URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2018, 19:09

Consiliul Local Oradea supraimpozitează peste o sută de terenuri neîngrijite, spaţii comerciale închise şi terenuri fără construcţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, supraimpozitarea a peste o sută de terenuri neîngrijite, spaţii comerciale ţinute închise sau amplasamente neconstruite din centrul istoric.

"UDMR va vota împotrivă"

Consilierii locali ai grupului PNL au votat în bloc şi fără comentarii 112 proiecte de hotărâri privind aplicarea supraimpozitării începând de anul viitor.

"UDMR va vota împotriva acestor supraimpozitări", a anunţat din capul locului liderul grupului, Kirei Melinda. De asemenea, şi reprezentanţii PSD s-au împotrivit.

Kirei a afirmat că, prin supraimpozitarea unor terenuri ţinute fără construcţii sau a unor spaţii comerciale închise, municipalitatea încalcă dreptul la proprietate, proprietarii lor fiind singurii în măsură să decidă cum le gestionează.

La rândul său, liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a atras atenţia că un grup de orădeni au obţinut în instanţă suspendarea supraimpozitării aplicată de municipalităţii proprietarilor de spaţii care îşi ţin spaţiile închise.

"Noi suntem chemaţi să votăm noi supraimpozitări, însă vă amintesc că regulamentul privind revitalizarea centrului istoric, în care sunt cuprinse acestea, a fost suspendat de instanţă în cazul celor care au dat Primăria în judecată", a spus consilierul.

"Un principiu foarte liberal"

Protestele reprezentanţilor opoziţiei s-au lovit de poziţia consilierilor PNL. Consilierul Mihai Maci a replicat la intervenţia liderului grupului UDMR legată de încălcarea dreptului la proprietate. "E un principiu foarte liberal după care ne ghidăm. Cu toţii ne dorim ca respectivele suprafeţe să fie introduse în circuitul economic şi circuitul urbanistic", a spus Maci.

La rândul său, secretarul Consiliului Local, Ionel Vila, cel care acordă viză de legalitate proiectelor de hotărâri, a ţinut să precizeze că regulamentul este în vigoare, chiar dacă instanţa l-a suspendat, fapt pentru care supraimpozitările sunt legale.

"Suspendarea regulamentului privind măsurile de relansare a centrului istoric se aplică doar dacă Hotărârea de Consiliu Local o atacă prefectul, ori nu suntem în această situaţie", a spus Vila.

Pe lista neagră...

Potrivit pachetului de hotărâri aprobat miercuri de Consiliul Local, 80 de orădeni vor fi supraimpozitaţi cu 500% pentru că şi-au lăsat terenurile neîngrijite.

Printre acestea se numără amplasamente precum strada Ciheiului 37 şi 138C, Clujului 209, Eroului Necunoscut 31, Ogorului 122 şi Nufărului 139.

La fel, pe lista celor 35 de proprietari care vor fi supraimpozitaţi cu 50% pentru spaţii comerciale ţinute închise, respectiv amplasamente ţinute fără construcţii se numără deţinătorii amplasamentelor din strada Independenţei 1, Madach Imre 1 – 5, Piaţa Unirii 2-4, Republicii 5, 16 şi 29, respectiv Vasile Alecsandri 10.

Orădenii supraimpozitaţi urmează să primească acasă, în săptămânile următoare, somaţii de plată la care va fi anexată Hotărârea de Consiliul Local în care au fost cuprinşi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
oradeanbihor
Nu trebuie sa te intereseze ce fac eu, mă interesează pe mine să-ți cureți ograda sa nu ne faci de râs. Fă-ți buda-n casa și vorbește apoi , sa vezi și tu cum e sa tragi apa, dar mai nou e cu senzori.
Postat 14 Decembrie 2018, 00:10 de Sandu1206
@latratori
constat cu bucurie ca si printre psd-isti si filo-psd-isti exista oameni cu idei si chiar par ca gandesc. Nu inteleg cum in frunte ajung numai leprele care lasa in urma lor doar parjol si pusculita goala. Fratilor, daca aveti atatea idei si sunteti nemultumiti de conducatori, indiferent de culoare, bagati-va la inaintare nu mai latrati la luna si la cate unul care nu e de aceeasi parere cu voi. Bruxisti ? :) Prosti mai sunt cate unii. Cum nu esti de parerea lor, hop bruxist, sorosist. Vai de voi si de frustarile voastre. Nici 2 bani nu faceti, toti luati la un loc ...
Postat 13 Decembrie 2018, 18:20 de oradea_mea_si_a_ta
@ sandu
Da pe cine crezi ca intetereseaza ce faci tu? Si cum poti sa vorbesti de asistati in orasul cel mai cel dintre orase si cu cel mai mic numar de someri?! Stupid people..
Postat 13 Decembrie 2018, 16:41 de oradeanbihor
Nationalizare
Iata cum fac nationalizarea partidele astea istorice,la care ne inchinam de centenar si de cite ori ne aducem aminte ...ce oameni de stat,ce caractere,ce amintiri...astia au tras cu arma in tarani la 1907 si in grevisti la grivita in '33. Pentru interesul national,pentru dezvoltare,pentru cetatean.Trist,foarte trist ca nu avem alternative decit psd,usr si ponta.Oradea va deveni un oras atractiv pentru vinituri,pribegi si IT-isti...bastinasii pot sa vinda si sa se care.Ne asigura ei si trenuri, via Alianta Vestului
Postat 13 Decembrie 2018, 15:07 de excalibur
CrisDumi
Still
Postat 13 Decembrie 2018, 13:55 de Sandu1206
Re: sanda ... de data asta chiar m-ai făcut să râd !?!
Mâine-poimâine o să ne spui că ți-ai cumpărat un Husqvarna342, ca să-ți tunzi iarba din băița blocului de garsoniere în care stai !?!
Postat 13 Decembrie 2018, 12:12 de CrisDumi
1000%
Cum eu îmi îngrijesc , casa și terenurile, așa sa faceți și voi. Asistaților
Postat 13 Decembrie 2018, 11:55 de Sandu1206
Spui PMO..
.. si tragi apa. De edil nu mau vorbesc.. n-a fost in stare sa conduca un ABC..
Postat 13 Decembrie 2018, 10:32 de oradeanbihor
"Bruxiștii" vor să ia cu japca imobilele aflate în stare "vegetativă" ...
... și pentru că nu știu cum, au gândit o formulă "liberală" ca să scape de durerile ce le rezultă din scrâșnitul dinților unor proprietari din centru !?! Odată suspendat în instanță acest regulament al supraimpozitării, nimeni nu îl poate aplica pentru că e vorba de neaplicarea unei sentințe judecătorești !?! Secretarul Vila bate câmpii în mod total greșit, ținând isonul edililor care n-au înțeles după atâta vreme că o administrație publică trebuie să ia măsuri în favoarea contribuabililor, nu împotriva lor !?! Ca să "împingi" niște proprietari ca să-și introducă într-un circuit economic imobilele deținute ... trebuie să le acorzi facilități, nicidevum să-i supraimpozitezi. Cum ar fi impozit "zero" vrei 10 ani ca să construiască ceva pe un teren viran ... sau, impozit refus semnificativ, dacă vor să închirieze la un preț rezonabil pentru niște comercianți !?! Un singur exemplu ... faptul că primăria dă în chirie un spațiu cometrial din Rogerius, cu 46,50 Euro/MP, în timp ce un privat nu poate să-și dea spațiul din centrul istoric în chirie, nici cu 20 Euro măcar. Ia să-i pui omului impozit pe spațiu redus 3 ani cu 90% ... să vezi cum va da repede în chirie localul cu 15 Euro/MP, introducând astfel în circuit atât o activitate comervială cât și posibilitatea creării unor locuri de muncă !?! Dar, de unde nu-i cap ... vai de picioarele "bruxuștilor", cărora nu le va trece curând scrâșnitul din dinți, de la atâta ignoranță și răutate împotriva propriilor cetățeni !?!
Postat 13 Decembrie 2018, 09:45 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON