URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Iulie 2018, 13:44

Concluzii DSP Bihor, în cazul copiilor infestaţi cu Salmonella: Sursa ar fi fost o practicantă de la firma de catering!

Concluzii DSP Bihor, în cazul copiilor infestaţi cu Salmonella: Sursa ar fi fost o practicantă de la firma de catering! foto generic, banatulazi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia de Sănătate Publică Bihor a prezentat, miercuri, concluziile anchetei în cazul copiilor de grădiniţă infectaţi cu Salmonella. În total, 16 copii au fost depistaţi pozitiv, la două grădiniţe din Oradea, unde asigura servicii de catering firma Sarabo Better Food.

Specificând că sursa certă a infecţiilor nu a putut fi identificată, din cauză că grădiniţele au raportat cu întârziere îmbolnăvirile, DSP anunţă că focarul colectiv de salmoneloză, cu transmitere fecal-orală, are ca "posibilă sursă de infecţie" un "elev practicant la unitatea de catering, unitate care asigură alimentaţia celor două unităţi preşcolare".

Angajaţii firmei, curaţi

Potrivit unui comunicat de presă semnat de şefa instituţiei, Daniela Rahotă, din cei 97 de copii de la cele două grădiniţe afectate, 16 au fost depistaţi pozitiv la Salmonella (tipul BO): 12 de la Centrul Educaţional Multifuncţional Crescendo Montesori şi 4 de la Grădiniţa Joyful Learning. În total, 8 copii au fost internaţi la Spitalul Municipal Gavril Curteanu, din care 5 depistaţi pozitivi cu Salmonella. Cu toţii au fost externaţi între timp.

"Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor, utilizând procedura efectuării a 3 coproculturi consecutive după ingerarea de sare amară. Astfel în zilele de miercuri, joi, vineri (27.06.28.06., 29.06.2018) angajaţii societăţii de catering s-au prezentat la laboratorul D.S.P. Bihor în vederea efectuării analizelor coprobacteriologice. Din rezultatele buletinelor de analiză reiese faptul că angajaţii SC Sarabo Better Food SRL sunt negativi la Salmonella, iar una dintre elevele practicante de la Liceul Economic Oradea (în vârstă de 15 ani - clasa a IX-a) a fost depistată pozitiv la Salmonella - posibil sursa de contaminare", arată comunicatul.

Ca efect imediat, elevei respective i s-a interzis să facă practică în orice unitate de alimentaţie colectivă, urmând să fie reprimită abia după 3 coproculturi negative. Totodată, medicul ei de familie a fost informat, pentru a investiga şi persoanele din familie care au intrat în contact cu adolescenta, respectiv pentru a-i prescrie tratament specific.

Amenzi pentru toată lumea

Atât cele două grădiniţe, cât şi firma de catering au fost amendate de către DSP: grădiniţa Joyful Learning, "pentru nerespectarea criteriilor microbiologice pentru produsele alimentare", Centrul Educaţional Preşcolar Crescendo Montesori "pentru neefectuarea sau neînregistrarea triajului epidemiologic, a dispensarizării şi a examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, precum şi neraportarea acestora la autorităţile de sănătate publică teritoriale, conform normelor Ministerului Sănătăţii", iar firma Sarabo Better Food SRL "pentru nerespectarea regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar".

De asemenea, atât grădiniţele cât şi firma de catering au primit dispoziţii privind "actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie".

Practicanta nu a venit

Contactaţi pe această temă, patronii firmei de catering au afirmat, în continuare, că nu cred că de la compania lor a pornit infecţia, susţinând că practicanta identificată cu Salmonella nu ar fi avut cum să provoace focarul.

"Acea fată a fost la noi în luna aprilie şi în 18 iunie, după izbucnirea focarului. Deci, înainte de eveniment, în luna mai şi iunie nu a fost. Avem dovezi. După 3 analize de scaun făcute la DSP, toţi angajaţii firmei, inclusiv patronii - care au copil bolnav acasă (şi acesta a contactat bacteria la Crescendo Montesori - n.r.) - am ieşit negativ la Salmonella. Toate testele făcute de DSP au ieşit negative la Salmonella şi nu s-a identificat nici o încărcare ridicată de bacterii", a fost tot ce a dorit să declare proprietara firmei, Ioana Sasca.

Aceasta a precizat că în curând firma va emite un comunicat de presă în care va prezenta, detaliat, punctul de vedere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
PCR transpartinic. Ep.: Siguranța alimentelor și multele ei moașe. Alt episod
I. ”Specificând că sursa certă a infecţiilor nu a putut fi identificată, din cauză că grădiniţele au raportat cu întârziere îmbolnăvirile, DSP anunţă că focarul colectiv de salmoneloză, cu transmitere fecal-orală, are ca "posibilă sursă de infecţie" un "elev practicant la unitatea de catering, unitate care asigură alimentaţia celor două unităţi preşcolare".” 1. O justificare cam relativă, care denotă lipsa unor acțiuni preventive conforme; 2. O întrebare pentru don Moţoc, Sanda Borţiş şi alţi factori responsabili pe linie SA, de la DSVSA Bihor: La ce grad de risc a fost încadrată unitatea de catering la ultimele (două) evaluări? Dacă la ”Risc scăzut”, probabil, avem (şi) o problemă de evaluare. Dacă evaluarea a fost la ”Risc mediu”, sau la ”Risc mare”, acest lucru nu a atras atenția conducerilor celor două grădinițe? II. "Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor…” 1. RASFF în versiune locală; 2. Internările s-au făcut cu diagnosticul probabil de toxiinfecţie alimentară. Vocalul don Foncea, noul manager de la Spitalul Municipal Oradea, era prea obosit după atâta efort depus pe la şedinţele CJ, ca să-şi anunţe în timp util colegii de la DSP Bihor, respectiv DSVSA Bihor? III. ”Atât cele două grădiniţe, cât şi firma de catering au fost amendate de către DSP…” 1. Un copy-paste după don Ilie, de la PMO: ”Sfânta amendă”?; 2. O recomandare pentru numiții politici, responsabili pe linie SA în Bihor: faceţi un copy paste după modul de lucru al paraditului ”Statului paralel”, eliminat de la SA prin Decizia 288 din 31 decembrie 2018 DSVSA Bihor, paradit care a acţionat PREVENTIV, aţât cât i s-a permis şi nu post factum, prin amenzi ş.a.! Actualii colegi ai Preşedintelui PSD Bihor: tovii Gelu Mircea Budău (Mr. ”Test rapid”), Toderaş Radu şi Felicia Livia Pantea, respectiv Bitea Zoe, Daina Lucia, Lăcrimioara, M., sau Sanda Borţiş ştiu de ce! ÏV. ”De asemenea, atât grădiniţele cât şi firma de catering au primit dispoziţii privind "actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie".” 1. Oare controalele pe linie SA făcute în prima jumătate a lui 2018 la firma de catering au sesizat, respectiv au dispus remedierea (și a) acestei neconformități? Daca nu, de ce? Somn ușor don Moțoc & Co! PS 1. Comentariu demn şi de atenția Președintelui PSD Bihor; 2. Best regards!
Postat 05 Iulie 2018, 23:25 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON