URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2020, 10:10

Antreprenori pentru Oradea: Primăria și ADLO au premiat cei mai importanți contribuabili la bugetul local

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare an, în data de 24 ianuarie, Primăria Municipiului Oradea împreună cu Agenția de Dezvoltare Locală Oradea SA organizează Gala ,,Antreprenor pentru Oradea”, în semn de respect și apreciere pentru mediul de afaceri orădean.

În cadrul acestui eveniment, sunt premiaţi cei mai importanți contribuabili la bugetul local al municipiului pe anul precedent. Topul este alcătuit prin însumarea valorilor vărsate către bugetul local constant în taxe și impozite locale, precum și cota parte din impozitul pe salarii (60%, care urmează să se majoreze în 2020 la 63%).

Anul acesta, Gala s-a ținut în incinta Cetății Oradea, eveniment la care au participat un număr de aproximativ 100 persoane - antreprenori din Oradea, reprezentanții celor mai importante companii din municipiu, investitori străini, dar și directori ai instituțiilor și companiilor publice din oraș.

Municipalitatea acordă o importanță deosebită tuturor contribuabililor la bugetul local, atât celor din mediul antreprenorial cât și persoanelor fizice, deoarece prin contribuțiile acumulate se realizează marile proiecte din Oradea. Toate investițiile în infrastructură, reabilitarea clădirilor, lucrările, reparațiile și alte proiecte care nu presupun fonduri europene se realizează din contribuțiile mediului de afaceri, respectiv ale cetățenilor de rând, cărora municipalitatea dorește sa le mulțumească pe această cale.

În deschiderea evenimentului, Alina Silaghi, directorul general al ADLO, a prezentat un Raport de activitate pe anul 2019, cuprinzând investițiile atrase în anul 2019 în parcurile industriale din Oradea, în valoare totală de 40.678.910 euro, în urma cărora se va ajunge la un număr total de 8.500 de locuri de muncă până în anul 2021. Directorul ADLO a enumerat și proiectele realizate până în prezent, precum și cele inițiate și care se vor finaliza în 2020, cum ar fi înființarea unui Centru de dezvoltare educațională pentru tineret ”The Spot”, ce va avea ca obiectiv principal dezvoltarea abilităților tinerilor prin educație integrată/orientare în carieră.

Primarul Ilie Bolojan (foto) a luat cuvântul, mulțumind tuturor că au onorat invitația la acest eveniment, precizând faptul că cea mai mare parte a bugetului local e formată din taxele și impozitele pe venit și proprietăți pe care marii contribuabili și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii.

”Peste 40 milioane euro s-au încasat anul trecut de la firmele din Oradea, iar cu 10 milioane euro vom încasa în plus anul acesta. Vreau să vă mulțumesc pentru investițiile derulate în Oradea, dar și pentru locurile de muncă înființate. Dacă firmele se dezvoltă, și orașul se dezvoltă, iar oamenii au câștiguri mai bune. De anul acesta vor funcționa internatele pentru tineri în școlile profesionale, care ar trebui să intre în colaborare cu dumneavoastră, pentru a adapta învățământul profesional la cerințele firmelor. De anul viitor vom dezvolta un centru IT în clădirea fostului spital de neurologie, iar pe lângă Universitatea Oradea va funcționa și Centrul de transfer tehnologic, cu toate dotările. În încheiere, vreau să îmi cer scuze pentru disconfortul din trafic, dar având această oportunitate de a accesa fonduri europene ar fi fost păcat să nu beneficiem de ea și sper să finalizăm cu bine toate aceste proiecte la care lucrăm. Vreau să vă mai anunț că săptămâna viitoare se va demara licitația pentru drumul de legătură cu autostrada A3, cei 19 kilometri, pentru ca transportul mărfurilor să se facă mai facil în anii următori. Vă mulțumesc pentru tot sprijinul acordat. Un an bun vă doresc, să auzim de lucruri bune pentru Oradea și pentru economia românească!”.

Invitatul special al Galei a fost ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș (foto), care le-a transmis celor prezenți toate gândurile bune pentru anul 2020, și ”La mulți ani” cu ocazia sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Ministrul a ținut să felicite municipalitatea pentru organizarea acestui eveniment, în semn de respect și prețuire pentru marii contribuabili, dar și pentru faptul că Oradea reprezintă un model european de absorbție de fonduri, un model european de economie și investiții, înaintând îndemnul de a continua această tendință în strânsă colaborare între mediul privat și autoritățile publice, întrucât aportul municipiului este semnificativ pentru țara noastră.

Viceprimarul Florin Birta a înmânat premiile primilor 10 contribuabili la bugetul local pe anul 2019, cu mulțumiri din partea municipalității, respectiv:

1. PLEXUS SERVICES RO SRL

2. FAIST MEKATRONIC SRL

3. PLASTOR SA

4. RCS & RDS SA

5. CONNECTRONIX ROMANIA SRL

6. H ESSERS SRL

7. LOTUS CENTER SA

8. TRANSILVANIA GENERAL IMPORT-EXPORT

9. EBERSPAECHER EXHAUST TECHNOLOGY ROMANIA SRL

10. NIDEC ORADEA SRL

În anul 2019, primii 10 contribuabili au contribuit la bugetul local cu suma totală de 23.601.806 lei.

Alte 6 premii de recunoștință, cu mulțumiri din partea municipalității, au fost acordate de către viceprimarul Mircea Mălan, după cum urmează:

1. Premiul pentru investiția anului 2019 în parcul industrial a fost acordat companiei IWIS ENGINE SYSTEM din Germania, pentru o investiție în ceea ce privește partea operațională (utilaje+dotări) de 9 milioane euro.

2. Două premii de recunoștință s-au acordat firmelor care anul trecut au dat dovadă de responsabilitate socială, contribuind la proiectele comunității locale, prin implicare în proiecte sociale respectiv amenajarea unor spații verzi. Este vorba despre VERNICOLOR SRL și REWINE.

3. Premiul de recunoștință pentru cea mai inovativă investiție din anul 2019: societatea ATNOM SRL.

4. Premiul de recunoștință pentru cea mai eco-friendly companie care și-a extins activitatea in Parcul Industrial: societatea DECITEX RO SRL.

5. Un premiu special a fost acordat, în cadrul proiectului Re-Patriot, echipei PIAȚA 9, care reprezintă un exemplu de succes pentru românii repatriați ce și-au înființat afaceri în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CrisDumi
Am șofer, internet in avion și tren.
Postat 27 Ianuarie 2020, 20:47 de sandu1260
Sănduțo ...
... n-ai ieșit de multă vreme din "haznaua" orădeană, nu umbla cu minciuni !?! Degeaba zici că ai fost și ai văzut multe orașe, comparativ ... pentru că nu aveai timp pentru așa ceva, iar serviciul tău e similar cu al celor două "inspectoare" de la DGASPC, care l-au "îngropat" pe Dragnea !?! Când să fi fost tu altundeva, din moment ce comentezi articol de articol pe Bihoreanul, zi de zi, 24/24 ?!?
Postat 27 Ianuarie 2020, 19:56 de CrisDumi
FaBULA
Iar dacă alte orașe nu vor fonduri europene, nu-i bai, le luam noi.
Postat 27 Ianuarie 2020, 18:24 de sandu1260
FaBULA
Eu va problema in felul " că se face face din fonduri europene e bine, că se face din taxele mele e bine ( alta sursa de finanțare nu există ) tot ce se face rămâne pt noi, personal nu mă interesează mulțumiri și să fiu în top 10, mă interesează să văd că se face ceva " . Am fost în multe orașe în România și pot sa spun că nu or sa ne ajungă în următorii 200 de ani, în timp ce noi mergem înainte. Sunt foarte mulțumit de Oradea.
Postat 27 Ianuarie 2020, 18:20 de sandu1260
Sandu
Problema pe care n-o vezi tu e că pe noi, contribuabilii cei mulți, nu ne vede nimeni în lista "Top ten". Pe noi nu ne premiază nimeni cu mulțumiri și recunoștință că acceptăm să muncim pe cele mai mici salarii din țară. Nu ne putem mândri nici măcar că taxele și tarifele mari pe care le plătim ar contribui cu ceva la dezvoltarea orașului. Tot ce se face frumos în orașul ăsta se datorează numai fondurilor europene și edilului providențial. Să nu te apuce pandaliile?
Postat 27 Ianuarie 2020, 18:03 de User anonimizat
excalibur
Tu doar faci aluzii, în rest nu știi ce grăiești.
Postat 27 Ianuarie 2020, 14:03 de sandu1260
Problema?
Un interlop din piatra neamt dijmuia locuitorii unui cartier ,cerind taxa de protectie din poarta-n poarta,contra amenintari cu viol,cutit,incendiu whatever.No police.Impozit pe venituri romania=46%. Impozit zero pe prima proprietate la citiva km distanta,in Ungaria.40mil+10mil anul asta e un randament de 20%.Am gasit petrol sub oradea? Nu, doar foot-em mai eficient,dezvoltarea naste pui vii.
Postat 27 Ianuarie 2020, 13:32 de excalibur
excalibur
Nu vad unde e problema.
Postat 27 Ianuarie 2020, 13:17 de sandu1260
”Peste 40 milioane euro s-au încasat anul trecut de la firmele din Oradea,...
... iar cu 10 milioane euro vom încasa în plus anul acesta"."cea mai mare parte a bugetului local e formată din taxele și impozitele pe venit și proprietăți pe care marii contribuabili și cetățenii le plătesc către municipalitate, dar și din impozitul pe salarii".Parca e putin grotesc sa ai asemenea jubilatii rezultate din dijmuirea comunitatii,mai apoi sa te umfli in pene ca esti primul pe tara la absorbtia fondurilor europene ...
Postat 27 Ianuarie 2020, 11:02 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON