URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2020, 19:46

Consiliul Local Oradea: Contre între PSD-istul Sabău Popa și primarul Bolojan pe tema ieftinirii cu 5 lei a prețului gigacaloriei

Preţul gigacaloriei plătite de orădeni a declanşat marţi discuții aprinse în Consiliul Local Oradea.

În deschiderea dezbaterilor pe marginea proiectului de hotărâre privind noile tarife locale ale energiei termice, liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut ieftinirea încălzirii.

Liviu Sabău Popa... arde cărbune

Social-democratul a invocat plafonarea preţului la gaz pentru populaţie prin OUG 114 din 2019, prețul gigacaloriei raportat la venitul mediu din Oradea, mai mic decât în Cluj sau Timișoara şi, în mod surprinzător, poluarea suportată de aceştia de pe urma... cărbunelui ars în producerea energiei termice.

"Mă bucură că scad preţurile de producţie a gigacaloriei, dar asta ar trebui să se vadă şi în buzunarul orădenilor, pentru că ei au suportat și suportă investiţiile, avariile, praful şi fumul rezultat în urma arderii cărbunelui", a spus Popa.

Surprins de consternarea colegilor din Consiliu, conştienţi că ultimul cazan pe cărbune a fost scos din funcţiune în primăvara anului 2016, când a început punerea în funcţiune a noii centrale pe gaz, consilierul PSD a insistat.

"Întrebaţi-l pe Necula (n.r. Stănel Necula, directorul demisionar al Termoficare), că încă mai ardem cărbune...", a zis Popa.

În loc subvenții, investiţii

Primarul Ilie Bolojan a profitat rapid de scăparea consilierului pentru a-i discredita propunerea. "Vă spun eu că nu se mai foloseşte cărbune în CET de ani de zile, dar văd că în unele zone există această nostalgie", a spus ironic edilul.

Primarul s-a acuzat pe social-democrat că răspândeşte neadevăruri. "Aţi dat informaţii greşite şi cu cărbunele, şi legat de preţul gigacaloriei. Şi despre Compania de Apă Oradea era acelaşi folclor, că avem cea mai scumpă apă din ţară, iar în final s-a văzut că eram undeva pe locul 30 şi ceva", a acuzat liberalul.

Bolojan a afirmat că, deşi preţul plătit de orădeni pentru încălzire nu va scădea ca urmare a plafonării preţului gazului, reducerea de 5 lei pe gigacalorie se va aplica subvenţiei acordate de la bugetul local, iar măsura va fi tot în folosul populaţiei.

"Această scădere se va vedea şi în buzunarul orădenilor. Scăzând puţin subvenţia pe gigacalorie de la 18% la 14%, acei bani economisiţi (n.r. de bugetul local) se vor duce în asfaltări şi alte lucrări", a spus Bolojan.

Edilul a dat ca exemplu reabilitarea sistemelor de recirculare a apei. "Vom duce banii în investiţii care se vor vedea direct în buzunarul celor care plătesc termoficarea, pentru că nu vor mai plăti apa rece pe care nu o pot folosi ca şi apă caldă".

Rămâne cum am stabilit...

În final, Consiliul Local a aprobat, cu votul exclusiv al reprezentanţilor PNL, actualizarea preţului încălzirii prin reducerea cu 5 lei a subvenţiei pe gigacalorie. Cei nouă reprezentanţi ai opoziţiei PSD şi UDMR au votat împotrivă.

Astfel, orădenii racordaţi la reţeaua secundară de termoficare vor plăti din luna februarie tot 276,15 lei, iar cei deserviţi din reţeaua principală vor datora tot 248,02 lei pentru o gigacalorie.

În schimb, pentru că gazele s-au scumpit, agenţii economici racordaţi în reţeaua magistrală vor achita, începând de luna aceasta, 310,9 lei în loc de 283,32 lei pe gigacalorie, iar cei deserviţi de reţeaua secundară vor plăti 432,27 lei în loc de 409,24 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
34 Comentarii
@moderatori
Mai moderati putin discutiile ca deja aveti serviciile secrete pe aici, aveti investigatori de prin 100IHr ce rascolesc mortii si istoria lor. Ajungeti ba dihon-ul, unde comenteaza oricine orice. Va ajut cu niste filtre/solutii decenta ca bani, sa evitati 1000 de conturi ale aceluiasi om?
Postat 19 Februarie 2020, 13:44 de poiu
Evrika
muduratwo@gmail.com
Postat 19 Februarie 2020, 11:15 de excalibur
excalibur
:)))))
Postat 19 Februarie 2020, 11:07 de oradeaveche
User anonimizat
este atunci cind user-ul isi sterge voluntar contul...zice moderatorul.Stim ca two si-a divulgat contul, un gmail...e greu de cautat ,decembrie...Dar e acelasi stilou.Eu zic sa faceti un armistitiu.Sa pornim o cruciada impotriva grobienilor,care vor sa ne scoata din oras...
Postat 19 Februarie 2020, 11:02 de excalibur
101...
:)))))
Postat 19 Februarie 2020, 10:49 de oradeaveche
two, user anonimizat, oradeaveche
Esti cu spumele la gura! MODERATORULE, esti pe faza ?
Postat 19 Februarie 2020, 10:48 de 1011010
RE: two, user anonimizat, oradeaveche
Potolește-te!
Postat 19 Februarie 2020, 22:49 de Moderator
101...
“Tratamentu” asta-i jignire? Sau am atins un punct sensibil?
Postat 19 Februarie 2020, 10:45 de oradeaveche
excalibur
Comentariile care prima data au aparut ca fiind ale utilizatorului "two", au aparut ulterior ca fiind ale utilizatorului "user anonmizat". Acum e oradeaveche (ponosita).
Postat 19 Februarie 2020, 10:44 de 1011010
excalibur
Si-a sters contul cu two dupa care a revenit cu user anonimizat. Acum e cu oradeaveche. Nostalgic dupa vremurile ale triste... Ne spune el tot timpul care.
Postat 19 Februarie 2020, 10:40 de 1011010
excalibur
Nu știu cine-i two dar cu siguranță deliru îi total pe aici.
Postat 19 Februarie 2020, 10:39 de oradeaveche
Indicii: arthur... sabie
L-au racolat serviciile de salubritate. Aia tot timpul au deficit de personal.
Postat 19 Februarie 2020, 10:36 de 1011010
oradeaveche sau two sau user anonimizat sau care mai esti
Ba, tu minti nonstop atat cu articolele cat si cu propriile comentarii in fata. Inteleg ca minciuna e specializarea ta, dar te vede toata lumea. Mai jos sunt comentariile. Ai inceput sa faci spume la gura si sa insulti. MODERATORULE, esti pe faza ?
Postat 19 Februarie 2020, 10:29 de 1011010
oradeaveche
Ne esti dator cu o explicatie: Ce s-a intimplat cu two,care,oficial si-a sters contul,dupa care a revenit in forma oradeaveche?Am crezut ca te-au mazilit serviciile.Sau ai fost doar racolat?
Postat 19 Februarie 2020, 10:21 de excalibur
101...
Vezi ăsta ești tu, cum ești ușor îngrămădit cu idei cum devii personal, jignești.
Postat 19 Februarie 2020, 10:20 de oradeaveche
oradeaveche, two sau care mai esti
Cand spun de evreii care au construit palatele, ma refer la familiile respective, cu urmasi, etc. Nu m-ar mira sa sustii ca de fapt hortistii sunt/au fost urmasii evreilor respectivi si asa au intrat ei in posesia palatelor. Vezi ca ai inceput iar sa faci spume la gura si insulti. MODERATORULE, esti pe faza ?
Postat 19 Februarie 2020, 10:20 de 1011010
"Această scădere se va vedea şi în buzunarul orădenilor. Scăzând puţin subvenţia pe gigacalorie de la 18% la 14%, acei bani economisiţi (n.r. de bugetul local) se vor duce în asfaltări şi alte lucrări", a spus Bolojan.
Sa ne mai gindim putin.Ordonanta 114 a lu' dracnea cu pretul gazului,nu va tine vesnic...pina in 2022,parca.Nu am putea noi ,din cei 5 lei,sa facem un contulet la termoficare,unde sa stringem niste banuti pentru zile negre?Trebe sa-i tocam repede pe altarul dezvoltarii?N-am mai auzit de banii pe care-i da guvernul pentru plata anticipata a gazului(subventie guvernamentala,nerambursabila).Hai sa fim seriosi...e un caritas deghizat.O servim de 8 ori
Postat 19 Februarie 2020, 10:15 de excalibur
oradeaveche, two sau care mai esti
Stiai ca: Lingaul cu labiile subtiate, ratat, extremist, xenofob, rasist (numai stie nici el cate conturi i-au sters), si-a gasit un partener ? E vorba de lingaul udemeristoilor. Ala cu limba roasa pana la radacina si ochii dati peste cap de la ceva ce trage pe nas. Astia trag tare acum, zi si noapte, sa-si faca norma de comentarii. Pana si spirtul strecurat prin felia de paine costa. Nu-l cunosti pe linagul udmemeristoilor, asa din intamplare ? Postac, cat e ziua de mare.
Postat 19 Februarie 2020, 10:13 de 1011010
101...
Faza tare îi că toți jidanii de-or construit sau proiectat palatele erau morți pe când or venit horthiștii, mulți nici n-or prins primul război mondial darămite al doilea, urmașii lor or murit în lagăre. Doseanu ce face? Tratamentu? Istoria clar nu te prinde, prezumtivul nici atât.
Postat 19 Februarie 2020, 10:11 de oradeaveche
oradeaveche, two sau care mai esti
Daca te iei dupa mutantul cu labii, ajungi ca si el. Problema e in felul urmator: Niste evrei cu bani au construit palatele iar ungurii hortisti "i-or" (pe limba ta stalcita) omorat si "or" (pe limba ta stalcita) furat, trecut pe numele lor palatele. Alte crime alte jafuri.
Postat 19 Februarie 2020, 09:56 de 1011010
101...sau care mai ești, parcă de prindea mai bine 1234 sau TKO.
Măcar or lăsat în urmă palate, străzi pietruite, iluminat, tramvaie altfel stăteam pe grămada de pietre lăsată în urmă ceilalți asupritori de la Stambul.
Postat 19 Februarie 2020, 09:41 de oradeaveche
Ironii ieftine pe sursa încălzirii, că-i pe cărbune sau pe coceni !?!
Subiectul este ieftinirea gigacaloriei, pe fondul unei ordonanțe care clatină vocea liberală a unor "colonizatori" ... care nu se regăsește în buzunarul consumatorului, ci în fondul liberalizat de "pensii speciale" ale unor edili orădeni !?! Despre asta e vorba, bihorelule, nu despre "ieftinirea" explicațiilor lui Bolojan !?!
Postat 19 Februarie 2020, 09:29 de CrisDumi
Fanar-ul ardealului era la viena
Acum s-a mutat la bruxelles.Fanariotii spoliau cu taxe si biruri populatia romaneasca extracarpatica,in timp ce plesneau de opulenta,ridicau biserici,ofranda pentru viata dulce din romania.Parca seamana cu oradea contemporana.Nicolae Ceausescu Fan Club.Nicolae Ceausescu se considera limbaj vulgar,oare,sau e permis de regulament?Bine ca mutantii nu stiu ce inseamna...
Postat 19 Februarie 2020, 09:22 de excalibur
Istoria
La cat au furat ungurii si austriecii din Ardeal (pe vremea ocupatiei), te miri ca Oradea e si unde e. Atat budapesta cat si viena s-au construit cu si pe sangele popultiilor din tarile in care au intrat la jefuit si omorat oameni.
Postat 19 Februarie 2020, 09:03 de 1011010
David Copperfield
Recapitulare:"liderul grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut ieftinirea încălzirii."..."a invocat plafonarea preţului la gaz pentru populaţie prin OUG 114 din 2019".Consilierii pnl fac o concesie si hotarasc ca da,ai dreptate,se aproba...5lei.Valabil pentru saraci,dar vi-i luam sa mai asfaltam ceva cu ei.Pina aci e clar.Dupa aia aflam ca "pentru că gazele s-au scumpit, agenţii economici racordaţi în reţeaua magistrală vor achita, începând de luna aceasta, 310,9 lei în loc de 283,32 lei pe gigacalorie, iar cei deserviţi de reţeaua secundară vor plăti 432,27 lei în loc de 409,24 lei.".Nimic nu se pierde,totul se transforma.Sau e vorba de iluzionism,pur si simplu.Intrebare2: De ce agentul economic are tariful mai mare cu 100 lei? Daca sistemul face profit la 325lei/gcal?
Postat 19 Februarie 2020, 08:59 de excalibur
Sandu
Asta cu Oradea în topu lumii îi de elaborat, faptu că primaru îl citește pe Bloomberg nu înseamnă că ne duce acolo. În 1910 aveam a patra rată de dezvoltare între orașele din imperiu după Budapesta, Bratislava și Zagreb. Acum nici la ultimele două nu cred că putem tânji. Gradu de bunăstare a unui oraș stă și în ocuparea localurilor, la noi e pustiu. La Belle Epoque cu terase pline la Pannonia sau Emke a apus în epoca creditelor pentru orice. Dacă prindem Cluju deja îi mare realizare.
Postat 19 Februarie 2020, 08:36 de oradeaveche
@ sandu
Șase..! ;)
Postat 19 Februarie 2020, 07:40 de oradeanbihor
Stefan
Părinții sunt pensionari, și nu se gândesc la prețul gigacaloriei, au o pensie mai mica de medie, și vor ca Oradea sa fie bine, își curăță spațiul din fața casei ( cu toate că e al primăriei, și nu cer bani ) . De ce noi tineri nu putem face asta?
Postat 19 Februarie 2020, 01:20 de Sandu2100
Ștefan
Am pierdut 30 de ani aiurea. E mai greu să-i convingi pe oamenii, că doar așa se face treabă. Tot prostul știe că din taxele lui se dezvoltă o comunitate. ( și el e parte a comunității ) . Eu plătesc taxe și în România și în alte 4 țări , dar aș vrea taxele pe care eu le plătesc spre Romania, sa meargă direct la Oradea. E frumos in London, NY,, Tokyo ( fața de Oradea sunt orașe ultra mari , dar odată cu dezvoltarea , vine și prostita), totul sa făcut pe banii contribuabililor. De ce sa nu fie Oradea in topul lumii ??
Postat 19 Februarie 2020, 01:15 de Sandu2100
PCR transpartinic. Ep: Alte ”realizări mărețe” locale: micșorarea procentuală a subvenției la gigacalorie!
I. ”În schimb, pentru că gazele s-au scumpit, agenţii economici racordaţi în reţeaua magistrală vor achita, începând de luna aceasta, 310,9 lei în loc de 283,32 lei pe gigacalorie, iar cei deserviți de rețeaua secundară vor plăti 432,27 lei în loc de 409,24 lei.” 1. Ce bine ar fi pentru ....buzunarul orădeanului, de bună credință, ca ”faraonul” Ilie şi propagandiștii/”vuvuzelele” domniei sale să facă un internship ca operator producție/CNC, la unele puncte de lucru din Parcurile industriale orădene! Mai ales că don Ilie este de profesie inginer mecanic. Poate, ar înțelege mai bine necesitatea menținerii unei subvenții pe gigacalorie, care să țină seama și de realitățile din România reală. II. ”Astfel, orădenii racordați la rețeaua secundară de termoficare vor plăti din luna februarie tot 276,15 lei, iar cei deserviți din rețeaua principală vor datora tot 248,02 lei pentru o gigacalorie.” 1. O temă de analiză pentru viitorii candidați PSD Oradea la PMO, respectiv la CL Oradea: evoluția prețului gigacaloriei în perioada domniei ”faraonului” Ilie și soluțiile de îmbunătățire care se impun. III. ”Această scădere se va vedea şi în buzunarul orădenilor. Scăzând puţin subvenţia pe gigacalorie de la 18% la 14%, acei bani economisiți (n.r. de bugetul local) se vor duce în asfaltări și alte lucrări", a spus Bolojan. 1. Ce îmi plac glumele ...”faraonului” nostru!; 2. Pentru Ianoş Ur & co, de la PSD Bihor: Încă un motiv ca în fruntea PMO să avem o Gabi Firea locală! 3. Un mesaj decent pentru viitorul primar de Oradea: Un oraș, cu adevărat, civilizat are: a) un număr adecvat de toalete publice conforme, fără taxare, sau cu taxare modică. Nu toată lumea stă la fel de bine cu salariul, respectiv cu prostata, ca ...don Ilie; b) asigurat un transport public local adecvat la unitățile sanitare publice importante. La concret: De ce nu se pot asigura curse regulate la fiecare 15’ între stația de la magazinul ”Crișul” și Spitalul județean? Ca să vedem bătrâni, bolnavi ş.a. așteptând, uneori și >45’ autobusul 13? Acest caz, s-ar putea utiliza şi midibuse, ca pe traseul 26. PS. ”Doar adevărul ne poate vindeca!” - Oana Zamfir [Antena 3]. Şi de ”portocalele” din administrația publică locală/județeană, respectiv de unii din (secu-)”argații” lor, din asociațiile de proprietari.
Postat 19 Februarie 2020, 00:42 de stefan
Corectie
Crede-ma...
Postat 18 Februarie 2020, 21:44 de 1011010
RE: Corectie
Potolește-te!
Postat 18 Februarie 2020, 22:56 de Moderator
"Prezentul tau e un dezastru, viitorul o catastrofa. "
Asta suna promitator.Nu e chiar prost,dar faptul ca nu a atins cota zero il face sa se simta genial.De bucurie ,se autodetoneaza si improasca cu antimaterie.Ideea e ca place cenzorilor.Pofta buna
Postat 18 Februarie 2020, 21:30 de excalibur
Incalzirea pe gaz-secret de serviciu
E greu sa gasesti cit costa halatul pe internetul ocultei mondiale.O sa gasim tot felul de pompe de caldura,incalziri in pardoseala,in tavan,plasme termice,lemne,peleti etc.Cert e ca o cladire are nevoie de un anumit numar de kw in unitatea de timp,functie de temperatura exterioara,izolatie,inaltime,suprafata.Un MWH=1000kwh=0.86gigacalorie.Sau 1gcal=1.16MWH.Cam totuna.Pretul gazului,pentru clienti casnici este 150-160 lei/MWh.Deci gigacaloria rezulta x1.16, adica 174-185 lei.In centrala ta de acasa,cu randament de 92%(in condensatie randamentul trece de 100%)obtinem 200 lei/gigacalorie.Stop joc.Aici sunt comparate citeva alternative de incalzire,pe cifre,nu pe barbi:www.sibotherm.com/gaz-electric-lemn-peleti-gpl/
Postat 18 Februarie 2020, 21:09 de excalibur
redevenţa datorată de Termoficare către Primărie
...de circa 60 milioane lei.Wow.Veniturile termoficarii anuale sunt cam 250mil lei.Profitul e 3-4 mil.lei.Subventia primita de la primarie e 30-35 mil.(venituri din subventii de exploatare aferente cifrei de afaceri nete- ct7411).Deci,primaria subventioneaza termoficarea cu 30mil.(cei 50 lei pe care nu-i platim din pretul intreg de 325lei) si,in acelasi timp,o taxeaza cu 60 mil,redevente pentru racheta,tevi in catre a investit banii europeni).Adica dublu.Fara redeventa,pretul gigacaloriei ar scadea la 225,mult mai aproape de normal.Daca bine am calculat...Bibliografie: google-bilant termoficare. Error 404,site-ul e down.Ma rog,mai exista niste pdf-uri... dinainte de apocalipsa.Deci primaria da 30 milioane subventie pentru saraci si ia 60 redeventa.Primaria fiind 99% actionar la termoficare.Intelegeam daca era o entitate privata...desi,si atunci, era clar ca se reporteaza redeventa in buzunarul clientului final,adica PROPRITARUL pmo&termoficare.Dezvoltare usoara&optimizare fiscala
Postat 18 Februarie 2020, 20:34 de excalibur
Liviu lăbuț Popa
Încearcă și el să fie un PSD-ist mai bun, mai asistat. Daca mă duc 20 de ani înapoi era un personaj slăbuț , sex-simbolul in Eminescu, și acuma parca joaca în filmul FĂLCI. Ar trebui să-și facă publice rezultatele la colesterol și trigliceride, pt că acolo sunt banii noștri. De aia 5 lei eu nu-mi bat capul, știu că dacă-mi da PSD 5 lei înapoi ,îmi ia 8 pe urmă. Eu vreau sa mai vad un pod construit, încă o centura, un park, Aquapark, străzi asfaltate etc. MU13PSD
Postat 18 Februarie 2020, 20:07 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON