URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Februarie 2020, 20:41

Da, pentru viaţă! Organele unui profesor bihorean de 40 de ani vor salva alte şase vieţi

Da, pentru viaţă! Organele unui profesor bihorean de 40 de ani vor salva alte şase vieţi foto: Agenția Națională de Transplant - arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organele unui profesor bihorean, aflat în moarte cerebrală, vor salva vieţile altor şase pacienţi care au nevoie de transplant de cord, ficat, rinichi și cornee.

Un profesor...

Bărbatul în vârstă de 40 de ani a fost adus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea pe 23 ianuarie, în comă profundă, pe fondul unei hemoragii generate de hipertensiune.

„Este vorba de un profesor dintr-un sat din Bihor. Un bărbat educat, îngrijit, care trăia împreună cu mama sa. A fost adus la spital în comă profundă, a fost intubat, ventilat, s-au luat toate măsurile necesare, dar din păcate hemoragia a fost atât de puternică încât nu putea fi operat", a declarat pentru BIHOREANUL Carmen Pantiş, coordonatorul programului pentru transplant Bihor.

Profesorul, care trăia împreună cu mama sa, şi-a făcut în urmă cu o lună un control medical şi a fost descoperit ca fiind hipertensiv.

„Vreau să aduc un cuvânt de omagiu acestei mame, care a acceptat prelevarea de organe pentru a face posibilă salvarea vieţilor altor pacienţi", a spus Pantiş.

... şase vieţi salvate

Potrivit unui anunţ postat pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant, organele prelevate sâmbătă la Oradea vor aduce speranţă pentru "şase pacienţi a căror şansă unică este transplantul de cord, ficat, rinichi şi cornee".

Din echipa de medici care au prelevat organele au făcut parte specialişti de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul Clinic Fundeni şi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca.

Este cea de-a şasea operaţie de prelevare care a avut loc la Oradea anul acesta.

"Mulţumim cu respect şi recunoştinţă"

"Prin gestul românilor care au înţeles donarea de organe, prin munca, încăpăţânarea şi dedicarea echipelor medicale, în prima lună a acestui an s-au realizat în România patru transplanturi de cord, 11 de ficat, 24 de rinichi şi unul de plămâni", se mai menţionează în postarea agenţiei naţionale.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant au ţinut să mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă această performanţă, începând cu aparţinătorii persoanelor de la care s-au prelevat organe.

"Mulţumim cu respect şi recunoştinţă tuturor familiilor donatorilor, tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă, precum şi conducerii unităţilor sanitare pentru susţinerea Programului Naţional de Transplant", se încheie anunţul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON