URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2020, 14:46

CET-ul "verde". Vechiul cazan poluant pe gaz va fi închis definitiv cel târziu în aprilie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vechiul cazan pe gaz, pentru care societatea Termoficare a fost amendată de două ori de Garda de Mediu, va fi închis definitiv la sfârşitul actualului sezon de termoficare.

Se închide!

Directorul demisionar al societăţii orădene de termoficare, Stănel Necula, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instalaţia de ardere, veche din 1966, moştenită din fostul CET va fi închisă cel târziu în aprilie.

"Din punct de vedere al infrastructurii, am montat deja instalaţia de degazare a apei de adaos aşa că vom putea opri cazanul I, vechi din 1966, care producea şi apă degazată. Degazorul a fost realizat în proporţie de 70% şi va fi pornit în primăvară, la finalul sezonului de termoficare, când oprim cazanul I", a spus Necula.

Investiţia de 6 milioane lei în noul degazor, finanţată printr-un împrumut al Băncii Europene de Investiţii, este cu atât mai necesară cu cât Termoficare era obligată să închidă vechea instalaţie de ardere pentru că nu mai corespunde standardelor de mediu.

De altfel, Garda de Mediu a amendat deja societatea de două ori, în ultimii doi ani, pentru ţinerea cazanului în funcţiune. Termoficare a plătit amenzile pentru a beneficia de reducerea la jumătate din minim, dar le-a contestat în instanţă. Societatea a invocat o derogare până în 2020, acordată de Comisia Europeană prin Planul Naţional de Tranziţie asumat de România, şi a câştigat ambele procese.

"Cu siguranţă dacă vor veni anul acesta în control, situaţia va fi diferită. Singura problemă pentru obţinerea autorizaţiei de mediu este închiderea depozitului de zgură de la Santăul Mic", a spus Necula.

Motoare termice şi ecologizare

Vechiul cazan pe gaz va fi înlocuit cu echipamente moderne printr-o investiţie de 6,3 milioane euro din fonduri guvernamentale. Termoficare îşi doreşte achiziţionarea unei surse formate din turbine sau motoare termice cu cogenerare de înaltă eficienţă care să producă în paralel atât energie electrică, cât şi energie termică.

"Vrem să cerem oferte pentru cea mai bună schemă de echipament, cu un motor termic ori trei sau patru motoare termice mai mici, astfel încât să obţinem cea mai mică investiţie pe megawatt instalat", a afirmat directorul.

În ceea ce priveşte dezafectarea depozitului de zgură de la Santăul Mic, Termoficare intenţionează să deruleze aici un proiect de ecologizare. "Ne-am asumat obligaţiile Electrocentrale aferente pentru Santău şi vrem să derulăm acolo un proiect de redare naturii a acelui teren, care ar putea deveni chiar o destinaţie turistică", a spus Necula.

Se dărâmă vechiul CET!

Tot un proiect de ecologizare intenţionează să deruleze Termoficare şi în cazul clădirilor abandonate ale fostului CET, preluate de la Primărie sau cumpărate de la defuncta Electrocentrale. "Lucrăm la un caiet de sarcini pentru un studiu privind dezafectarea vechilor instalaţii şi turbine şi schimbarea destinaţiei clădirilor sau a terenurilor pe care le ocupă. Avem spaţiu, poziţie bună, energie electrică la prima mână. Eu cred că acolo s-ar putea dezvolta o afacere de tip parc industrial", a spus Necula.

Potrivit directorului, suprafaţa care va fi pusă la dispoziţia investitorilor din cele 14 hectare deţinute de Termoficare va fi stabilită în urma studiului. "Vom demola tot ceea ce nu poate fi reintegrat în noul proiect. Termoficare va valorifica tot ce înseamnă metal, agregate şi material concasat astfel încât vom încasa încă de la început ceva bănuţi pentru societate", a spus Necula.

Practic, odată cu dezafectarea vechiului cazan pe gaz şi demolarea clădirilor industriale, vechiul CET orădean ar deveni o amintire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Si?
Si ce va faceti ca si saptamana(luni) asta o trebuit oprita racheta? Ce va faceti cand se prabuseste racheta? in 1966 nu era gaz la cet, despre ce vorbeste penalul asta? despre cazanele pe combustibil solid? Amesteca capra cu varza?
Postat 18 Ianuarie 2020, 12:08 de scortosul
Vechiul cazan pe gaz ... e tot din "epoca de aur" în care se află acum Oradea !?!
Nimic nu-i mai vechi de 7 ani, d.p.v. tehnologic, la fostul CET !?! Ăsta-i cazanul cu care a început Termoficare SA, după falimentul Electrocentrale SA și preluarea administrării noii structuri de către "penalul" Stănel Necula !?! Au cumpărat de atunci tot felul de aiureli ecperimentale, de la dozatoare la motoare de Boeing, iar acum încep să cedeze rând le rând, că nu-i pe banii lor de buzunar ci pe ai contribuabililor !?!
Postat 18 Ianuarie 2020, 10:36 de CrisDumi
caaaaaat???
"Investiţia de 6 milioane lei în noul degazor" - sfidator. Pe bune acum pentru o oala sa zici ca ai cerut atat??? Poate daca mai adaugam ceva statii de tratare in contracurent si dozare chimicale, dar nici atunci...nu cred sincer. Daca nu e cu suparare ce capacitate are degazorul ala? ne ajutati? Un degazor de 3000l e la 10000 euro, dar daca ala e 300mcub poate ajunge din pix la 1 milion dar nu la 6milioane . Faceti bascalie? nu mai publicati astfel de articole obscene!
Postat 17 Ianuarie 2020, 17:30 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON