URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2018, 16:30

City break: Oradea şi Debreţin vor face schimb de turişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce autorităţile din Debreţin au lansat cursele care-i duc pe orădeni să vadă expoziţia "Impresii" cu picturi celebre de Van Gogh, Modigliani, Cézanne şi Picasso, municipalitatea orădeană are în plan lansarea unor excursii de o zi de la Debreţin la Oradea, în cadrul cărora turiştii vor vizita Cetatea orașului, întemeiată de Sfântul Ladislau, muzeul din cadrul acesteia, frumuseţile arhitecturale din centrul oraşului, precum şi Complexul Baroc.

Iniţiativa a fost prezentată, vineri, într-o conferinţă de presă comună susţinută de autorităţile din cele două oraşe înfrăţite: viceprimarul Oradiei, Florin Birta, viceprimarul Debreţinului, Komolay Szabolcs, directorul Centrului Cultural Modem din Debreţin, Koroknai Edit, directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, şi preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune (APTOR), Mihai Jurca.

Autorităţile din Debreţin au vorbit despre succesul primelor curse experimentale de la Oradea spre Debreţin, organizate recent cu ocazia expoziţiei "Impresii", deschise la Centrul Cultural Modem până pe 23 septembrie, cu opere în valoare de 30 de milioane euro, realizate de artişti celebri precum Degas, Cézanne, Van Gogh, Modigliani, Matisse, Picasso şi Andy Warhol.

Viceprimarul Komolay a precizat că, datorită succesului, cursele vor fi organizate în zilele de sâmbătă şi duminică, nu doar în zilele de duminică. Pachetul costă 100 de lei şi cuprinde drumul, intrarea la muzeu, precum şi o masă. Înscrierile pentru aceste curse, care pleacă de lângă Gară, se pot face la Muzeul Cetăţii.

Viceprimarul Florin Birta a anunţat că şi Oradea îi cheamă în vizită pe cetăţenii din Debreţin, organizând propriile excursii de o zi. Se estimează că acestea vor fi lansate peste două săptămâni. "Gândim un program de vizitare care să includă Muzeul Cetăţii, clădirile din centru, Sinagoga Zion, precum şi Palatul Baroc, cu Catedrala Romano-Catolică", a spus Birta, fără a putea, însă, preciza deocamdată şi care va fi preţul unei astfel de excursii.

Atât Birta cât şi Mihai Jurca, şeful APTOR, s-au arătat încrezători că excursiile vor avea succes, întrucât în Oradea se găsesc obiective de interes pentru turiştii din Debreţin. Deocamdată nu există niciun astfel de tur de la Debreţin la Oradea furnizat de o agenţie de turism.

Oraşele Oradea şi Debreţin colaborează anual şi pentru organizarea în Oradea a unei versiuni mai restrânse a Carnvalului Florilor, eveniment de mare tradiţie în oraşul de peste graniţă. Cea mai recentă ediţie s-a bucurat de succes mai ales datorită invitaţilor aduşi de APTOR, cei 100 muzicieni ai Budapest Gypsy Orchestra, care au cântat pe o scenă imensă în Piaţa Unirii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
acuma e MANG fericit!!!
si oradenii bineinteles!
Postat 25 August 2018, 03:04 de ADINA
Dacă spune primăria orădeană că trebuie să mergem la Debrecen ...
... precis că mă execut și încep să-mi fac bagajele !?! Și Gyuri, de la Debrecen, a zis că vine la Oradea în vizită, din respect față de Komolay măcar !?!
Postat 24 August 2018, 21:16 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON