat şi pârjolit, a cărui carne o vor folosi la prepararea de cârnaţi, caltaboşi, toroş şi un produs tradiţional la liberă alegere.

Produsele vor fi jurizate de specialişti în gastronomie, precum preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism, Ştefan Bercea, şi chefii Paul "The InkChef" Siserman şi Adrian Neag.

Carne, vin, pălincă...

La fel ca la ediţiile precedente, vizitatorii festivalului vor putea degusta produsele preparate de competitori cu ajutorul voucherelor valorice. "Un voucher va avea o valoare de 20 lei. Pentru această sumă omul va primi o porţie de mâncare de la ce echipă vrea el, un pahar de vin şi un pahar de pălincă", a spus Pop.

Numărul de vouchere eliberate va constitui unul din criteriile de departajare a concurenţilor la concursul de popularitate.

În plus, orădenii vor putea să îşi achiziţioneze preparate din carne sau băuturi pentru sărbătorile de iarnă din cadrul Târgului de produse tradiţional,e care va fi deschis începând cu ora 10.

Ziua de sâmbătă se va încheia cu un recital care va fi susţinut de Văru' Săndel, "naşul" evenimentului încă de la prima ediţie, şi cu festivitatea de premiere programată pentru ora 17.30.

Câştigătorii vor fi recompensaţi cu premii în bani în valoare totală de peste 15.000 lei şi vor primi un trofeu realizat de sculptorul bihorean Radu Lazăr.

Micul gigant

Pentru ziua de duminică, organizatorii şi-au propus să bată toate recordurile la prepararea celui mai lung mic din lume. "Vom prepara un mititel de 200 de metri. Am verificat în presă şi nu există referiri la recorduri legate de mărimea mititeilor, ci doar la tentative de preparare a unor mititei lungi de 100 de metri", a spus Nicolae Pop.

Prepararea micului gigant va fi filmată şi fotografiată, iar înregistrările vor fi trimise Guinness Book pentru omologarea recordului.

Organizatorii nu s-au hotărât încă cum va arăta acesta. "Mititelul de 200 de metri va fi măsurat crud şi îl vom porţiona ulterior. Vom vedea dacă va fi vândut copt sau crud orădenilor care vor să fie parte a acestui record", a declarat organizatorul.

Programul de duminică va mai cuprinde, de la ora 13, un program etno Kangoo Jumps, care va fi susţinut de Kinga Sebestyén şi echipa Kapo, iar de la ora 14 de un recital Mircea Rusu.

Festivalul se ca încheia cu un concert dedicat Zilei de 1 Decembrie, care va începe la ora 15. Spectacolul de muzică şi dansuri populare dirijat de Liviu Buţiu va cuprinde un recital susţinut de solista Mariana Deac şi momente artistice susţinute de Ansamblul "Nuntaşii Bihorului".


Programul festivalului – concurs "D'ale porcului"

Sâmbătă – 30 noiembrie

08:00 – 08:30 Degustare de pălincă – concurs

08:30 – 16:00 Prelucare porc

10:00 – 10:30 Deschidere festivă

10:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale

10:30 – 11:30 Pârjolire tradiţională porc – prezentare

10:30 – 11:30 Degustare de toroş – concurs

11:30 – 12:30 Degustare de cârnaţi şi caltaboşi – concurs

12:30 – 13:30 Degustare preparate locale – concurs

13:30 – 15:00 Demonstraţii de artă culinară ANBCT – prezentare

15:00 – 16:00 Recital: Văru' Săndel

17:30 – 18:30 Festivitate de premiere

Duminică – 1 Decembrie

09:00 – 18:00 Târg de produse tradiţionale

10:00 – 12:30 Stabilire record "Cel mai lung mititel din lume"

12:30 – 13:00 Demonstraţii de artă culinară ANBCT România – prezentare

13:00 – 14:00 Etno Kangoo Jumps cu Kinga Sebestyén şi echipa Kapo

14:00 – 15:00 Recital: Mircea Rusu

15:00 – 17:30 Concert de 1 Decembrie – dirijor Liviu Buţiu & Orchestra. Ansamblul Nuntaşii Bihorului. Recital: Mariana Deac

Pe scenă vor mai urca zeci de ansambluri de dansatori, solişti vocali şi instrumentişti amatori din Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON