URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2019, 15:57

Birta, după suspendarea regulamentului de spaţii verzi al Oradiei: "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat în jurul casei"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce Prefectura Bihor a atacat în instanţă regulamentul privind administrarea şi întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea, determinând şi suspendarea aplicării acestuia, viceprimarul Florin Birta a arătat că doar trei asociaţii de proprietari din cele peste 900 din oraş s-au opus acestor reguli.

"Din toate asociaţiile din oraş, trei nu au încheiat acest protocol. Toate celelalte asociaţii l-au încheiat, fără problemă. Sunt trei care au anumite nemulţumiri, s-au dus la Prefectură şi Prefectura a constatat că este nelegal şi l-a contestat. Vom vedea ce va hotărî instanţa de judecată", a declarat Birta pentru BIHOREANUL.

Edilul a aruncat şi săgeţi către Prefectura condusă de Ioan Mihaiu, susţinut de PSD. "Se pare că Prefecturii nu i se pare normal că oricine trebuie să-şi facă curat şi să-şi întreţină spaţiul verde din jurul casei. Probabil Prefectura aşa gândeşte că în continuare administraţia locală să vină să facă curat şi în curtea unui om", a mai spus Birta.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, regulamentul pentru întreţinerea spaţiilor verzi din Oradea, care prevede printre altele că asociaţiile de proprietari trebuie să facă curăţenie şi să grădinărească în spaţiile verzi din jurul blocurilor, iar orădenii care stau la case - în zonele cuprinse între limita proprietăţii lor şi carosabil, este suspendat, deoarece pe 19 iulie Prefectura Bihor l-a contestat la Tribunalul Bihor.

Acelaşi regulament prevede şi obligaţia asociaţiilor şi a cetăţenilor de a stârpi ambrozia şi alte plante alergene de pe terenurile pe care le deţin în proprietate, le administrează sau sunt aferente proprietăţilor lor. Cum regulamentul este suspendat, poliţiştii locali nu mai pot da amenzi orădenilor care nu întreţin aceste zone.

În schimb, pentru combaterea ambroziei, există acum o lege dedicată, Legea 62/2018, care îi obligă pe toţi românii să stârpească această buruiană. Amenzile pentru cei care nu respectă prevederile sunt între 700 şi 20.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Este anormal
Nu mi se pare normal să întrețin din banii mei sau cu munca mea spații aflate pe domeniul public!!! Întreținerea acestor spații revine proprietarului în cazul de față primăriei care încasează taxe și impozite inclusiv pentru acest lucru!
Postat 02 August 2019, 14:24 de Adrian1965
@pp1
Intentia clara este aceea de a impune,in scurt timp,obligativitatea asociatiilor de a incheia contracte de intretinere cu firme specializate...practic o noua taxa,disimulata.Nu,impozitele oradenilor nu se irosesc pe fleacuri ,ele merg spre dezvoltare, cu d mare...
Postat 02 August 2019, 13:27 de excalibur
In caz de accident
Adica daca omul ingrijeste spatiul primariei de pe linga blocul lui si se accidenteaza. Cum ar fi inregistrat acest accident. Daca se intimpla in casa, in curtea omului este accident casnic. Dar in aceasta situatie, ar cam fi la locul de munca. Si parca primaria ar fi proprietarul!!! Sau primaria ar dori sa angajam din banii asociatiilor sau din bugetul familiei, firme care sa faca aceste sarcini? Atunci de ce mai platim impozite? Nu ar fi mai bine sa se ocupe primaria de aceste sarcini. Pot sa apeleze la munca in folosul comunitatii, sau sa initieze un voluntariat pe linie de partid sau de simpatie a fruntasilor urbei. Asa ar fi efectuate unele instruiri pe linie de SSM. Sau ai nostri intii gospodari ai urbei asteapta in unele situatii ca batrini de 70, 80 de ani sa smulga buruienile de pe terenul primariei sau sa dea jos in anotimpul rece turturii de ghiata. Sau unii proprietari sa nu poata pleca in concedii ca trebuie sa smulga ambrozia de pe terenul din jurul casei, dar al primariei. In caz contrar riscind sa primeasca amenzi. Juristii primariei platiti din banii cetatenilor ar fi trebuit sa se impuna la asemenea aberatii. Atitudinea de YESMEN nu e benefica cetatenilor. Felicitari si in acest caz dl. prefect.
Postat 02 August 2019, 12:14 de point-P-I
@fa-bula, o idee simpla...
...necesita si recompense pentru ne-conformare, in speta AMENZI.Pe de alta parte,grupul parlamentar pnl ar putea propune o lege cu spatiile verzi dintre blocuri si din fata caselor de pe domeniul public,precum ambrozia.Nu ne putem bate joc de politia locala,nu mai stie saraca pe cine si de ce amendeaza, e haos ca la 112...
Postat 01 August 2019, 22:11 de excalibur
Curat murdar
Fiecare trebuie să-și facă curat acolo unde face mizerie. Aștept ca la Primăria Oradea să nu se mai cheltuiască cu serviciile de curățenie a birourilor. Ba mai mult, fiecare funcționar să-și facă curat în fața ghișeului. Pentru puterea exemplului, edilul să își aducă de acasă mopul și găleata.
Postat 01 August 2019, 17:52 de User anonimizat
Ce-i a tau e si al meu, ce-i al meu e doar al meu..
Unde exista o casa, exista si un gard si e normal ca acel proprietar sa-si pastreze curata si in buna ordine proprietatea. In cazul blocurilor nu exista gard, asa ca acel teren e domeniu public. Degeaba intretin curatenia, eu locatar, pe cheltuiala mea, daca vin tiganii din Rontau sau Haieu sau care or mai fi si isi imprastie mizeriile. Ai uitat cum e sa locuiesti la bloc mai birto.
Postat 01 August 2019, 16:39 de oradeanbihor
Normal
Și pimăriei nu i se pare normal să-și facă curat pe domeniul ce îl deține?
Postat 01 August 2019, 16:06 de bde
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON