URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2019, 18:17

Bunicuță căzută în casă, salvată de pompieri, pe strada Peneș Curcanul din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O septuagenară care a căzut în casă, pe strada Peneș Curcanul din Oradea, și nu se mai putea mișca a fost salvată de pompierii de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” în acest sfârșit de săptămână.

Potrivit unui comunicat de presă emis, luni, de către ISU Crişana, apelul prin numărul de urgenţă 112 a fost înregistrat sâmbătă seară, în jurul orei 18.20. Vecinii care au sunat au declarat că femeia în vârstă de 72 de ani nu a dat niciun semn chiar dacă în bucătărie, aragazul era în funcțiune, pe acesta aflându-se un vas pentru gătit.

"Utilizând echipamentele şi accesoriile din dotare, forţele de intervenţie au pătruns prin fereastra bucătăriei în apartamentul indicat de apelant, găsind-o pe proprietară căzută în camera de zi, în stare de conştienţă, dar în imposibilitatea de a se mişca din cauza unor probleme de natură medicală", se arată în comunicatul de presă.

Pompierii au oprit imediat butelia pentru a evita producerea unui incediu şi au acordat primul ajutor septuagenarei. Ulterior, aceasta a refuzat să fie transportată la spital.

În acest context pompierii atrag atenția cu privire la pericolul reprezentat de buteliile lăsate nesupravegheate. Anul trecut s-au înregistrat două explozii din această cauză.

Una a avut loc pe strada Moldovei în luna martie, când o butelie a explodat în apartamentul unui bărbat de 44 de ani. În urma incidentului, orădeanul s-a ales cu arsuri de gradul I, II şi III pe 85% din suprafaţa corpului. Cea de-a doua s-a produs pe 21 iulie, la un apartament situat la parterul unui bloc de pe strada Bumbacului, ca urmare a acumulării de gaze de la o butelie. În urma evenimentului, proprietarul şi soţia acestuia au fost răniți, focul provocând și deteriorarea a două uşi, 6 ferestre, a unor elemente de mobilier din bucătărie, a unui aragaz şi a două autoturisme, se mai arată în comunicat. 

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii recomandă:

- Nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Luaţi-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă  s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate;

- După ce aţi terminat de gătit, asiguraţi-vă că aţi oprit din funcţionare cuptorul şi aragazul;

- Înainte de aprinderea focului, verificaţi dacă robinetul buteliei şi robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

- În cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, procedaţi  de urgenţă la închiderea robinetului buteliei şi al aparatului de utilizare şi la deschiderea uşilor şi ferestrelor pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute. Totodată, nu se vor aprinde chibrituri, brichete, nu se vor manevra întrerupătoarele electrice, sonerii, telefoane, nu se va fuma şi nu se vor aduce/utiliza surse de foc decât după aerisirea încăperii;

- La aprinderea focului la aragaz sau sobă alimentate cu gaze naturale, după deschiderea robinetului buteliei, utilizaţi principiul "gaz pe flacără" (întotdeauna aprindeţi întâi chibritul şi apoi manevraţi robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric;

- Umpleţi buteliile doar cu combustibilul pentru care au fost proiectate şi numai în centre autorizate în acest sens.

De asemenea, în cazul buteliilor de gaze lichefiate pompierii interzic:

- Utilizarea furtunurilor de racord în stare defectă, cu porozităţi, îndoituri bruşte, fisurate sau lărgite la capete, fără regulatoare de presiune, fără coliere de strângere, ori fără garnituri de etanşare sau cu garnituri deteriorate;

- Racordarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire direct, fără reductor de presiune;

- Amplasarea buteliilor în apropierea surselor de căldură, de radiaţii termice intense, ori sub acţiunea directă a razelor solare. Butelia nu se va depozita sau utiliza când temperatura depăşeşte 40oC;

- Utilizarea buteliilor cu gaze lichefiate în subsolul clădirilor. Deoarece gazul petrolier lichefiat (G.P.L.) este aproximativ de două ori mai greu ca aerul, buteliile pot fi utilizate numai în încăperi situate la parter sau etaje.

- Transportarea, manipularea sau folosirea buteliilor în altă poziţie decât cea verticală, răsturnarea, lovirea lor etc.;

- Folosirea în stare defectă a buteliilor şi instalaţiilor aferente (furtun, reductor de presiune);

- Trecerea furtunului prin spatele cuptorului maşinii de gătit;

- Transvazarea gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate;

- Suprapunerea garniturii noi peste cea veche;

- Încălzirea buteliilor cu apă caldă, cu abur sau cu flacără, pentru mărirea presiunii gazului din butelii, întrucât aceasta ar putea provoca explozia buteliilor;

- Spălarea buteliilor în lichide corozive (sodă, leşie etc.);

- Efectuarea verificării etanşeităţii buteliei, garniturilor, regulatorilor de presiune sau a furtunului cu flacără. Verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON