URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Februarie 2019, 20:09

Consilierul local Kirei Melinda acuză vicierea votului la campania de bugetare participativă din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierul Kirei Melinda a acuzat joi, în încheierea şedinţei Consiliului Local Oradea, vicierea procesului de votare din campania de bugetare participativă.

"În ultima şedinţă pentru votarea proiectelor cu bugetare participativă a avut loc un incident. A fost filmat cum o persoană a pus mai multe buletine de vot în urna respectivă. Nu considerăm că a fost o faptă legală", a acuzat UDMR-ista.

Kirei Melinda (foto) a cerut, în numele grupului UDMR, anularea votului multiplu. "Toţi cei care au depus proiecte, inclusiv noi, au făcut tot posibilul să convingă oamenii să le voteze participând personal şi nu strângând nu ştiu câte semnături, iar după aceea să vină o singură persoană şi să depună 12 buletine de vot. Cerem ca aceste voturi să fie anulate", a spus Kirei.

Incidentul la care a făcut referire consilierul UDMR a avut loc în cadrul ultimei întâlniri pentru votarea proiectelor, care a avut loc marţi de la ora 18:30 în sala mare a Primăriei.

"Au fost anulate"

Viceprimarul Florin Birta (foto) a confirmat incidentul la care a făcut referire Kirei Melinda, dar a afirmat că acesta nu a produs efecte.

"Chiar la ultimele două şedinţe de bugetare participativă nu am putut participa, dar am discutat cu domnul Eduard Florea (n.r. directorul economic al Primăriei) care a fost acolo şi mi-a confirmat că a existat un incident. La final, acele voturi au fost scoase din urnă şi anulate. Voturile se găsesc în biroul domnului Florea. Tot acolo se află însă şi o plasă cu voturi care nu au fost introduse în urnă de o colegă a doamnei Kirei", a spus Birta.

Disputa reclamată de Kirei a fost provocată de un bărbat care a introdus în urnă mai multe buletine de vot gata completate în favoarea unui proiect care viza amenajarea unui parc în cartierul Grigorescu.

"Bărbatul nu a luat fiecare vot în parte să îl împăture şi să îl introducă în urnă. A ridicat capacul şi a introdus un set întreg, uşor identificabil. Doamna Kirei mi-a arătat pe telefonul ei incidentul filmat. I-am promis că vom verifica, iar când am desfăcut urna am văzut un maldăr strâns de voturi. Am decis ca acesta să nu fie numărat şi să fie pus deoparte, ca să nu influenţeze rezultatul final", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic Eduard Florea.

Votul cu punga

Directorul Florea a confirmat inclusiv declaraţia viceprimarului Florin Birta care a spus că reprezentanţii UDMR reclamă tocmai practici de care şi ei se folosesc.

"În aceeaşi zi, la o întâlnire anterioară, desfăşurată la Şcoala Dacia, doamna consilier Pető Dalma a adus mai multe buletine de vot gata completate şi le-a predat unui coleg să le bage în urnă. Acesta le-a pus deoparte, iar acum sunt la mine în birou",  a spus directorul economic.

În actuala sesiune de bugetare participativă grupul UDMR a susţinut un proiect privind amenajarea unui parc în cartierul Episcopia Bihor.

Mobilizare exemplară

Reprezentanţii municipalităţii susţin că rezultatul scrutinului este unul corect de vreme ce voturile "prin reprezentanţi" au fost eliminate.

"Noi am crezut că acest vot va fi unul liniştit, fără incidente. Am constatat însă că, atunci când un proiect viza o şcoală sau un grup politic, mobilizarea era exemplară", a declarat primarul Ilie Bolojan (foto).

Edilul şi-a exprimat speranţa că la viitoarele sesiuni de bugetare participativă spiritele se vor mai linişti. "Sper ca pe viitor astfel de incidente să nu se mai întâmple. Mobilizările duse la extrem cu astfel de voturi nu ajută la nimic", a spus edilul.

Alegere în etape

Votul pentru desemnarea celor zece proiecte în valoare de câte 200.000 euro care urmează să fie implementate în Oradea s-a desfăşurat în două etape, din care una online şi una cu voturi în urnă.

Pentru votul online alegătorii s-au putut autentifica inclusiv cu contul de Facebook, în vreme ce voturile în urnă au trebuit completate inclusiv cu CNP-ul şi adresa exactă a votantului.

Cum buletinele de vot, complet lipsite de elemente de siguranţă, au fost distribuite "la liber" şi nu pe bază de semnătură, ca în cazul alegerilor, unii orădeni care doreau să vadă votat un anume proiect şi-au putut lua mai multe buletine pentru a-şi convinge apropiaţii să le completeze, sau un exemplar necompletat pe care să îl xerocopieze.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON