URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2018, 18:46

"Euro-condiţii": APM Bihor a publicat ciorna autorizaţiei pentru ferma Nutripork, în care impune respectarea normelor UE

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a publicat luni, pe site-ul propriu, aşa-numitul draft al autorizaţiei integrate de mediu pentru ferma Nutripork din Ioşia, adică o ciornă a documentului, supusă acum analizei reprezentanţilor instituţiilor care, până la urmă, vor decide dacă autorizaţia se va emite sau nu.

Best Available Techniques

"Documentul a fost transmis tuturor membrilor CAT (n.r. Colectivul de Analiză Tehnică), de la care aşteptăm observaţii şi puncte de vedere. Apoi, vom elabora proiectul final, care va fi supus dezbaterii publice, timp de 30 de zile", a declarat directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Adriana Calapod, luni, pentru BIHOREANUL. Abia după dezbaterea de o lună, autorizaţia va fi supusă votului, în acelaşi CAT.

Proiectul de autorizaţie publicat acum prevede condiţiile pe care angajaţii APM Bihor le consideră obligatorii pentru activitatea fermei. "Sunt soluţii identificate în concluziile BAT", a precizat Calapod. BAT, adică Best Available Techniques, sunt normele stabilite de Comisia Europeană pentru fermele de animale.

De pildă, proiectul de autorizaţie prevede că "se vor adopta tehnici nutriţionale adecvate, pe grupe de vârstă, bazate pe cele mai bune tehnici disponibile, în scopul reducerii azotului total excretat şi, prin urmare, a emisiilor de amoniac, satisfăcând în acelaşi timp nevoile nutriţionale ale animalelor". Documentul detaliază aceste tehnici nutriţionale.

Proiectul mai prevede în ce condiţii pot fi dejecţiile împrăştiate pe terenurile agricole (de pildă, prin acoperirea uniformă a terenului, dar nu în agregate mai mari de 6 cm).

Pentru prevenirea duhorii

În privinţa poluării aerului, proiectul de autorizaţie prevede că firma Nutripork trebuie să facă monitorizări de emisii la limita fermei, pe direcţia predominantă a vântului şi în perioada cu grad maxim de populare a halelor.

"Operatorul activităţii va gestiona activităţile din care rezultă mirosuri dezagreabile, sesizabile olfactiv, ţinând seama şi de condiţiile atmosferice, pentru a preveni creşterea intensităţii mirosurilor sau transportul mirosurilor la distanţe mari. Se interzice evacuarea mixturii de dejecţii în lagună în situaţie de ceaţă, presiune scăzută sau când direcţia predominantă a vântului este înspre municipiul Oradea", se mai arată în proiectul întocmit de APM Bihor.

După ce ani la rând în ferma Nutripork nu s-a realizat o măsurătoare concretă a mirosurilor, ceea ce a permis reprezentanţilor fermei să nege că acest complex împute oraşul, draft-ul de autorizaţie realizat acum prevede că societatea va trebui să monitorizeze emisiile de mirosuri prin olfactometrie dinamică, "pentru a determina concentraţia de mirosuri". Olfactometrul este dispozitivul anume conceput pentru măsurarea duhorii, pe care, după cum se vede, ferma Nutripork va trebui să-l folosească.

Ciorna de autorizaţie prevede şi limitele emisiilor, dar şi faptul că "nicio emisie în aer nu trebuie să depăşească valoarea limită stabilită în prezenta autorizaţie".

Documentul prevede de asemenea că "se vor întreţine perdelele vegetale existente şi se vor realiza plantări, după caz".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mafia în numele UE: pentru unii muma, pentru alții ciuma
In 2007 se punea în aplicare inchiderea abatoarelor românești, chipurile ca la momentul aderării nu indeplineau cerințele de functionare impuse de UE. După 11 ani de la aderare aflam ca APM a putut sprijini o afacere sa aibă continuitate fără sa îndeplinească toate normele UE. Din ce se vede si se miroase e lesne de constatat ca nici UE, nici Rusia, nici Soros, nu sunt mai mari dușmani ai tarii decât mafioții pe care îi votam si revotam ca proștii. Mergeți la sate și intrebati-va bunicii cum prin închiderea abatoarelor mafia carnii a omorât micile gospodarii prospere, iar tradiționalii noștri agricultori au ajuns ca azi sa nu mai poată face nici o agricultura de subzistenta.
Postat 26 Martie 2018, 22:03 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON