URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2018, 15:37

Consum termic spre zero. Primăria Oradea investește 15 milioane euro în reabilitarea spitalelor Judeţean şi Municipal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea şi cel Municipal Gavril Curteanu vor fi reabitate pe fonduri europene din două proiecte diferite.

"Am primit înştiinţarea că proiectele pentru reabilitarea celor două spitale vor primi finanţare", a declarat primarul Ilie Bolojan, vineri, într-o conferinţă de presă.

Lucrările, în valoare totală de 15 milioane euro, vor fi scoase la licitaţie în luna aprilie, după finalizarea proiectării.

"Urmează ca de anul acesta să reabilităm termic clădirile Spitalului Judeţean şi Spitalului Municipal, în fond o reabilitare integrală a acestora", a declarat edilul.

Consum energetic spre zero

Potrivit primarului Bolojan, cele două imobile vor fi izolate termic în exterior cu vată bazaltică şi plăci de fibrociment, iar geamurile, tâmplăria şi instalaţiile interioare vor fi înlocuite.

"Consumul energetic al celor două clădiri va fi redus spre zero. Pe fiecare spital vor fi panouri fotovoltaice, care vor produse energie pentru autoconsum. Spitalul Municipal va funcţiona pe apă geotermală şi pompe de căldură, iar Spitalul Judeţean pe pompe pe căldură. Termoficarea va interveni doar suplimentar, în caz de avarii", a spus Bolojan

Sistemul de pompe cu căldură va fi gândit astfel încât să permită încălzirea încăperilor pe timp de iarnă şi răcorirea lor peste vară.

Potrivit edilului, reabilitarea celor două imobile va genera economii consistente la consumul de energie termică, banii astfel obţinuţi urmând să se regăsească în achiziţia de medicamente şi servicii medicale.

Conform fişelor de proiect, lucrările pentru reabilitarea Spitalului Judeţean sunt estimate la 7,6 milioane euro, iar cele pentru reabilitarea Spitalului Municipal la 7,9 milioane euro. În ambele cazuri, contribuţia municipalităţii va fi de 2%, iar termenul de finalizare de 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare, anunţat pentru luna aprilie a acestui an.

Alte 20 de milioane de euro...

În paralel, angajaţii Primăriei lucrează la alte trei proiecte în domeniul sănătăţii, în valoare totală de încă 20 milioane euro.

Printre acestea se numără construcţia unui corp nou de clădire pentru Spitalul Municipal, în care va fi  mutată secţia de Pediatrie, locul ei urmând să fie luat de secţiile care îşi desfăşoară activitatea în condiţii improprii, cum ar fi cea de Boli Infecţioase.

Un alt proiect, care va fi derulat în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, va viza construirea la Spitalul Judeţean a unei clădiri noi pentru Unitatea Primire Urgenţe, laborator şi sterilizare, iar cea de-a treia investiţie se referă la construirea unei clădiri pe actualul amplasament al parcării de la intrarea în spital.

"Complementar vom face demersuri pentru construirea unei parcări supraterane în vecinătatea Spitalului Judeţean, unde sunt probleme cu locurile de parcare", a spus Bolojan.

Pentru toate aceste investiţii, municipalitatea va încerca să atragă fonduri europene sau de la Ministerul Sănătăţii, diferenţa urmând să fie asigurată de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@
O casa bine izolata dar cu toate masurile de asigurare a confortului termic recupereaza investitia in 4-5 ani! Asta daca este un gospodar destoinic! daca gospodarul e statul.... e clar ca investitia e = ZERO! S-au facut pe fonduri reabilitari la blocuri si nu s-au luat toate masurile impuse iar acum oamenii mor in caldura si umezeala luand masuri compensatorii de urgenta: deschid geamurile si umezeala insotita de caldura parasesc incaperile! Rezultat....zero economii financiare! Ca orice lucratura bigetara totul e partial, doar plata e totala!
Postat 13 Ianuarie 2018, 16:33 de scortosul
FĂ, EUROPO!
Ce să zic! Coana EUROPĂ e si ea proastă de bubuie! CrisDumi are dreptate! Casa mea e captusita prin proiect dar mari avantaje nu sunt! Cel mult defilează nestingheriți șoriceii!
Postat 13 Ianuarie 2018, 13:30 de TDS
Aberatiile continua inca la municipalitatea oradeana.
Auzi la el, vrajeala de matematica facuta la scoala de vara. Consum termic spre zero nu exista in zonele climatice temperate, in orice conditii tehnice aplicate. Si chiar daca ar fi, prin absurd, 15 milioane Euro dati pe niste panouri garantate cel mult 10 ani, pe niste placaje si ferestre care vor ridica gradul de umiditate interioara, in lipsa transferului natural de aer si temperatura prin materiale clasice, nu se vor recupera nici in jumatate de secol de ani. Cine si-a placat casa pe exterior, etans si rezistent, stie despre ce e vorba.
Postat 13 Ianuarie 2018, 09:19 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON