URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 13 NOIEMBRIE 2019

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
O alianță cu Debreţinul ar fi viabilă dacă cele două aeroporturi ar fi de puteri apropiate. Or, noi venim cu nicio cursă externă, cu un terminal neterminat și cu o conducere Pásztor-Mang impotentă, indolentă și ineficientă. Ei au o Primărie care chiar investește masiv în aeroport, au zeci de curse externe și, mai ales, un operator strategic ungar.
Zic şi eu
Adrian Cris
Duminică, prima oară în ultimii 30 de ani, am avut cu adevărat din ce alege la Preşedinţie, nu doar „răul mai mic”, ci şi binele, să zic aşa. Electoratul de dreapta (spre deosebire de simpatizanţii unor Dăncilă, Diaconu, Cumpănaşu etc, ale căror exigenţe sunt modeste) a acuzat, însă, o altă premieră, ruşinoasă: lipsa dezbaterii, a confruntării între pretendenţi...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când vorbim despre rasism avem tendinţa de a vorbi la persoana a II-a sau a III-a. Privindu-ne în oglindă, rasismul nu se vede ca un rid şi nici nu ustură ca o zgârietură. La fel şi xenofobia. Iar discriminarea nu se vindecă cu alifii sau pastile. Rasism, xenofobie, discriminare - păcate pe care le punem în cârcă altora fiindcă oglinda în care ne reflectăm este fermecată şi ne arată doar ce vrem să vedem noi...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine veți vota în turul doi al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, poprirea este operaţiunea prin care, prin intermediul unui executor judecătoresc şi în temeiul unui titlu executoriu, un creditor încearcă să obţină banii datoraţi de o altă persoană (a treia persoană) debitorului său. Procedura popririi presupune o adresă se înfiinţare a popririi emisă de executorul judecătoresc şi comunicată terţului poprit (care, de regulă este fie angajatorul debitorului, fie o bancă).
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Infarctul miocardic acut (IMA) reprezintă necroza ireversibilă a unei părţi din miocard, aproape întotdeauna datorită aterosclerozei coronariene. Mecanismul de producere este scăderea bruscă a fluxului sanguin coronarian în urma fisurării şi ruperii unei plăci ateromatoase de la nivelul unei artere coronare afectate în prealabil de ateroscleroză, fapt ce determină formarea unui tromb care obturează artera şi necroza ulterioară a teritoriului deservit de această arteră.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Din păcate, cinematografia şi oamenii neinformaţi perpetuează o serie de mituri care impun o stigmă asupra bolnavilor şi asupra celor cu afecţiuni psihice. Un schizofrenic este confundat des cu cei cu personalitate multiplă, cu criminalii în serie, cu cei malefici şi răi, gata de violenţe inimaginabile. Adevărul este, însă, altul...
23 Octombrie 2019, 17:51

Casele Adorján I şi II vor fi reabilitate alături de alte trei clădiri din centrul Oradiei (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţadele a cinci clădiri cu valoare arhitecturală din zona centrală a Oradiei vor fi reabilitate în perioada următoare, între acestea numărându-se şi casele Adorján I şi II, care au aparţinut avocatului Adorján Emil, cel care a ridicat Palatul Vulturul Negru. 

5 dintr-o lovitură

Primăria a anunţat, miercuri, că licitaţiile pentru reabilitarea faţadelor celor cinci clădiri au fost lansate pe 17 octombrie. 

Dintr-un prim lot fac parte Casa Adorján I (strada Patrioţilor nr. 6) şi Casa Adorján II (Patrioţilor nr. 4), valoarea lucrărilor de reabilitare a faţadelor şi învelitorilor fiind estimată la 1.747.343 lei, plus TVA. 

De asemenea, a fost scoasă la licitaţie reabilitarea faţadelor imobilului situat pe strada Republicii nr. 7, investiţia fiind estimată la 1.790.321 lei, plus TVA, precum şi reabilitarea faţadei dinspre stradă a imobilului situat pe str. Primăriei nr. 34, investiţia fiind estimată la 233.233 lei, plus TVA. 

În fine, printr-o altă procedură a fost scoasă la licitaţie reabilitarea faţadelor stradale şi acoperişului unui imobil situat pe str. Episcop Mihai Pavel nr. 8 (Casa Ertler), valoarea estimată a investiţiei fiind de 283.237 lei, plus TVA. 

Data limită de depunere a ofertelor este 18 noiembrie, ora 15. Informaţii suplimentare se pot obţine pe site-ul e-licitatie.ro. 

Moştenirea Seccesion

Casa Adorján I, situată pe str. Patrioţilor nr. 6, colţ cu str. Moscovei a fost construită în anul 1903 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső, iar Casa Adorján II, situată pe str. Patrioţilor nr. 4 a fost construită în anii 1904-1905 de către Sztarill Ferenc, după planurile arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső. 

Casele Adorján I şi II fac parte din categoria clădirilor secession, sunt incluse în Lista Monumentelor Istorice şi vor fi reabilitate în cadrul programului multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural arhitecturală situate în "Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea".

"În vederea readucerii acestor palate la standardele estetice şi vizuale care le-au consacrat ca obiective arhitecturale reprezentative pentru Oradea, sunt propuse următoarele lucrări: înlocuirea elementelor degradate, a învelitorilor şi a elementelor din tablă zincată, înlocuirea elementelor din tablă (lucarne, decoraţiuni de coamă şi învelitori cornişă) deteriorate sau deformate cu elemente noi confecţionate identic ca şi material şi formă, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor, repararea sau înlocuirea elementelor de prindere, a pieselor decorative ale burlanelor, cu elemente identice din, înlocuirea elementelor de şarpantă degradate, demolarea şi rezidirea după forma originală a coşurilor de fum degradate sau înclinate, curăţarea, tratarea şi vopsirea în culoarea neagră a elementelor metalice (grilajele balcoanelor, cârlige, gratiile ferestrelor, grilajul porţii), completarea elementelor lipsă după forma şi dimensiunile celor existente, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor la faţade, reabilitarea elementelor decorative din tencuială, cărămidă, ceramică sau ipsos, repararea şi restaurarea tâmplăriilor din lemn şi a celor metalice, respectiv înlocuirea acestora, unde este cazul, demontarea cablurilor parazitare de pe faţade etc.", se arată în comunicatul Primăriei.

Faţade, şarpante, învelitori

Celelalte trei clădiri fac parte din categoria de clădiri cu valoare cultural-arhitecturală din zona centrală a Oradiei.

Lucrările de reabilitare la aceste imobile constau în: repararea faţadelor, reparaţii locale la elementele şarpantei, schimbarea învelitorilor, reparaţii la streşini, înlocuiri jgheaburi şi burlane, refacerea tencuielilor şi zugrăvelilor exterioare, repararea şi restauraretâmplăriilor exterioare de la locuinţe şi accesele în clădire, înlocuirea tâmplăriilor de la vitrinele comerciale, unde este cazul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Mazel Tov
O soluție pentru sustenabilitatea unor astfel de imobile , ar fi formarea unor asociații proprii de locatari ,care să transforme podurile extrem de generoase in mansarde , proprietatea asociației , ce ar aduce , in regim hotelier , la venituri importante care ar permite renovări totale și de substanță , acoperind ulterior și cheltuielile de întreținere a locatarilor pe cota parte . Sună utopic , dar prin politici bine dirijate , nu imposibile ;
Postat 24 Octombrie 2019, 13:57 de Ariel
Mazel Tov
O specificatie se impune ; imobilul vecin , de la nr. 10 a fost recent renovat , având un registru similar de lucrări ,dar cu o fațada mult mai elaborată , la suma de 98 000 de RON ; cum oare cu aproape 200 000 RON mai ieftin ? Nu pare ciudat ?
Postat 23 Octombrie 2019, 22:11 de Ariel
Mazel Tov
E foarte bine că se întâmplă ; mulțumită d-lui primar se mișcă lucruri. Sunt însă și unele ciudățenii , cum de exemplu , la imobilul de pe Mihai Pavel 8 , la care din 2016 exista o autorizație de lucrări , obținute in urma unei hotărâri , in unanimitate , cu un proiect făcut de arh . Emodi Tamas , locatarii au fost influențați de fam. Emodi Gabor , fratele arhitectului și fam. Popp , astfel încât in loc sa dea curs multiplelor oferte cuprinse între 20 000 și 30 000 €, să se ajungă să se dea in cârca primăriei , azi ,la aproape 85 000&€ și toate aceste , in situația in care acoperișul și coșurile de fum risca sa se prăbușească in orice moment . Oare au cei doi anume interese pentru o anume firmă ? Amuzant e ca fam Emodi vinde după ce a achitat câteva sute de euro la primărie și-i lasă pe restul să plătească sumele uriașe ce par să le revină in curând . Rămâne totuși și Laci de căruță
Postat 23 Octombrie 2019, 21:44 de Ariel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3202 RON
  • 1 EUR = 4.7619 RON
  • 1 HUF = 0.0142 RON