URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Februarie 2019, 17:29

Bilanţ la Poliția Locală: Agenții au găsit 55 de pisici înghesuite într-un apartament din Oradea!

Bilanţ la Poliția Locală: Agenții au găsit 55 de pisici înghesuite într-un apartament din Oradea! foto generic, medium.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2018, Poliția Locală Oradea a dat cele mai multe amenzi pentru parcări neregulamentare, peste 16.000 la număr. În topul sancțiunilor date de agenţi se mai află amenzile în domeniul salubrității și cele pentru încălcarea obligaţiilor de disciplină în construcții. Ca fapt divers, într-un apartament din Cantemir, agenții au găsit nu mai puţin de 55 de pisici!

Informațiile au fost făcute publice, miercuri, într-o conferință de presă de bilanț, susținută alături de viceprimarul Florin Birta, de şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi.

Conform datelor, anul trecut agenţii au dat cu 10% mai multe amenzi decât în 2017, iar cele mai multe dintre ele au fost pentru parcări ilegale, staţionări neconforme sau ocuparea locurilor de domiciliu.

Poliţişti puţini, dar eficienţi

Încă de la începutul conferinţei, viceprimarul Birta a ţinut să menţioneze că Poliţia Locală Oradea are mai puţini angajaţi decât alte structuri din ţară şi, totuşi, agenţii reuşesc să facă o treabă bună. "În total sunt 71 de poliţişti, însă conform normativelor de personal, există un post de poliţist local la 1.000 de locuitori", a spus Birta. Astfel, Oradea ar putea avea aproape 200 de poliţişti locali. De trei ori mai mulţi decât în prezent!

La rândul lui, Cristian Beltechi a explicat cum patrulează poliţiştii locali. "Pentru a fi cât mai eficienţi, oraşul este împărţit în opt sectoare, fiecare are în subordine în jur de 110-120 de străzi. Fiecărui sector îi este atribuit un echipaj de poliţie care patrulează până la ora 22, iar de la 22 este un singur echipaj de poliţie", a spus directorul.

În anul precedent, agenţii au dat 22.200 de amenzi, în cuantum total de 4,1 milioane lei. Numărul total al amenzilor este cu aproximativ 10% mai mare decât în anul 2017.

Cerşetorii, tot mai puţini

Tot în cadrul conferinţei, şeful Poliţiei Locale a precizat că numărul cerşetorilor din oraş a scăzut. "Dacă anii trecuţi vă spuneam că sunt circa 1.200, acum numărul lor a ajuns la 180 de cerşetori şi circa 150 de oameni fără adăpost. Avem patru agenţi şi două dube care circulă în fiecare zi şi se ocupă de acest domeniu. Ei îi iau de pe stradă, îi amprentează, iar apoi îi îndrumăm către localităţile de provenienţă, pentru că majoritatea nu sunt din Oradea", a spus Beltechi.

Pe de altă parte, orădenii au devenit mai atenţi în ceea ce priveşte curăţenia spaţiilor verzi, iar depunerile de moloz au scăzut. "Am văzut eficienţa punctului de colectare separată pe care Primăria împreună cu RER l-a amenajat pe strada Thurzo Sandor. Aici vin oamenii care fac reparaţii în casă sau construiesc şi mai bine depozitează resturile gratuit decât să rişte o amendă", a spus Florin Birta. Un punct de colectare similar este în construcţie şi în Rogerius, pe strada Uzinelor.

În plus, o patrulă a Poliţiei Locale circulă zilnic pe la asociaţiile de proprietari din oraş, explicându-le cetăţenilor care este rolul colectării selective a deşeurilor. În anul 2018, astfel de lecţii s-au ţinut la 600 de asociaţii din oraş.

Cearta pe parcări

Şeful Poliţiei Locale a mai spus că tulburarea liniştii este tema celor mai multe reclamaţii făcute de orădeni. De altfel, anul trecut, poliţiştii locali au făcut 12 acţiuni comune cu specialiştii DSP Bihor, în urma cărora au înregistrat patru depăşiri ale limitei maxime admise de lege, la fabrica Bihore şi la barurile Green Pub (de două ori) şi Edison.

Tot anul trecut, agenţii au intervenit şi la un apartament din Cantemir, unde proprietarul a înghesuit nu mai puţin de 55 de pisici! Evident, acestea produceau un disconfort pentru vecini.

Pentru tulburări de linişte publică, poliţiştii au dat, anul trecut, 34 de amenzi, în sumă de 11.550 de lei, şi 42 de avertismente.

O altă problemă de care orădenii sunt plâng frecvent este ocuparea parcărilor de domiciliu. "Legea nu ne permite să ridicăm maşinile de pe parcările de domiciliu, noi le putem da doar amenzi. De multe ori, poliţia primeşte 20-30 de telefoane din oraş, ceea ce îngreunează munca. Aici se pot ridica nemulţumiri din partea orădenilor", a spus Birta.

În schimb, parcarea ilegală a fost motivul pentru care Poliţia Locală Oradea a dat cele mai multe amenzi, în 2018. În total, agenţii au scris 16.209 amenzi pe această temă, dar şi pentru staţionările ilegale, în sumă totală de 1,7 milioane lei.

De asemenea, anul trecut, poliţiştii au dat 985 de amenzi în domeniul salubrităţii, în cuantum de 864.000 lei, şi alte 223 pentru încălcări ale regulilor de disciplină în construcţii şi afişaj stradal.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bilant in amenzi
Asta este rolul politiei oriunde in lume: sa dea amenzi."We serve and protect" este inscriptionat pe masinile politiei americane...la deruta sau poate asa era pe vremea parintilor fondatori.Bilantul in infractori capturati sau cazuri rezolvate cu alta okazie, acuma vorbim de bilant contabil...
Postat 13 Februarie 2019, 19:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON