URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2020, 17:46

Cu măștile pe față: Consilierii locali din Oradea s-au întâlnit în pripă, pe repede-nainte, de teama coronavirusului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii locali din Oradea s-au întrunit joi într-o şedinţă "la secret" desfăşurată cu 30 de minute mai devreme decât ora 14, pe când erau anunţate dezbaterile, ca să scape cât mai repede.

Cu măştile pe faţă...

Aleşii au intrat în sala mare la ora 13:30, pe rând, după ce o poliţistă locală le-a măsurat temperatura la intrarea în Primărie, iar un angajat al municipalităţii le-a pus la îndemână dezinfectanţi, măşti chirurgicale şi mănuşi de unică folosinţă cu care s-au şi echipat.

Consilierii locali au fost aşezaţi în sală răsfiraţi pe grupuri politice, având locuri libere între ei. La întâlnire au luat parte primarul Ilie Bolojan şi cei doi viceprimari Mircea Mălan şi Florin Birta, precum şi angajaţii secretariatului tehnic al Consiliului Local însărcinaţi cu numărarea voturilor şi cu redactarea procesului verbal al şedinţei.

Din precauție, pe fondul panicii legate de coronavirus, la discuţii nu au fost invitaţi nici măcar şefii direcţiilor Primăriei. Directorii au fost consemnaţi în birouri din ordinul primarului Ilie Bolojan în eventualitatea că aleşii vor avea nevoie de lămuriri.

Şedinţa "instant"

Aleşii orădenilor şi-au dorit atât de mult să scape unii de alţii încât au ţinut să înceapă şedinţa în plen imediat ce au intrat în sală, sărind peste ultimele discuţii pe comisiile de specialitate și fără să anunțe presa, chemată pentru ora 14.

"Consilierii au spus că «de vreme ce toţi suntem aici, să începem şedinţa fără să mai stăm până la ora 14». Propunerea s-a supus la vot, s-a aprobat, fapt pentru care a fost chemat în sală şi domnul primar Ilie Bolojan şi lucrările au început mai repede", a explicat BIHOREANULUI secretarul Consiliului Local, Ionel Vila.

Cele 78 de proiecte de hotărâri de pe ordinea de zi au fost adoptate în totalitate în mai puţin de 10 minute. Materialele nu doar că nu au fost dezbătute în plen, dar au fost votate pe calupuri, aşa cum le-au înaintat fiecare dintre direcţiile Primăriei. Liderii grupului de consilieri au anunţat doar proiectele la care se opun sau se abţin de la vot.

La ora 13.50, ordinea de zi fiind epuizată, primarul Ilie Bolojan a cerut evacuarea sălii. "Vă rog să ieşiţi pe rând, câte unul, şi să nu formaţi grupuri", a spus edilul.

Exproprieri, scutiri de chirii, modernizări de străzi...

În cadrul şedinţei instant de joi, consilierii locali orădeni au aprobat printre altele primele exproprieri din cadrul proiectului de reabilitare a Bulevardului Nufărul – Cantemir, sistarea plăţii chiriei de către firmele care funcţionează în spaţii comerciale ale Primăriei închise din cauza pandemiei de coronavirus, respectiv restructurarea bugetelor Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune şi a Muzeului Oraşului pe fondul anulării unor evenimente programate.

Aleşii orădenilor au mai aprobat modernizarea unor străzi din zona Episcopia, lista viitorilor chiriaşi din blocul ANL de lângă Spitalul Municipal Gavril Curteanu destinat cadrelor medicale, regulamentul de atestare a administratorilor asociaţiilor de proprietari şi construirea a trei blocuri cu 195 de locuinţe pentru angajaţii firmelor din parcurile industriale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Puțini și proști ... nici Moțoc nu știe cum funcționează !?!
Indemnizația de peste 2.000 lei lunar, pentru cel mult 8 ore de stat degeaba (ședința de plen și o comisie) ... rămâne aceeași, chiar dacă rezultatul e "zero" ?!?
Postat 10 Aprilie 2020, 14:17 de CrisDumi
Sã se voteze live cu pauzã 48 h pânã la proces verbal
LIVE
Postat 31 Martie 2020, 19:41 de User anonimizat
Să li se taie 8% din indemnizație ...
... pentru că au rămas la faza de hârtii, pe care le-au lins cu masca pe figură !?!
Postat 27 Martie 2020, 10:43 de CrisDumi
Ytho
De ce nu online??
Postat 27 Martie 2020, 01:53 de Mathias
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON