URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2019, 18:48

"Ceasul" a încetat să bată: A murit ceasornicarul care întreţinea orologiul din Turnul Primăriei Oradea

'Ceasul' a încetat să bată: A murit ceasornicarul care întreţinea orologiul din Turnul Primăriei Oradea foto arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceasornicarul Nagy Csaba Sandor, cel care întreţinea orologiul din Turnul Primăriei Oradea, s-a stins din viaţă.

Anunţul a fost transmis BIHOREANULUI de către un nepot de-al acestuia, Adelin Strete, care a precizat că înmormântarea va avea loc joi, 14 februarie, la ora 12, la Capela Municipală din Cimitirul Rulikowski.

În vârstă de 67 de ani, Nagy Csaba Sandor a decedat luni seară, după ce în luna decembrie a făcut o comoţie cerebrală, iar de atunci era în stare critică, în spital.

El a fost omul în grija căruia s-a aflat şi funcţionarea orologiului cunoscut ca fiind "Ceasului lui Iancu" din turnul Primăriei Oradea până la începutul lunii decembrie, când a căzut bolnav.

Clădirea Primăriei a fost ridicată în doi ani, între februarie 1902 - octombrie 1903, iar turnul este opera arhitectului Rimanoczy Kalman jr. Orologiul a fost adus un an mai târziu.

"În anul 1904 a fost adus şi orologiul realizat de către Mezey Derzso, mecanismul fiind prevăzut cu trei greutăţi. Acest Turn a supravieţuit două Războaie Mondiale. În anul 1944, aici era un punct telefonic şi mitraliere. Au rămas însemnate pe pereţi numele celor doi militari: Ioan Puşcaş şi Bathory Sandor", le povestea ceasornicarul Nagy Csaba Sandor jurnaliştilor, în 2011, la inaugurarea turnului primăriei reabilitat.

Turnul Primăriei se află în aripa dinspre strada Tudor Vladimirescu a clădirii şi are o înălţime de aproape 50 m. Este prevăzut cu 4 nivele principale, dintre care trei de panoramă.

Csaba, revoluţionarul

Orologiul se află la nivelul I al turnului, fiind numit "ceasul mamă". Orologiul de la cota cea mai înaltă cântă la ore fixe "Marşul lui Iancu" şi a fost construit la începutul secolului XX, în anul 1904 de către un lăcătuş ceasornicar pe nume Mezey Dezső.

Potrivit site-ului Primăriei Oradea, datorită lui Nagy Csaba Sándor, modul de funcţionare a ceasului s-a schimbat din 1992. "Dacă până în 1992 inerţia greutăţii acţiona ceasul şi pendulul, acum pendulul este acţionat electronic, ducând mişcările prin axe şi roţi dinţate până la arătătoarele cadranelor", se arată pe site-ul municipalităţii.

Orologiul este alcătuit din patru părţi - cadrane, situate în partea superioară  pe fiecare latură a obiectivului. Cadranul din faţă, cel care priveşte spre Criş, a fost confecţionat din sticlă groasă, numită sticlă de lapte şi era iluminat din spate. După război, în 1944, cadranul din faţă a fost schimbat, sticla fiind înlocuită cu tablă, la fel s-a procedat şi pentru celelalte cadrane.

Orologiul a supravieţuit celor două războaie mondiale, iar acoperişul şi zidul turnului au supravieţuit celor două incendii, primul în 1917, iar la doilea în 1944. Cadranul ceasului păstrează şi azi urme de gloanţe din timpul războiului din 1944.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
X
Dumnezeu să-l ierte!
Postat 12 Februarie 2019, 19:24 de elehim
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON