URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2018, 20:35

Copiii din creşele publice din Oradea vor fi evaluaţi pentru depistarea întârzierilor de limbaj şi tulburărilor cognitive

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Asistenţă Socială Oradea (DASO) a iniţiat alături de psihologul Simona Hinţ o acţiune de diagnosticare precoce a întârzierilor de limbaj şi tulburărilor cognitive, inclusiv a celor de spectru autist la copiii care frecventează creşele publice din Oradea.

Prima întâlnire din cadrul acţiunii a avut loc la sediul DASO. Psihologul Simona Hinţ, coordonatoarele creşelor şi Anca Mureşan, medic la creşele din oraş, au stabilit etapele şi metodele care vor fi aplicate în vederea derulării screening-ului. Au fost abordate cauzele, formele, statistici şi simptomele tulburărilor de spectru autist şi nu numai.

"Nevoia iniţierii acestei acţiuni a fost dată de faptul că tot mai mulţi copii cu probleme de spectru autist sunt depistaţi prea târziu, moment în care intervenţia şi tratamentul este mult mai greu şi costisitor, mulţi dintre părinţi neputând susţine material acest tratament", au transmis, miercuri, reprezentanţii DASO printr-un comunicat.

Identificarea corespunzătoare şi intervenţia sau direcţionarea către profesionişti în domeniu, mai precis terapeuţi specializaţi în analiza comportamentală aplicată, pot să reducă riscurile unui comportament disfuncţional ulterior pentru aceşti copii.

"Cu cât depistăm mai repede aceste tulburări, fie ele de spectru autist sau de altă natură, cu atât perioada de recuperare este mai scurtă şi mai facilă, vindecarea fiind garantată în proporţie de 95 %, uneori chiar de 100%", a precizat, potrivit comunicatului, Simona Hinţ.

Astfel, DASO îşi propune să efectueze evaluarea psihologică a copiilor cu vârstă cuprinsă între 1 şi 4 ani din creşele din Oradea şi să acorde servicii de specialitate pentru copiii identificaţi cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă.

"Nu este vina nimănui pentru aceste tulburări, este doar o lipsă de informare, autismul fiind încă un subiect tabu. În urmă cu 19 ani îmi doream ca cineva să îmi spună că fetiţa mea are tulburări de spectru autist şi să-mi spună, simplu, copilul meu are nevoie de ajutor. M-am numărat printre puţinii părinţi care nu au negat diagnosticul şi au încercat să găsească o soluţie. Dau acest sfat tuturor părinţilor, să acţioneze şi să îşi asume deciziile pe care le iau în legătură cu copiii lor. Sunt fericită că în cadrul acestui proiect, unde am fost invitată de către dna Arina Moş, pot să dau o mână de ajutor tuturor celor care mi-o cer", a spus, în cadrul întâlnirii, Simona Zlibuţ, mama unui copil cu autism şi preşedintele Asociaţiei SOS Autism Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON