URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Noiembrie 2019, 18:59

Clădirea şcolii Szacsvay Imre din Oradea va intra anul viitor în reparaţii capitale de circa şase milioane lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Clădirea şcolii Szacsvay Imre, din strada Mihai Eminescu, va intra în reabilitare începând de anul viitor.

Şase milioane lei

Consiliul Local a aprobat săptămâna trecută indicatorii tehnico-economici ai lucrărilor de reabilitare a celor două corpuri de clădire, etapă premergătoare scoaterii la licitaţie a lucrărilor.

Potrivit estimărilor, lucrările de reabilitare se vor ridica la circa 6 milioane lei şi vor avea un termen de execuţie de un an şi jumătate.

"Suma este atât de mare pentru că imobilul este distrus şi trebuie reabilitat integral, de la faţade la acoperiş şi tâmplărie", a declarat directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa (foto).

Investiţiile vor viza reabilitarea celor două corpuri de clădire şi a instalaţiilor aferente acestora.

Construit în anul 1900, corpul A al clădirii, situat la stradă, nu a cunoscut în ultima perioadă lucrări de reabilitare, iar corpul B, aflat în curte, nu a fost reparat de la data construirii, în timpul comunismului.

"Urmează ca în perioada următoare să scoatem la licitaţie realizarea Proiectului Tehnic al lucrărilor şi execuţia efectivă", a spus Popa.

Cel mai probabil lucrările de reabilitare vor avea loc anul viitor, în paralel cu asfaltarea curţii.

Motiv de protest

Cele două clădiri ale Şcolii Szacsvay Imre au ajuns în situaţia în care se află după ce municipalitatea orădeană şi Parohia Romano – Catolică Olosig Oradea – Filiala Capela Sfântul Ladislau şi le-au disputat în instanţă. Imobilul a trecut în proprietatea Statului Român şi administrarea municipalităţii orădene abia anul acesta, printr-o sentinţă a Curţii de Apel Oradea.

Chiar şi aşa, starea şcolii a constituit de-a lungul timpului un prilej de atacuri din partea reprezentanţilor şcolii, UDMR Bihor şi Consiliului Judeţean Bihor. În vara anului trecut zeci de elevi ai şcolii Szacsvay Imere şi ai Liceului Ady Endre au protestat în Consiliul Local, sub îndrumarea administratorului public al judeţului, Szabo Joszef, alături de consilierii locali ai UDMR, faţă de starea celor două imobile.

Mai mult, Consiliul Judeţean a alocat anul trecut 50.000 lei pentru reabilitarea faţadei şcolii, deşi procesul nu era încă finalizat, situaţia juridică a imobilului nu permitea investirea de bani publici în refacerea lui, iar lucrările nu se regăseau în lista de investiţii a municipalităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON