URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Septembrie 2017, 11:01

CET-ul a "fentat" scumpirea gazului: Termoficare cumpără gaz la un preţ cu 2,5% sub estimări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scumpirea cu 6% a preţului gazelor naturale pentru consumatorii casnici, aprobată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi aplicabilă de la 1 octombrie, nu va afecta CET-ul.

Societatea Termoficare va semna vineri un contract de furnizare a gazelor pentru perioada 1 octombrie 2017 - 30 septembrie 2018, la un preţ cu 2,5% mai mic decât cel estimat.

"Termoficare nu va cumpăra gaz mai scump. Noi am făcut o licitaţie pentru achiziţia de gaz în urma căreia am reuşit economii de circa 5,6 milioane lei", a declarat directorul Termoficare, Stănel Necula.

Practic, operatorul centralizat de termoficare îşi va alimenta turbina cu gaz furnizat de Romgaz mai ieftin decât orădenii care se încălzesc cu centrale proprii.

"Preţul gazului la clientul final casnic era în vară undeva la 112,8 lei plus TVA pe megawatt, când oricum aveam un preţ contractual cu circa 34% mai mic. Din octombrie, când consumatorii casnici vor plăti mai mult, acest ecart va creşte", a spus Necula.

Având în vedere că preţul gazului cumpărat de Termoficare nu se majorează, Necula spune că nu se pune problema scumpirii gigacaloriei. "Cât timp la noi nu există o creştere, nu va exista nici la client", a declarat Necula.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Si inca ceva...
... broscanel asta a uitat sa spuna ca economia de cateva milioane este binevenita in situatia in care in primaria Oradea+anexele salariile nesimtite au explodat! La fel vor exploda si taxele si impozitele si pretul Gca-ei pe 2018, fiti siguri de asta! V-a spus-o la final:,, "Cât timp la noi nu există o creştere, nu va exista nici la client" Chiar, broscanele, ,,Cat timp"?!
Postat 30 Septembrie 2017, 12:04 de pinonel
@bihoreanoradean...
... ai dreptate, chiar ca e idi*t! N-a dat voie sa se introduca gazul niciunde, pt. a nu se crea un ,,precedent"! Doar ca s-a creat alt precedent, cel in care maestrul Cigan a castigat pe obligatia de a face, deci Curtea de Apel Timisoara a obligat primaria sa elibereze avizul pt. racordarea la reteaua de gaze. Urmarea este ca strazi recent asfaltate, de 1-3 ani, sunt brazdate de santuri si de-a lungul si de-a latul! Aici alta porcarie, in loc sa obligi distribuitorul sa mearga pe ambele parti cu reteaua, ii dau voie sa taie drumul de cate ori vrea! Urmarea o banuiti: cand circuli pe aceste strazi, tot mai multe, zici ca mergi cu trenul,taca-taca, taca-taca. Chiar ca e idi*t, n-ar fi niciun bai daca n-ar fi pe banii nostri! P.S. Domnule prefect, cand veti avea bunavointa sa dati dispozitie compartimentului juridic din cadrul prefecturii sa studieze hcl 420 si 425, ambele din 2017?! Sau stiti prea bine cui au fost dedicate cele doua hotarari si asta e, si puterea de decizie a prefectului are limitele ei?!
Postat 30 Septembrie 2017, 11:59 de pinonel
@all
ne intelegem. dar cu unu care nu are nici o treaba cu nimic dar pe bune cu NIMIIIIIIIIIIIIIIC, doar cu politicul, mai greu.
Postat 29 Septembrie 2017, 23:40 de Christa
@unu
Hai sa ne intelegem: nu vreau subventie de la primarie, nu vreau agent termic de la cet si nu mai vreau orasul spart! Pentru faptul ca oradenii nu au gaz putem sa-i multumin idiotului care a pus interdictia de extindere a retelei de gaz in oras la pachet cu obligativitatea de a fi client cet. De vreo patru ierni stam in frig dar platim: gigacalorie scumpa, medicamente si curent electric. Explicatiile cu pierderile istorice si sperantele ca macar nu se va mai scumpii nu doar ca ma lasa rece ci din contra imi dau speranta ca oradenii se vor trezi la realitate si vor da de toti peretii cu cei ce-si bat joc de ei si de banii lor!
Postat 29 Septembrie 2017, 23:38 de User anonimizat
@ all
barbi. rog o vizita la Arad, Timisoara, Satu Mare, Hunedoara, Resita, Cluj, .....traiesc orasele respective. Catastrofa e pentru spagari. un exemplu: un apartament cu centrala pe gaz proprie sau pe condominiu are valoare mai mare se vinde mai Si pe bune i-as baga o carte de termie in......la expertul care a zis ca 1+1=3 si populatia va plati la 0.5. Nici legea energie nu este respectata. By the way. Cred ca stiti asta. Sa nu ziceti ca nu....... Si apropo cu energia electrica.....e bursa......s-ar putea ca maine o tara vecina sa ti-o traga si sa vanda mai ieftin si sa stai cu cashcarabeta in conservare si sa iei subventii sa o tii la plutire. Da o fuga in Elvetia. Dar FIZICA nu iarta nici eficienta.......fa o poza la astea si la aberatiile tale . Reabilitarea a fost facuta de mantuiala...se vede ca nu stii. Sudurile la tuburile ISOPLUS (alta spaga) daca le verifica specialistii in suduri nu mai apuca sa faca teste cu lichide penetrante ca opticul le zice tot. Sudura nu e lautarie la presiuni si temperaturi inalte . Recomand institul din TM pt sudura. Las-o balta ca am impresia vrei sa spui ca 140000 de locuitori sunt happy ca vine iarna si facturile vor fi la piece of cake. Din cat au contribuit deja la incalzire isi luau toti centrale si isi renovau si apartamentele .
Postat 29 Septembrie 2017, 21:50 de Christa
Abandonul retelei e un soc pt 140000 oradeni, mai ales pt cei ce nu au retea gaz in fata blocului or bani de investit dintr-o data in centrala de apartament
Matemaica, strict in ceea ce priveste diferenta de pret cu care cumpara CET si pret consumator, da. Pana la vanzarea energiei mai este: era notoriu si faptul ca CET avea pierderi de aproape 50% pe retele in 2007! dar care s-au mai redus putin. Nu cred nici eu in perpetuum mobile, nici n-am zis asa ceva. Conform unor studii germane, cu retele reabilitate un sistem aproape perfect tot va avea pierderi de aproximativ 10% pe retele. Dar, avantajul economic al retelelor la nivel de oras ar veni din cogenerare si vanzare electricitate. Celalalt avantaj ar fi ecologic la poluare mai redusa (horn mai inalt, zona retrasa, filtre de mediu mai multe). Dar de aici pana la comparatia de care zici tu, accept ca mai sunt inca multe variabile (inclusiv reteaua din bloc), pe langa pierderile uriase de pe retele. Prin reabilitare eu ma refer la inlocuire completa tevi, nu resudare. Sper de asemenea sa consideri si ca am bun simt. Si eu as fi preferat centrale independente de bloc, cate una pe fiecare cladire.
Postat 29 Septembrie 2017, 21:38 de unu
@ all
Sorry . nu da. calculul si nici bunul simt. Un oras intreg la mana unui singur furnizor. Eu unul nu cred ca e ok. Adica zonam sa facem rentabila investitia. Acestea sunt principii din plenara CC nicidecum din economia de piata, capitalim, democratie. Cand platesti de te ......si promisiunile au fost ca va fi mai ieftin......doar sa muscati planul de zonare. Nu are rost chinul. Cu parere de rau nu stii termie, nu stii eficienta si nu cunosti reactia publicului. La toate e cu dumneavoastra, sciu la pers a 2-sg din viteza. Rugamintea mea este oricine ar fi nu jigniti logica, banul contribuabilului si mai ales fizica .....aia nu iarta. NU EXISTA PERPETUUM MOBILE. daca cineva l-a inventat rog un Nobel. Reteaua de termie e o porcarie care inca nu abureste. Sa duci apa fierbinte (scumpa , prin tratare , reciculare adaos etc) de la un capat la altul si sa zici ca e eficient............scuze. Recomand niste carti aferente. Eu la un apartament pe gaz am platit cel mai mult 350 lei cand cu cashcarabeta turbo fsssss am platit 800. Recomand niste carti la biblioteca UPT - masini termice , cazane , turbine..........si dupa ce a-ti citit cel putin 1 vorbim. Reabilitare de retele??????? Daca se supara cineva si se apuca de sapat si verificat si vede sudurile faraaaaa .....test cu lichide penetrante si alte cele...........fuge de rupe pamant'. Iar daca nu ne asteptam la ieftiniri...care e shmenu??? Ca un om cu logica/ratiune/BUNA CREDINTA/care are grija de cheltuieli nu baga banii in ceva ce va iesi mai scump decat o alta solutie. Banii bagati + deranjul + etc rezultau din calcule 2 centrale pe familie gratis. Nu inteleg despre ce vorbim aici pana la urma?
Postat 29 Septembrie 2017, 21:21 de Christa
Sau in pur stil socialist
Poti sa dai gigacaloria in 50 lei, daca e defapt 800 lei in spate si diferenta subventionata (din impozitele noastre), tot noi o platim.
Postat 29 Septembrie 2017, 21:08 de unu
45,68% cu diferenta de 34% de anul trecut
Tot peste 44,5
Postat 29 Septembrie 2017, 21:07 de unu
Christa draga
Daca anul trecut a fost cu 36% mai ieftin gazul cumprat de CET x=100 decat gazul pt populatie y=136. Daca anul asta CET il ia cu 2,5% mai ieftin ca anul trecut x'=97,5, in timp ce la populatie a crescut cu 6%, y'=136+6%=144,16. Inseamna ca diferenta a crescut de la 36% (intre 100 si 136) la raportul dintre 144,16 si 97,5 adica la 47,86%. Fix ce sustii tu ca ar trebui sa se intample, fix asta zicea in articol ca s-a reusit. @bihoreanoradean, nu am de unde sa vad viitorul. Dar dupa ce se termina toate etapele de reabilitare tevi, ca sa nu mai fie pierderi pe retea (sau vor fi de maxim 10%, ca e prea idealist sa zici ca ai 0 pierderi), putem sa facem o comparatie echitabila. Pastrarea preturilor actuale in ciuda inflatiei si devalorizarii leului dupa guvernarea socialista ar fi totusi un succes. Operarea in conditii de rentabilitate si cu eliminarea totala a subventiilor ar fi un si mai mare succes. Deci sa nu ne asteptam la ieftiniri, zic.
Postat 29 Septembrie 2017, 21:05 de unu
@all
am adunat procentele si ne da ..PESTEEEE 44,5% ...vai matematica asta??? Vorbim de principii .... nu corespunde deontologiei comerciale...sa zicem asa, ca mare consumator (important, unicul semnificativ) sa te lauzi ca ai primit 2,5 % discount. Economistii seriosi nu .......spagarii, sunt scarbiti ca de ras s-au saturat deja. Cum ai negociat, ce ai negociat? Va imaginati ce inseamna in euro consumul de gaz /h/zi/luna la cashcarabeta aia? faceti niste calcule. Si dupa vedem cei 2,4% daca este un real succes ca si un consumator important. Nu e tot una ca iei 1 mcub de gaz pe zi sau cateva mii pe ora .
Postat 29 Septembrie 2017, 20:29 de Christa
@ unu
Oare cand se va vedea si in pretul gigacaloriei "eficienta" noului cet?
Postat 29 Septembrie 2017, 20:18 de User anonimizat
@Christa
Nush daca ai citit pana la capat stirea: tu zici ca pretul engross ar trebui sa fie cu 15% mai mic decat pretul endetail, dar in stire zice ca anul trecut era deja cu 34% mai mic, iar anulasta, pretul e detail e cu 6% mai mare sipretul engross al CETului e cu 2,5% mai mic, ceea ce inseamna ca diferenta va fi de peste 44,5%.
Postat 29 Septembrie 2017, 18:49 de unu
reclamaaaaa si spoiala
Doar atat?????? La ce consumator este.......reducerile trebuiau sa fie peste 15%. Sau probabil nu platesc la termen si nici integral. Interesul furnizorului este sa vanda cat mai mult gaz, la cat mai putini consumatori.
Postat 29 Septembrie 2017, 12:07 de Christa
Stupid people
Chiar si asa cei care sunt racordati la gaz platesc mai putin si nu stau in frig si nici nu se spala cu apa rece, asa cum se intampla cu fraierii de oradeni captivi in sistemul centralizat pastorit de nebunu' satului.
Postat 29 Septembrie 2017, 11:56 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON