URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Iulie 2018, 17:55

Coaliţia Rogerius acuză: parlamentarii vor control politic al asociaţiilor de proprietari!

Coaliţia Rogerius acuză: parlamentarii vor control politic al asociaţiilor de proprietari! foto arhivă, generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius, care au fost şi împotriva hotărârii de Consiliu Local prin care administratorii asociaţiilor de proprietari sunt obligaţi să susţină periodic examene pentru reatestare, acuză parlamentarii că vor control politic al acestor asociaţii, în urma unor modificări legislative adoptate săptămâna aceasta.

Concret, printr-un comunicat transmis presei duminică, membrii organizaţiei reacţionează la faptul că, marţi, Camera Deputaţilor a adoptat, cu o majoritate covârşitoare (doar două împotriviri şi 4 abţineri), un proiect de modificare a Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor, care a trecut şi de Senat şi care acum aşteaptă doar promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.

Opresiune și birocrație

Fără să indice clar articolele de lege la care se referă, semnatarii comunicatului spun că, prin decizia luată, deputaţii au votat "pentru încurajarea abuzului şi opresiunii, pentru un control politic al asociaţiilor de proprietari la nivel naţional, această structură fiind una din ultimele redute ale asocierii libere în România".

"Modificările la Legea 230 privind asociaţiile de proprietari trebuiau să aducă un set de elemente prin care locatarii să se simtă în mai mare confort, şi o viaţă mai sigură la bloc. Dar, ”aleşii naţiunii” cum le place să fie alintaţi unora, au votat pentru monopol şi centralizare. Asociaţiile de proprietari au fost aruncate în ghiarele administraţiilor locale pentru a putea fi exercitate control politic asupra lor! A mai adus o birocratizare excesivă, cu obligaţii nejustificate care vor împiedica un mers eficient al activităţii asociaţiilor", se arată în comunicat.

"Textul noii legi poartă cu sine o expunere la riscuri nejustificate a celor care îşi asumă rolul de coordonator al activităţii de a asigura plăţile, curăţenia, reparaţiile şi ordinea din jurul blocurilor, nu doar de ordin pecuniar, ci şi de a fi "infractor" acuzat de orice gică-contra", arată informarea.

Comunicatul specifică și că, dintre parlamentarii bihoreni, singurii care au "manifestat deschidere la dialog" şi "au realizat muncă de feed-back faţă de propunerile noastre" au fost deputaţii Szabo Odon (UDMR) şi Silviu Dehelean (USR). A fost "prea puţin însă pentru a opri tăvălugul nepriceperii şi opresiunii ce ne aşteaptă (păcat că şi cel din urmă a votat "pentru" adoptarea acestei legi)", arată semnatarii, fără să menționeze că, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, Szabo Odon nu a fost prezent.

Sancțiuni la restanțieri

Modificarea Legii privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari au fost adoptate marţi de Camera Deputaţilor, cu votul a 273 dintre cei 279 de deputaţi prezenţi, cu două voturi contra (Ben-Oni Ardelean - PNL, Steluţa-Gustica Cătăniciu – ALDE) şi patru abţineri (Cristian Ghinea – USR, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui - USR, Tudor Rareş Pop - USR şi Cristina-Mădălina Prună - USR).

Între altele, documentul sancţionează dur restanţierii la întreţinere, împotriva cărora preşedinţii şi administratorii asociaţiilor vor putea lua măsuri mult mai aspre decât în prezent. Potrivit ziare.com, dacă un locatar – de exemplu – acumulează datorii mai vechi de 3 luni şi în sume de peste 3.000 de lei la plata cheltuielilor comune, preşedintele sau administratorul acesteia va fi obligat să le treacă în cartea funciară. Asta înseamnă că până nu îşi achită datoriile, locatarul nu îşi poate vinde apartamentul, dacă vrea s-o facă. Printre documentele necesare vânzării unui imobil se numară documentaţia cadastrală, încheierea de intabulare, dar şi extrasul de carte funciară pentru vânzare.

Art. 33 (9) al noii legii prevede că "Preşedintele sau administratorul asociaţiei de proprietari are obligaţia solicitării notării în cartea funciară a debitelor mai vechi de 3 luni şi care depăşesc valoarea de 3.000 lei. Birourile de cadastru şi publicitate imobiliară vor proceda la notarea acestor debite în cartea funciară a locuinţelor sau a spaţiilor cu altă destinaţie a acestor debite".

Noi obligații

De asemenea, noul cadru legal introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual şi a fondului de rulment, reglementarea modului de funcţionare a asociaţiilor şi condiţiile în care acestea pot administra spaţiile comune ale condomeniilor, precum şi obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe care au mai multe tronsoane/scări să se facă unitar, nu pe segmente de clădire.

Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi să fie publicată în Monitorul Oficial.

Vezi textul integral al documentului, aici!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON