URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2019, 15:37

Consilierul local Kirei Melinda critică "executivul Bolojan": "Este foarte inventiv când vine vorba de taxe speciale!"

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, îl acuză pe primarul Ilie Bolojan că majorează impozitele şi introduce noi taxe speciale cu prea mare uşurinţă.

"E responsabilitatea autorităţilor locale"

Kirei a pus tunurile pe Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a atacat proiectul de taxe şi impozite care urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi. "Executivul Bolojan este foarte inventiv când vine de vorba de introducerea unor noi taxe speciale, nemaiîntâlnite în alte unităţi administrativ teritoriale", a spus udemerista.

Kirei Melinda s-a declarat împotriva intenţiei primarului de a introduce o taxă specială pentru a determina orădenii să facă curăţenie pe domeniul public din faţa casei. Consiliera este de părere că acest serviciu ar trebui prestat de un operator plătit de Primărie în contul impozitelor strânse de la orădeni. "Atât timp cât vorbim despre terenuri proprietate publică, întreţinerea respectivelor terenuri intră în responsabilitatea autorităţilor locale", a spus liderul grupului UDMR.

Kirei susţine că "persoanele fizice şi juridice care deţin imobile în proprietate nu pot fi responsabile pentru întreţinerea terenurilor adiacente care nu sunt proprietatea acestora". Mai mult, în condiţiile în care Codul Fiscal prevede că taxele speciale se aplică doar în schimbul unor servicii suplimentare prestate de administraţia locală, consilierul local susţine că "impunerea unei taxe speciale de acest fel nu se justifică".

Ori amendă, ori supraimpozitare!

Kirei Melinda a pus sub semnul întrebării şi legalitatea majorării cu 50% a impozitului pe construcţiile edificate fără autorizaţie de construire, până la data intrării în legalitate a acestora. "Din moment ce legiuitorul a instituit prin lege o amendă contravenţională (n.r. între 1.000 lei şi 100.000 lei), majorarea impozitului pentru respectivele construcţii reprezintă doar o dublă sancţionare la nivelul contribuabilului", a spus consilierul.

La fel, udemerista a atacat şi intenţia municipalităţii de a majora cu 50% impozitul pentru clădirile care nu sunt racordate la reţelele de utilităţi, chiar dacă le au în vecinătate. În proiectul iniţial, măsura urma să intre în vigoare deja din 2020, dar în urma dezbaterii publice reprezentanţii municipalităţii au amânat adoptarea ei pentru 2021.

Chiar şi aşa, Kirei a spus că măsura este nepotrivită întrucât în majoritatea cazurilor este vorba de orădeni în vârstă care nu îşi pot asuma cheltuielile de racordare. "După ce în 2019 au majorat tariful avizului de racordare cu 35,3%, acum te obligă să te racordezi. Totul pentru buget!", a spus Kirei.

Udemerista a spus că mai corect ar fi fost ca municipalitatea să le acorde orădenilor care îşi racordează locuinţele la reţea, pe lângă un răgaz de minimum 2 ani pentru conformare, scutirea de taxe de racordare sau chiar de plata impozitului pe proprietate.

Impozitele doar în sus!

În plus, Kirei Melinda a acuzat Primăria că majorează taxele şi impozitele locale ascunzându-se după prevederi legale care impun actualizarea acestora cu rata inflaţiei.

"Executivul motivează majorările cu rata inflaţiei de 4,6%. Lăsând la o parte faptul că în 2017 nu le-a micşorat (n.r. - taxele) cu 1,3%, deşi în 2016 inflaţia a fost de -1,3%, în proiectul de hotărâre există majorări şi de 400%. Exemplu: taxa pentru eliberarea adeverinţei de intravilan de la 25 lei la 100 lei şi altele", a acuzat liderul grupului UDMR.

Consiliul Local urmează să dezbată joi proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele datorate de orădeni în anul 2020. Având în vedere majoritatea comodă de care se bucură PNL, cel mai probabil proiectul va fi adoptat în forma propusă de primarul Ilie Bolojan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Sa vina buldozerul liberal
Pe vremuri,liberalii veneau din mediul antreprenorial,aveau fabrici,uzine,burghezi,exploatatori verosi ai muncitorimii.Doctrina era simpla: lasati-ne sa ne dezvoltam,in urma noastra veniti si voi,co-partasi la bunastare...taxe mici,free enterprise,libertate de miscare,intr-un cuvint.Ei, vremurile s-au schimbat,aratati-mi un liberal care sa aiba un business serios,privat...da,e unul ex-liberal,catarama, zero votanti,desi omul avea un concept foarte ok: desfiintarea aristocratiei bugetare.Asa ca liberalii de azi,orientati dupa miros,au gasit ciolanul.Unde?...la stat,la buget.S-au cocotat la manete,unde ,urmindu-si instinctele, ce fac?...baga taxe si impozite in populatie,in pura doctrina socialista.O noua dinastie fanariota.In contrapartida,socialistii reduc tva-ul,maresc salarii,pensii,dau vouchere.Upside down total.Lupta de clasa a atins o forma evoluata: bugetari versus restul lumii.Asmutiti perceptorii liberali,pentru dezvoltare,pentru BUGET...
Postat 27 Noiembrie 2019, 09:11 de excalibur
Felicitări.
Uneori apare cineva cu boașe să se opună celui ce n-acceptă altă opinie, o Doamnă.
Postat 27 Noiembrie 2019, 09:00 de User anonimizat
adnana
Încă mai ai sobă și budă in grădină??? Sau ești vintage
Postat 27 Noiembrie 2019, 00:31 de Sandu1206
Cine vorbeste
Cine vorbeste..ödönke palota pincsije sau te doare ca nu esti linga ciolan?? Intii sa faceti curat in ograda voastra ,ca aveti si voi niste analfabeti si mafioti acolo care mai degraba sint interesati de afacerile lor decit cu problemele reala ale societatii
Postat 26 Noiembrie 2019, 22:23 de tepes
Hudemereul
UDMR = o gasca de hoti mai ceva ca pesedistii, grofi cu vechime de zeci de ani, electorat captiv, defrisari, instigari permanente. Dragi concetateni de etnie maghiara, scapati odata de ei sunt toxici! a venit si la voi vremea schimbarii!
Postat 26 Noiembrie 2019, 21:46 de Neutryno
va rog sa candidati la locale
Având în vedere activitatea dvs. de până acum vă rog să candidați la locale. Cineva trebuie să oprească mini-comunismul instalat peste cetățenii orașului şi dat fiind faptul că sunteți singura care aveți curajul să ridicați mâna şi să vă spuneți punctul de vedere, vă apreciez şi vă susțin. a nu se înțelege că nu fac curat în fața casei, departe de mine, dar sunt de acord cu ce susține doamna Kirei, cum că primarul nostru încalcă cu vârf si îndesat drepturile cetății începând cu exproprieririle comuniste şi ajungând până la dreptul cetățenilor de a se încălzi cu ce doresc şi cu de pot (amintesc aici intenția municipalității de a majora cu 50% impozitul începând cu anul 2021 acelora care nu se racordează la orice altă sursă decât lemnele) impozite ridicate față de oricare județ asemănător Oradiei. Aşa ca doamnă, curaj, candidați. Suntem foarte mulți cetățeni nemulțumiți deja, în special cei ce sunt amenințați de ideile mini tot anului
Postat 26 Noiembrie 2019, 21:23 de adnana
Această UDMR-istă cu capul "pe umeri" se bate pentru normalitate ...
... pentru că restul consilierilor locali sunt niște neica-nimeni puși acolo de decor !?!
Postat 26 Noiembrie 2019, 20:20 de CrisDumi
Adio psd
Acuma, ca nu mai exista psd,oradenii contestatari,adeca non-pnl,nu au alta varianta decit sa voteze udmr.Ceea ce e curat murdar.D-na melinda ar trebui sa-si ia soarta in propriile miini.La locale.
Postat 26 Noiembrie 2019, 19:31 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON