URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2020, 16:31

Birta: „A venit rândul să discutăm despre Oradea verde”. Primăria investeşte 8 milioane de euro, din fonduri europene, în 5 parcuri (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a atras o finanţare europeană de 8 milioane de euro pentru amenajarea a cinci parcuri mari, fiind vorba despre coridoarele verzi Barcăului, Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan şi Grigorescu.

Municipalitatea a mai anunţat toate aceste proiecte, dar nu a avut certitudinea că toate vor putea fi realizate cu fonduri nerambursabile. Viceprimarul Florin Birta a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că toate lucrările au termen de finalizare în acest an.

Euro-Coridoarele

„Dacă până acum am discutat despre şantiere, betoane, tăieri de arbori, azi a venit rândul să discutăm despre Oradea verde, Oradea care se va transforma radical în acest an în ceea ce priveşte situaţia parcurilor din oraş”, a declarat Birta.

Până acum, Primăria avea certitudinea că va face cu bani europeni doar coridoarele verzi de pe strada Barcăului, unde lucrările au şi început anul trecut, şi din zona Veteranilor, din cartierul Ioşia. „Recent am fost anunţaţi de Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest că va fi semnat contractul de finanţare şi pentru coridoarele verzi din cartierul Soarelui, situat în Oncea, de pe strada Ion Bogdan şi din cartierul Grigorescu”, a spus viceprimarul municipiului.

Proiectele sunt finanţate aproape în întregime de Uniunea Europeană, Primăria trebuind să asigure o cofinanţare de numai 2%, într-un program de finanţare dedicat transformării unor terenuri degradate în parcuri.

„Suma totală a acestor coridoare verzi se ridică la aproximativ 40 de milioane de lei, adică 8 milioane de euro, finanţate în totalitate prin fonduri europene, iar suprafaţa va fi de aproximativ 12 hectare. Aceste 12 hectare de noi parcuri vor fi amenajate pe terenuri degradate, adică nu sunt parcuri existente în municipiul Oradea care se modernizează, ci sunt terenuri care au fost folosite pentru depozitări ilegale a unor deşeuri”, a declarat edilul. Acesta a ţinut să-i transmită mulţumiri ministrului Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, pentru sprijinul oferit în accesarea fondurilor nerambursabile.

Stadiul lucrărilor

Cu acest prilej, Birta a făcut şi o prezentare a fiecărui proiect. Pe strada Barcăului, unde lucrările au început în 11 noiembrie 2019, firmele contractate de Primărie sunt Construcţii Bihor şi Edildrum Construct. Pentru suma de 7,7 milioane de lei (fără TVA), în termen de şase luni, muncitorii trebuie să transforme în parc o zonă întinsă pe 38.000 mp.

Aici va fi amenajat un teren de sport multifuncţional împrejmuit, un teren de fitness şi un spaţiu de joacă pentru copii. Aleile vor fi pavate, iar parcul va avea şi reţele de internet Wi-Fi şi sistem de supraveghere video.

Din perspectivă peisagistică, parcul va avea gazon pe 28.200 mp, 700 de flori şi plante anuale cu înălţime de peste 15 cm, 12.282 de arbuşti foioşi şi veşnic verzi şi 385 de arbori. Mobilierul urban va consta în bănci, pergole, mese cu scaune pentru şah şi coşuri de gunoi, iar constructorul va trebui să amenajeze şi toalete publice şi cişmele pentru apă potabilă.

Până în prezent, aici s-au făcut 50% din lucrările de demolare şi 30% din terasamente.

În plus, în afara proiectului european, Primăria va face aici o pistă de alergare care va ocoli tot parcul, din acelaşi material sintetic folosit la pista din parcul Brătianu.

Până la toamnă

Pentru coridoarele verzi Soarelui şi Veteranilor, Primăria va da ordinul de începe a lucrărilor săptămâna viitoare. „Lucrările au fost adjudecate de o firmă din Satu Mare, Saminstal. Ei vor primi săptămâna viitoare, luni sau marţi, ordinul de începere a lucrărilor, şi au ca termen de finalizare şase luni de zile”, a declarat Birta.

Parcul din zona Soarelui (cartierul Oncea) se va întinde pe o suprafaţă de 31.217 mp, delimitată la vest de strada Macului, la nord de strada Bajor Andor şi la sud de strada Fenyes Szabolcs. Lucrările în valoare de 5,4 milioane de lei vor consta în amenajarea unui teren de baschet, a unor locuri dedicate copiilor şi răspândite în tot parcul, o zonă dedicată amatorilor de şah şi a unei piste de alergare.

Parcul va fi protejat de o perdea fonică înaltă şi va avea gazon irigat pe o suprafaţă de 27.000 mp. În total, aici se vor planta 439 de arbori (arţari, stejari, mesteceni, cercis, magnolia, tei, răşinoase), 829 de arbuşti şi 2.476 de arbuşti de gard viu.

Coridorul verde din zona Veteranilor (cartierul Ioşia) va fi mai mic, de 8.656 mp, şi va costa 1,8 milioane lei. Aici, orădenii vor găsi locuri de promenadă, locuri umbrite de odină, mese de şah şi de tenis şi, desigur, spaţii de joacă pentru copii. Două spirale din Cor-Ten, un aliaj pe bază de oţel, cu rol decorativ, vor fi amplasate deasupra aleilor, fiind alcătuite din câte şase arcuri cu structură metalică. O suprafaţă de 642 mp va fi „înflorită”, iar gazonul irigat se va întinde pe 7.422 de mp. Se vor planta 153 de arbori şi 759 de arbuşti.

Coridor verde Veteranilor

 

Parc cu pavilion

Aceeaşi firmă Saminstal a câştigat licitaţiile şi pentru parcurile din Grigorescu şi de pe strada Ion Bogdan. Aici, lucrările vor începe în martie, respectiv aprilie.

În Grigorescu, coridorul verde va costa 6,2 milioane de lei şi va avea un ochi de apă şi, desigur, zone de promenadă şi locuri de joacă pentru copii.

Pe strada Ion Bogdan, suprafaţa parcului este de 15.000 mp, iar valoarea de 3,5 milioane lei. Gazonul se va întinde pe o suprafaţă de 6.500 mp, vor fi plantaţi 185 de arbori şi, de asemenea, vor fi montate mese pentru tenis şi vor fi amenajate piste pentru biciclete. Piesele de rezistenţă ale parcului vor fi o pajişte şi o zonă de agrement dominată de prezenţa pinilor existenţi şi a unui pavilion, care va putea găzdui evenimente.

Anunţă plantări

După ce, la o conferinţă de presă pe care a avut-o luni, cu prilejul bilanţului Direcţiei Tehnice pentru anul 2019, Birta a fost nevoit să admită că anul trecut în oraş s-au tăiat mai mulţi copaci decât s-au plantat, viceprimarul a folosit ocazia de vineri pentru a face un bilanţ al copacilor pe care Primăria îi va planta în acest an în Oradea.

„În toate cele cinci parcuri, anul acesta se vor planta 1.400 de arbori de dimensiuni mari şi medii plus 16.000 de arbuşti. O parte vor fi plantaţi în primăvară, iar în Grigorescu şi pe Ion Bogdan în toamnă”, a declarat edilul. Arborii de dimeniuni medii sunt, potrivit acestuia, magnolii şi cei din specia Cercis, adică decorativi.

În plus, a subliniat Birta, Primăria va mai planta 700 de arbori de mari dimensiuni în mai multe zone din oraş, în baza contractului multianual pe care îl are încheiat cu firma Aquaplant. „Va fi un an în care Primăria municipiului Oradea va planta peste 2.000 de arbori”, a concluzionat edilul. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
@ sandu
Te inseli amarnic, tarane! Nici tu nu crezi ce spui.
Postat 16 Februarie 2020, 16:35 de oradeanbihor
Oradeanbihor
M-am născut între betoane, luminițe și apă la chiuvetă. Dar la ce comentarii ai , se pare că tu nu ești de prin zona.
Postat 16 Februarie 2020, 12:33 de Sandu2100
@ sandu
Hai ma ca stiu ca esti invidios :) tu ai fost scos din sat dar satul din tine nu iese niciodata. Bucura-te de betoane, luminite, apa la robinet. Hai ca acum ai parte de ele.
Postat 16 Februarie 2020, 12:05 de oradeanbihor
Cris..
Bolo nu are nevoie de autocare...alea sant apanajul tatucului vostru mustacios...Bolo castiga oricum...idiotul de Ciolacu s a dat de gol.. gura pacatosului...a spus ca ne chinuim de 30 de ani sa scapam de turism electoral...deci ..baietii rosii il practica de decenii...
Postat 16 Februarie 2020, 11:37 de zorro
Oradeanbihor
Daca te-ai născut la maternitatea Oradea, nu înseamnă că ești Orădean, probabil moașele de la tine din sat erau în concediu.
Postat 16 Februarie 2020, 11:32 de Sandu2100
Segregare rasiala
Povestea un individ care se ocupa de imobiliare in USA,inaintea crizei 2008.Cum se tin subspeciile de negri,imigranti la locul lor:prin impozite.In cadrul aceluiasi oras,zonele bune,cu patrule de politie,unde poti sa circuli fara griji pe strada,au taxe mari.In acest fel,se tin la distanta elementele cu potential risc,in periferii,suburbii.Tragem speranta ca dezvoltarea orazii,prin taxe si costul vietii,va tine dRegulamentelor Intiiului Om al urbei.Pe principiul: "La revedere,Tabara draga"
Postat 16 Februarie 2020, 11:19 de excalibur
@ sandu
M-am nascut la maternitatea din Oradea care intr-adevar e aprope de Velenta dar nu e nici decum zona de care spui tu. Ai citit si tu articolul depre tigancusa Cynca Panna si te dai cunoscator :) asta nu te face oradean
Postat 16 Februarie 2020, 11:19 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Te-ai născut în Cinka Panna și te crezi Orădean ??
Postat 16 Februarie 2020, 11:08 de Sandu2100
@ sandu
Hai ca-ti repet: spre deisebire de tine si alti aplaudaci-gura-casca propasiti pe aici, eu m-am nascut in Oradea.
Postat 16 Februarie 2020, 11:02 de oradeanbihor
Oradeanbihor
E cazul sa vezi și tu cum e la oraș.
Postat 16 Februarie 2020, 10:56 de Sandu2100
@ sandu
Nu-mi bat capu'.. cand e vorba de parerea ta.
Postat 16 Februarie 2020, 10:45 de oradeanbihor
Oradeanbihor
Exproprieri de care zici tu, se fac in lumea asta
Postat 16 Februarie 2020, 10:15 de Sandu2100
Oradeanbihor
Nu-ți bate capul. La Oradea se știe cine câștigă. Prezidențiale a câștigat. La parlamentare nu se face alianță. USR vai de capul lor. PSD e tot cu muian-ul
Postat 16 Februarie 2020, 10:14 de Sandu2100
@ zorro
Nicaieri in lume nu se fac exprorieri pentru "reamenajari peisagistice" cum se intampla in Oradea, cat despre banii bagati in sistemul centralizat, scump si ineficient, no comment, vom vedea in prima iarna adevarata care tevi pica mai repede (astea noi din Oradea sau carpiturile bucurestenilor). Apropo de "civilizatia" din Oradea: incepe sa semene tot mai mult cu comunismul de care ne bucuram ca am scapat acum 30 de ani, singura diferenta e ca a disparut cenusiul de atunci dar stii vorba aia: "afara-i vopsit gardu', inauntru leopardu.."
Postat 16 Februarie 2020, 09:41 de oradeanbihor
Re: zorro, sănduța și cine mai visează pe aici !?!
Conform OG scos de guvernarea PNL, privind dreptul electoratului de a vota și la locale oriunde s-ar afla, Bolojan ar putea fi ales primar până când craoă fierea-n el !?! Asta pentru că poate să-și aducă, cu autocare plătite tot de voi, miile de membri liberali din tot județul la secțiile de vot din Oradea !?! V-ar plăcea să se întâmple toate idioțeniile scoase pe bandă rulantă de "Guvernul Meu", nu-i așa ?!?
Postat 16 Februarie 2020, 09:22 de CrisDumi
Oradean....
Da..avem exemplul capitalei...mai bine nu se face nimic...sa cheltuie toti banii pe propriile salarii..sa i doneze la biserici...si sa se roage sa nu puste tevile si sa nu se prabuseasca drumurile....exproprieri se fac oriunde in lume...civilizatia are un pret.....daca nu ..inapoi la pesteri..
Postat 16 Februarie 2020, 08:15 de zorro
@ sandu, zorro..
Pe bolovam il mai voteza draqu si viniturile si naivii care au impresia ca o pista de biciclete, o pietonala si niste tentative de plantari inseamna dezvoltare. Ia vezi ce parere au oradenii care raman fara case sau cei care se confrunta cu vesnic neterminatele santiere in drum spre serviciu, gradinita, scoala. Jur ca daca USR face vreo intelegere cu PNL nu o sa imi anulez votul ci voi vota cu scarba PSD. Si ca mine sunt convins ca sunt din ce in ce mai multi.
Postat 16 Februarie 2020, 00:55 de oradeanbihor
Lasa Dumi
Dumi nu fii trist..inca 4 mandate pentru Bolo..dupa care ..poate vor veni vremuri mai bune si pentru ai tai rosii....sigur vei fi sef la urbanism si atunci ....vei pune in opera toate elucubratiile din visele tale ....pana atunci da indicatii pretioase...
Postat 15 Februarie 2020, 23:27 de zorro
CrisDumi
Vizionează link-ul și spune-mi ce nu-i bine. https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3845865
Postat 15 Februarie 2020, 22:01 de Sandu2100
CrisDumi
I-ați tratamentul, pt că ce spui n-are nici o relevanță
Postat 15 Februarie 2020, 14:24 de Sandu2100
Sănduțo, ce noroc pe noi că a reapărut noul PDL ce își zice PNL ...
... condus atâta amar de vreme de un notoriu informator al Securității Statului și susținut după 1989 să ajungă în vârful piramidei liberale ca să bage bățu' prin gard Convenției Democrate formate din 17 formațiuni opozante PDSR-ului lui Iliescu !?! Quintus pe numele lui, singurul "opozant" cu care Iliescu se întreținea înainte de luarea fiecărei măsuri socialiste !?! Dar ce noroc pe noi că PNL a ajuns să fie "marioneta" BfV (serviciul de informații externe al Germaniei), prin agentul de influență Klaus Werner Johannis și prin serviciile românești "colonizate" din toate direcțiile agreate de CIA !?! Laccât de isteață ești, puteai să înțelegi până acum ... că mediocritatea PSD e mai "românească" decât amatorismul PNL, care l-a rândul lui e preferat de către "adevărații băieți deștepți" !?! De ce oare, dacă nu cumva ... pentru că e încărcat cu mercenarii și oportuniștii PDL, care se vând constant la "licitație" !?! Ia cartea și mai citește cum e cu viața adevărată, cea din care tu lipsești !?!
Postat 15 Februarie 2020, 08:17 de CrisDumi
CrisDumi
PNL încearcă să recupereze ce-o vândut ILIESCU. Daca Iliescu nu prelua puterea , acum eram bazați
Postat 14 Februarie 2020, 22:49 de Sandu2100
<elevule> iar a dat cu mucii in fasole.
Culmea e ca iti iese de fiecare data si a devenit un obicei de haz prin redactie.
Postat 14 Februarie 2020, 22:27 de WinDoss
Re: oradeaveche ...
... cu Schweighofer sau fără, ca exemplu ?!? Cu OMV sau doar cu Petrom, ca alt exemplu ?!? Cu cele 11.000.000.000 Euro ca deduceri anuale de TVA ale multinaționalelor, sau doar cu profitul rămas strict la sursele sediilor de origine ?!? Să mai înșir niște întrebări retorice de aceeași factură ?!? România este o "colonie" ... mă mir că nu știai !?!
Postat 14 Februarie 2020, 21:38 de CrisDumi
@crisdumi
Amaratule, nu vorbi tu de logica ! Da cu spirt, daca mai ai !?! Daca nu, ceva avans de la psd, ca tot vin alegerile !?!
Postat 14 Februarie 2020, 21:15 de elev
CrisDumi
Cotizăm mai puțin decât atragem de la Europa, cine ar fi zis, nu degeaba îs supărați italienii de exemplu, la ei e invers 5 la 1.
Postat 14 Februarie 2020, 17:33 de oradeaveche
CrisDumi
Dar primăria produce bani, Aquapark a făcut profit 2.500.000 € probabil în 3 ani se va recupera contribuția primăriei. Și se vede clar că ce-i din primărie sunt grozavi și deștepți.
Postat 14 Februarie 2020, 17:25 de Sandu2100
Primăria, ca să bage bani în ceva ... ar trebui să producă bani, să-i tipărească sau să-i aducă de acasă cei ce se bat cu pumnu-n piept de cât de grozavi și de deștepți sunt ei !?!
Așa că, atenție la termeni și logică !?! Oradea este cea care investește, nu primăria ... iar Oradea înseamnă orădenii, cu banii lor din contribuțiile plătite primăriei și Statului Român care face ca țara asta să fie vandabilă Uniunii Europene, cu fondurile ei "nerambursabile" cu tot !?!
Postat 14 Februarie 2020, 17:10 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON