URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Februarie 2020, 19:15

Casa Darvas la Roche urmează să fie reabilitată integral până în aprilie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa Darvas la Roche urmează să fie reabilitată integral până în aprilie. Până în prezent constructorii au realizat lucrările în proporţie de 70%.

Investiţia, în valoare de 4,8 milioane lei fără TVA este finanţată printr-un proiect european.

"Lucrările urmează să fie finalizate până în luna aprilie a acestui an, iar proiectul "Restaurarea Casei Darvas la Roche în vederea valorificării patrimoniului cultural secession" se va încheia la 30 august 2020. În acest interval de timp se vor desfăşura mai multe activităţi privind dotarea cu mobilier, privind digitizarea spaţiului imobilului, activităţi de publicitate, de audit şi altele", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Lucrările de reabilitare a clădirii vizează în exterior reabilitarea acoperişului, faţadelor şi a fântânii din curte, executarea pardoselii exterioare precum şi montarea unui lift.

Printre multe altele, în interiorul clădirii constructorii au reabilitat toate instalaţiile de la parterul clădiri, au refăcut pardoseala şi terasa de la etaj şi au închis casa liftului.

În prezent constructorii lucrează în interiorul clădirii la refacerea finisajelor, instalaţiilor sanitare, instalaţiile electrice şi montarea corpurilor de iluminat.

Lucrările au fost începute de firma Constructorul Sălard în ianuarie 2018.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Vot cenzitar vs vot democratic. Acolo vrei sa ne duci iar, la vot cenzitar, adica la dictatura. PS.. Sa nu uiti sa faci copii si dupa celelalte comentarii scrise cu alt nume de utilizator.
Postat 13 Februarie 2020, 12:16 de 1234
RE: oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Vă rugăm să recurgeți la un limbaj civilizat!
Postat 13 Februarie 2020, 14:05 de Moderator
1234
Ai auzit de vot cenzitar folosit peste tot în perioada aia? Știi că primul primar român Coriolan Bucico o fost impus, nici măcar ales? Cât despre injurii am făcut deja copie după conversație, vedem cine are dreptatate. Eu nu mai am nimic de adăugat. Numai bine, Călin.
Postat 13 Februarie 2020, 12:11 de oradeaveche
oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Sigur ca da. In instanta. Sa te inveti minte sa mai insulti si sa ameniti. Nu e prima data cand faci asta. Ai mai facut-o si cu alt nume de utilizator.
Postat 13 Februarie 2020, 12:05 de 1234
oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Despre ce primar vorbesti ? De unul care a condus Oradea pe vremea ocupatiei unguresti ? Pai, in primul rand, a fost respectivul ales in mod democratic ? Nici vorba! De aici incepe discutia. Restul e o propaganda de doi bani.
Postat 13 Februarie 2020, 12:01 de 1234
1234
Ok, ne vedem în instanță.
Postat 13 Februarie 2020, 11:53 de oradeaveche
oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Nu ti-e rusine mai mincinosule ? Plangere pt sovinism ? Pai fa una si autodenunta-te nesimtitule ? Tocmai tu ai inceput cu injuraturile mai jos. "Mai bine nostalgic decat prost". Te supara adevarul si insulti. Iti fac eu o plangere pt sovinism si insulta, ca sa te inveti minte!
Postat 13 Februarie 2020, 11:48 de 1234
1234
Citește aici argumente, vezi ce zice Bolojan. https://m.ebihoreanul.ro/stiri/bihoreanul-tip-rit-6/primar-de-oradea-94454.html Dacă nu faci față unei discuții pe argumente de ce te bagi înseamnă cu injurii? Să știi că nu mi-e greu să-ți fac o plângere pentru șovinism, faptă pedepsită de mai multe articole din codul penal.
Postat 13 Februarie 2020, 11:37 de oradeaveche
oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Minciuni ale unui nostalgic dupa o darapanatura. Oradea, era sufocata de noroaie pana la genunchi, baraci insalubre, lipsa asistentei medicale si multe altele. A fost un articol chiar pe acest site in legatura cu aceste lucruri. Inca un pic si esti in stare sa scrii ca existau si zgarie nori in Oradea, pe vremea ocupatiei unguresti. Mai minte omul dar nici chiar asa. Te-ai facut de cacao pana-n varful capului.
Postat 13 Februarie 2020, 11:13 de 1234
Sunt penibil...dar ma tratez
Foarte laudabil ca s-a reabilitat o ruina,posibil infestata cu mucegai,iremediabil.Acum 100 de ani nu se punea problema hidroizolatiei fundatiilor cladirilor.Fundatiile erau din caramida,50-70 cm grosime,in contact direct cu solul,a carei porozitate era buna conducatoare de umiditate,mai ales pe malul crisului.Acum 100 ani strazile erau pavate,in mod uzual cu piatra,granit,bazalt.Erau permeabile si permiteau evaporatia apei din sol.Civilizatia a venit cu mixturi asfaltice,care sunt impermeabile.Apa din sol n-a mai avut alta cale de evaporatie decit subsolurile cladirilor.Ceea ce a determinat probleme grele multor cladiri de patrimoniu,worldwide.Adica igrasie totala in beciuri si in zidaria de la parter sau chiar mai sus.(Bibliografie:Umezeala in constructii si combaterea ei,1969, doar la anticariat).Bun ,sa presupunem ca s-a facut analiza raportului cost/beneficiu.Cladirea are proprietar persoana juridica? Daca da, ea are o valoare de inventar in contabilitate.La valoarea aceasta,pe baza receptiei lucrarilor de reabilitare,se adauga cei 4.8 mil. lei.Pe noua valoare,primaria aplica art.460 din codul fiscal ((1) Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.(2) Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii.).Daca cota e 1%,doar pentru cei 4.800.000 reabilitati rezulta 48.000 lei/an.Posibil ca e un scenariu in cazul cel mai defavorabil,dar si cota minima de 0.2% se lasa cu 10.000 lei pentru d-l birta.Pacat ca nu citeste nici un contabil sau economist comentariile astea,de specialitate, sa ne lamureasca...Nu stim a cui e cladirea,e rezidentiala,nerezidentiala...in fine,sa curga sampania!
Postat 12 Februarie 2020, 20:47 de excalibur
1234...
N-o să-ți vină să crezi dar în 1908 o treime din străzi erau pietruite adică 120, același procent ca și acum. Tot îi bine că ne întoarcem la pietruit, se pare că nostalgia îi mai bună ca prostia.
Postat 12 Februarie 2020, 19:13 de oradeaveche
oradeaveche cu noroaie pana la genunchi si baraci insalubre
Nostalgicii dereglati incaseaza lovitura dupa lovitura, zi de zi.
Postat 12 Februarie 2020, 18:36 de 1234
Neutryno
Paradoxal și tu ești critic la adresa noastră, ce să vezi ăsta-i farmecul democrației adică diferența de opinii, te felicit.
Postat 12 Februarie 2020, 10:27 de oradeaveche
E si asta un serviciu sa fii postac
Bravo sincer celor care s-au ocupat! Dintr-o ruina iese ceva super. Observ ca sunt trei comentarii -critice toate- sub al meu. E lesne de inteles ca nimic nu le place stapanilor acestor penibili postaci.
Postat 12 Februarie 2020, 10:16 de Neutryno
Și ce va fi acolo ?!?
Casa de protocol a ADP ... sau, pas cu pas, se va vinde cui oferă mai mult pe lângă factura S.C. "Rețeaua Bolvan" S.R.L. ?!?
Postat 12 Februarie 2020, 10:03 de CrisDumi
4,8 milioane lei fără TVA
Adica taman 1 milion de euro.Plus tva.Totusi cit poate sa coste o cladire din asta,veche de 100 ani,nereparata,in ruina.Caci dupa reabilitare va valora cel putin 1 mil. €.Deci valoarea de impozitare va fi de cel putin 1mil. €.Au scapat de 500% impozit fatada si vor da de 1000% impozit pe noua proprietate.Sau au grant 5ani? Inseamna ca ne auzim atunci...
Postat 11 Februarie 2020, 20:20 de excalibur
Liftul.
Nici cum nu se încadrează.
Postat 11 Februarie 2020, 19:26 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON