URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 21 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
06 Februarie 2018, 10:27

Au rămas 42! Orădenii pot alege cele zece proiecte care vor fi implementate anul acesta de municipalitate

Proiectele depuse de orădeni au fost verificate, propunerile validate au fost afişate pe portalul municipalităţii, votarea poate începe!

În perioada 5 februarie - 5 martie orădenii pot vota cele zece proiecte care vor fi implementate anul acesta de municipalitate în cadrul primului demers de bugetare participativă. În cursa pentru finanţarea de până la 200.000 de euro pe proiect au rămas doar 42 din cele 197 de propuneri ale orădenilor.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, "iniţiatorii proiectelor, dar şi susţinătorii acestora, le vor putea distribui de pe site-ul activ.oradea.ro şi promova pe reţelele de socializare, în aşa fel încât să adune cât mai multe voturi".

Votul se poate poate exprima prin autentificarea cu propria pagină de Facebook sau cu ajutorul unei adrese de email valide.

Selecţia finală a proiectelor se va face în primăvară după dezbaterea lor în cadrul întâlnirilor publice care vor fi organizate pe cartiere cu orădenii până pe 4 aprilie.

În cadrul dezbaterilor vor fi prezentate proiectele cu numărul cel mai mare de voturi online, ocazie cu care participanţii la dezbaterea publică îşi vor putea exprima prin vot direct opţiunea proprie.

Orădenii vor verdeaţă!

În cursa pentru finanţarea de la bugetul local au rămas 42 de proiecte. 14 propuneri, cele mai multe şi reprezentând o treime din totalul celor validate, vizează domeniul spaţiilor verzi.

Printre multe altele orădenii propun amenajarea unui părculeţ în bulevardul Magheru în faţa fostei cofetării Marco Polo, introducerea dealurilor Oradiei în circuitul turistic şi înfiinţarea unei zone de recreere pe malul stâng al Crişului Repede în aval de podul Desusianu.

La mare distanţă urmează, cu şase proiecte depuse, domeniul infrastructură stradală unde iniţiatorii propun înlocuirea copertinei de la pasajul de la gara centrală cu fibră de sticlă, reamenajarea intrării la grădina zoologică sau realizarea de treceri de pietoni inteligente care să îşi intensifică luminozitatea la apropierea unui pieton.

La egalitate

La egalitate din punct de vedere al propunerilor validate urmează cu câte cinci proiecte domeniile mobilitate, digitalizare şi amenajare spaţii publice.

Astfel, la secţiunea mobilitate iniţiatorii propun printre altele construirea unei pasarele pietonale peste Peţa în dreptul depoului OTL, extinderea accesului pietonal pentru cărucioare şi biciclete din zona Silvaş până în strada Făcliei şi acoperirea trecerilor la nivel cu liniile de tramvai cu plăci compacte, elastice din material antiderapant.

Printre cele mai interesante proiecte depuse la secţiunea digitalizare se numără realizarea unei aplicaţii privind monitorizarea online a transportului public, a lucrărilor din oraş sau chiar alarmarea populaţiei cu privire la pericole majore.

În ceea ce priveşte amenajarea spaţiilor publice orădenii au propus, printre altele înierbarea liniei de tramvai din strada Corneliu Coposu, reabilitarea Pieţei Tineretului din Velenţa şi organizarea unui concurs de soluţii pentru înfiinţarea unor porţi sau sculpturi personalizate la intrările din oraş.

Mai puţin la cultură şi sănătate...

Cele mai puţine proiecte au fost validate pe domeniul infrastructurii culturale şi a celei de sănătate. În secţiunea infrastructură culturală vor fi supuse votului patru proiecte care vizează printre altele înfiiţarea unei expoziţii după filmul "Pistruiatul" filmat parţial pe străzile orădene, reabilitarea Casei de Cultură din Podgoria aflată în paragină sau înfiinţarea unui monument reprezentând Meridianul Zero care a fost vreme de două secole la Oradea.

Pe ultimul loc din punct de vedere al cererii se numără domeniul infrastructurii de sănătate unde concurează trei proiecte care vizează înfiinţarea modernizarea ştrandului Ioşia Nord, înfiinţarea unei piste pentru alergare din tartan în Parcul Salca şi amenajarea unui teren de sport cu aparate pentru exerciţii pe malul Crişului Repede în zona fostei întreprinderi Mecanica.

USR cere transparenţă

Conducerea URS Bihor a cerut luni conducerii municipalităţii, printr-un comunicat de presă, să asigure maximum de transparenţă asupra modului de vot şi să argumenteze motivele pentru care au fost respinse cele 155 de propuneri nevalidate pentru a înlătura orice suspiciuni de fraudă.

"Solicităm, ca metodă de transparentizare a votului, amplasarea la fiecare dintre proiecte a câte unui contor care să afişeze numărul de voturi acumulate. De asemenea solicităm afişarea pe o pagină separată a proiectelor respinse, împreună cu motivele care au stat la baza respingerii lor, deoarece noi am identificat iniţial mult mai multe proiecte utile pentru Oradea decât cele ce au trecut de comisia de analiză", se menţionează în comunicatul USR.

Cu cărţile pe faţă

Contactat de BIHOREANUL, directorul economic al Primăriei Eduard Florea (foto), a promis că municipalitatea va analiza ambele propuneri în vederea implementării lor.

"Există un contor care arată numărul de voturi la fiecare proiect în parte, dar aplicaţia a fost făcută de aşa natură încât acesta nu apare şi publicului larg. Voi cere colegilor să facă modificările necesare astfel încât să fie afişat fiecare proiect cu voturile pe care le are", a promis directorul.

Florea a mai spus că va propune Comisiei de validare afişarea pe portalul Primăriei a listei celor 155 de proiecte respinse.

"Fiecare iniţiator a primit deja din partea Comisiei de validare un răspuns cu privire la motivele pentru care proiectul nu a întrunit condiţiile de eligibilitate. Vom căuta o soluţie pentru ca aceste propuneri şi motivele pentru care au fost respinse să poată fi publicate pe portalul Primăriei fără să creeze însă confuzie în rândul orădenilor care doresc să voteze proiectele validate", a spus Eduard Florea.

Orădenii pot vota proiectele pe care le doresc implementate în cartierele lor pe portalul municipalităţii la secţiunea Bugetare participativă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ART " NU VO "
Visul meu de turist ăsta ar fi! Să văd dealurile Oradiei! Chiar nu realizează nimeni ca nici dreaq' nu vine să viziteze pur și simplu Oradea! Evident că turiștii din Felix vor veni o dată și în oras dar nu vin special!
Postat 06 Februarie 2018, 22:34 de TDS
USR se cred la putere, ca au pozitie de viceprimar?
Cea mai tare e cereea lor cu "noi am identificat alte proiecte mai utile care n-au ajuns validate". Dar nu le vor direct in executie si fara vot, ca le considera ei utile? Scria in regulament foarte clar ce e eligibil si ce nu. Ca lumea scrie orice prostie care sa i-o rezolve primaria, si cand i se strica aragazu, e incultura. Pe langa multe proiecte care nu erau pe infrastructura, ci organizare de evenimente, care aduceau costuri ulterioare de mentenanta, care erau pe domeniu privat si nu public, care costau mult peste buget, samd, primaria a zis clar ca proiectele nu trebuie sa intre in conflict cu alte proiecte ale primariei fie diferite, sau fie asemanatoare, deja incepute. Nu ai habar ca primaria de 3 ori zice in ultimele 6 luni stadiul unui proiect la o locatie, si apoi vii sa ceri in locatia aia altceva, e problema ta, nu faci scandal pentru asta.
Postat 06 Februarie 2018, 20:01 de unu
vor si salar de primar?
Il acuza pe primar ca pe ultimul bou ca ar vrea sa fure voturi (suspiciuni de frauda, cica), cand defapt le-a facut pe plac multe din propunerile lor, inclusiv bugetarea participativa. Ca asa a facut o firma privata site-ul, e prost, dar asa l-au facut si in Baia-Mare. Uite ca totusi Primaria tine cont de propunerile din jocul lor de imagine si cu seriozitate deja au aparut tentative de modificari pe site. Se va vedea cu siguranta si numarul de voturi in curand! Multumim de propunere, dar inainte sa te dai rotund in comunicate deschise de presa, poti sa dai direct sugestia la primarie. Si UDMR si PSD procedeaza la fel, dar partidu gheilor se lauda ca ei ar fi "altfel".
Postat 06 Februarie 2018, 19:55 de unu
Cat despre prosteala cu...
Cat despre prosteala cu "orasul pistruiatului" numai o minte natanga putea propune si alta accepta o aiureala de genu! Un film bolsevic cu un pusti imaginar(ca de altfel toata povesteala filmului)emblem a orasului!? Ba sunteti breji la minte?
Postat 06 Februarie 2018, 16:29 de scortosul
TRANSPARENTA
Solicitarea USR trebuie pusa in aplicare. Modul total opac de eliminare sau promovare in etapa urmatoare a unui anumit proiect nu poate conduce decat la suspiciunea rezonabila ca nu a existat o grila de analiza cu criterii clare de departajare ci pur si simplu s-au ales cele care corespund "viziunii" sau intereselor comisiei. Spre exemplu acea grila trebuie sa contina obligatoriu un criteriu de tipul "numarul de beneficiari directi ai proiectului" etc
Postat 06 Februarie 2018, 14:09 de ferfeleaga
@suporter
Nu esti in stare sa citesti peste ranuri si sa intelegi spiritual postarii! 1- Pasarela otl: cine a stricat pasarela si de ce nu s-a refacut la acel timp? 2-parcul de pa Lacu rosu.. unde sunt dotarile initiale? 3- .... tot ceea ce s-a cerut trebuiau cuprinse in PUZul elaborat la data elaborarii si facut demult. PMO paralel cu nevoile cetatenilor. Acum se lauda cu ceva peticeli care trebuiau facute demult si nu demolata cumperca(de exemplu) ca sa avem ce lucre si pe ce cheltuii resursele! Inainte de a pune in practica cosmarele birtineze trebuiau facute aceste studii de oportunitate/necessitate ale cetatenilor si puse in opera in mod primordial! Cat depre drumurile prin dealurile oradeane ca trasee turistice ... o prosteala! Ce sa admire un starin de pe dealuri? Singura locatie panoramica ar fi culmea de pe dealul ciumpercii in rest unde? In curtile oamenilor?
Postat 06 Februarie 2018, 13:57 de scortosul
scortosul&WinDos
daca si la proiectele propuse de cetateni aveti de comentat atunci e cat se poate de clar ca il puteti suna pe Tds sa beti cu el o cafea amara anti bolo.Cele 42 de proiecte au fost alese de o comisie a primarie si sa se incadreze in buget,unele nici nu au nevoie de 150.000 euro. Vedeti ca la psihiatrie e coada,se merge cu programare....
Postat 06 Februarie 2018, 13:43 de suporter_oradean
Si din..
Si din prosteala asta se vedew deslusit ca interesele PMO sunt paralele cu interesele catateanuluiplatitor de taxe si impozite! Birtinezul bolovanos este unul parallel cu interesele orasului dar este un dezvoltator megaloman de cosmaruri!
Postat 06 Februarie 2018, 11:07 de scortosul
O treime dintre propuneri se refera la spatii verzi !?!
Acest lucru demonstreaza politica total gresita a administratiei Bolojan, care are ca scop turnarea de beton oriunde se vede firul ierbii sau e rost de taiat vreun pom !?!
Postat 06 Februarie 2018, 10:39 de WinDos
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON