URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2019, 19:45

Consiliul Local pregăteşte externalizarea parcărilor din Oradea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local pregăteşte externalizarea parcărilor din Oradea către o firmă de profil. Consilierii locali şi-au dat, joi, acordul de principiu pentru iniţierea unei proceduri de selecţie care să aibă ca rezultat desemnarea unui partener privat dispus să dezvolte şi să administreze împreună cu municipalitatea parcările din oraş, cu excepția celor de domiciliu.

E nevoie de parcări

Potrivit viceprimarului Florin Birta, Oradea are nevoie urgentă de noi parcări supraetajate pentru a face faţă creşterii numărului de autovehicule.

De altfel, după cum se ştie, municipalitatea are în proiect, în diverse stadii, amenajarea unor parcări supraetajate în zona străzilor Braşovului, Iosif Vulcan, Mihai Pavel, Gheorghe Doja şi Jean Calvin, precum şi a primei parcări "de cartier" pe mai multe niveluri, proiectate pentru locuitorii din zona Colegiului Naţional Onisifor Ghibu.

"Primăria Municipiului Oradea nu are capacitatea să scoată 20 milioane euro ca să construiască aceste parcări", a explicat Birta.

Un partener care să investească

Concret, municipalitatea este în căutarea unui operator global cu care să se asocieze. Firma ar urma să investească din banii proprii, urmând să îşi recupereze investiţia din taxele de parcare.

Consiliul Local a mandatat executivul să elaboreze în termen de 60 de zile un caiet de sarcini pentru desemnarea acestui partener printr-o licitaţie publică.

"În termen de 60 zile vom veni cu un caiet de sarcini pentru varianta unei concesiuni sau unei asocieri. Acesta va avea trei condiţii: viitorul partener să fie un operator global pentru a avea forţa financiară necesară, să îşi asume aceste investiţii în cel mai scurt timp, iar orice modificare a tarifelor de parcare să se facă cu acordul Consiliului Local Oradea, singura excepţie fiind actualizarea acestora cu rata inflaţiei", a explicat Florin Birta.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu votul exclusiv al consilierilor PNL în condiţiile în care grupurile UDMR şi PSD s-au abţinut de la vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Afacere la cheie
Si uite asa, baietii destepti se pricopsesc cu o afacere ridicata pe spatele oradenilor platitori de taxe si impozite. Ani de zile am transformat orasul intr-o uriasa parcare cu taxa, desi scopul declarat era ca "..nu se urmareste profitul ci doar sa se faca un pic de ordine in oras.."
Postat 01 Noiembrie 2019, 15:19 de oradeanbihor
Kharma lucreaza
Marile tunuri se dau la final de mandat.E scris in user manual.Ani si ani de amenajari de parcari,in folosul oradenilor desigur,isi vor gasi in sfirsit destinatia corecta.Din fericire,presiunea lucrului bine facut are si efecte colaterale:pune in miscare cantitati imense de kharma.E stiut ca romanii sunt sensibili doar la cantitati mari.Este furtuna perfecta.Un falus imens,cit piata unirii ,doar pentru noi,camuflat desigur in dezvoltare(aka parcari supraetajate,wow).Ar fi curat ghinion sa nu se gaseasca un candidat care sa propuna orazii un concept simplu,care sa puna capat acestei "activitati profitabile"...Parcarea la liber in oradea.
Postat 01 Noiembrie 2019, 10:19 de excalibur
Sănduța cea mică și proastă ...
... bate iar câmpii !?! La Viena spre exemplu, unde este cel mai "rigid" și profitabil sistem public de parcări ... totul este al orașului, iar cel 5 firme partenere (minoritare în consorțiul de administrare a parcărilor) nu fac altceva decât să asigure "contabilitatea" sectoarelor d.p.v. financiar și al resurselor umane !?! Toți banii adunați se varsă la primăria vieneză, care deține 88% din afacere (apopape 750.000.000 Euro anual) !?! Așa merge treaba în toată Europa, niciun oraș nu renunță la cea mai profitabilă activitate ce există ... investiții relativ mici, venituri foarte mari !?!
Postat 01 Noiembrie 2019, 08:51 de CrisDumi
Una dintre puținele activități profitabile ale municipalității ...
... trebuie să ajungă, înainte de alegerile locale de la anu', în administrarea singurului privat din regiune cu licență în acest domeniu !?! Și îndeplinește toate condițiile ... e un sponsor serios al PNL, e din Clujul lui Boc, înțelegerea cu Bolojan e eligibilă, iar angajamentul de menținere a tarifelor până după alegerile parlamentare e luat !?! Doar că, dacă la Cluj sau București s-a dovedit ce prost merg în lipsa investițiilor firmelor de administrare ... în timp ce la Oradea e încă "în ceață" la ce s-ar angaja partenerul liberal local, cu rol de pălărie peste o afacere de * pentru contribuabili !?!
Postat 01 Noiembrie 2019, 08:45 de CrisDumi
Dezvoltarea face pui
Ce pui? Ce pui aia culegi.Adica n-o sa stam citiva ani pina ajunge iar psd-ul la guvernare,sa ne mareasca salarii,pensii,vouchere.E stiut ca puii fac oua,cind se fac mari.E bine sa avem ouale noastre.Oualele.Ouale-le.Care te bagi,ma,sa numeri ouale(le).
Postat 31 Octombrie 2019, 23:02 de excalibur
Corect
Doar in Romania parcările , le face primăria sau guvernul, cu alte cuvinte spus, suntem la P*#A lor. Aici trebuie companii private care sa le construiască, întrețină, colecteze banii de parcare/amenzi. Fiind o companie privată, va motiva angajații cu bonusuri pt amenzi.
Postat 31 Octombrie 2019, 21:09 de Sandu1206
License to kill
Oh da...sufla vintul liberal.Incepe privatizarea orazii.Incepem cu parcarile, ca e greu sa amendezi in fiecare zi amarastenii, n-ajungi nicaieri cu o suta ici ,o suta colo...Toata schema e sa gasim "operatorul global" pina la alegerile locale,mai sunt doar citeva luni.Nu fiti circotasi sa credeti ca s-a gasit deja.N-avem inca nici macar "caietul de sarcini".Avem nevoie de fu__nti noi,specializati,pe masura dezvoltarii urbei.
Postat 31 Octombrie 2019, 20:00 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON