URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Februarie 2018, 20:02

ADP Oradea "explică" defrişările din cimitir: Copacii trebuie tăiaţi... ca să nu crească prea mari!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit marţi, comisarii Gărzii de Mediu Bihor au depistat că 21 de copaci au fost tăiaţi ilegal în cimitirul municipal, Administraţia Domeniului Public Oradea a făcut primele precizări publice, printr-o "informare de presă" transmisă joi în numele conducerii societăţii, fără ca documentul să fie semnat de o persoană anume.

Documentul se doreşte o justificare pentru tăierile de copaci, însă nu reuşeşte decât să scoată la iveală un raţionament deloc ecologist: ADP Oradea o ordonat tăierea arborilor preventiv pentru ca aceştia să nu crească prea mari şi, astfel, costurile de tăiere să fie mai ridicate!

"Ţinând cont de faptul că tăierea unui arbore matur se poate realiza, în condiţii de siguranţă, doar de către echipe specializate de alpinişti utilitari, iar costurile unei astfel de intervenţii se ridică la circa 2.500-2.800 de lei per arbore, s-a luat decizia tăierii arborilor aflaţi pe sau lângă monumentele funerare, înainte ca aceştia să atingă dimensiuni care nu permit realizarea acestei activităţi cu personalul propriu al Cimitirului", se arată în documentul cu pricina.

În opinia conducerii ADP Oradea, toţi copacii dintre morminte trebuie tăiaţi, deoarece produc daune monumentelor funerare. De altfel, directorul societăţii, Liviu Andrica, a precizat explicit, vinerea trecută, într-o conferinţă de presă, că 200 de copaci vor dispărea din cimitir, tăiaţi de muncitorii ADP, din acest motiv.

"Toate tăierile de arbori au fost realizate în urma solicitărilor depuse de către aparţinători, care reclamau faptul că aceştia erau poziţionaţi pe sau lângă monumentele funerare, provocând daune acestora", se mai arată în informarea de presă transmisă de ADP Oradea. Societatea nu precizează, însă, concret câte solicitări a înregistrat ori când anume a primit aceste reclamaţii.

În schimb, comunicatul susţine că toţi copacii dintre morminte – numeroşi în cimitirul municipal – contravin regulamentului de funcţionare al cimitirului, votat în 2012 de Consiliul Local Oradea, care interzice plantarea de arbori pe sau lângă monumentele funerare, "tocmai în vederea prevenirii unor posibile daune", dar nu face vorbire despre cei existenţi deja.

ADP nu răspunde la cea mai importantă întrebare care se pune, şi anume de ce nu a respectat ADP Oradea legea şi nu a solicitat autorizaţiile necesare pentru tăierea arborilor. În schimb, înşiră promisiunea că va demara "un amplu proces de plantare de arbori" pe marginea aleilor din cimitir.

Şi această informaţie a mai fost prezentată de Andrica, vinerea trecută, în conferinţă de presă, directorul arătând că în această primăvară se vor sădi 400 de puieţi de platin în cimitir. Puieţi care vor ajunge, însă, la dimensiunile celor tăiaţi cu atâta uşurinţă în zeci de ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Explicatia e simpla, nu se aplica legea!
Birtinezul a taiat sute de arbori, poate mii, de cand s-a uns birau! Nu el, el nu s-a ,,murdarit", au facut-o slugile lui la porunca lui! Si totul sub ochii mai mult decat ingaduitori ai (in)justitiei. Voi cita articole din presa oradeana. 21 Februarie 2017, ,,Doar avertisment: Primăria Oradea a scăpat de amenda primită pentru defrişările din Piaţa Unirii” Primăria Oradea a scăpat de amenda de 40.000 lei aplicată de Garda de Mediu Bihor în vara anului 2015 pentru doborârea stejarilor din Piaţa Unirii. În urma procesului intentat de municipalitate Gărzii Naţionale de Mediu, Tribunalul Bihor a înlocuit, prin sentinţa din 6 februarie, sancţiunea amenzii cu aplicarea unui simplu avertisment. "Instanţa admite în parte plângerea contravenţională formulată de petentul Municipiul Oradea în contradictoriu cu intimata Garda Naţională de Mediu şi în consecinţă dispune înlocuirea sancţiunii amenzii contravenţionale aplicate prin procesul verbal cu contravenţie cu sancţiunea avertismentului" Chiar niciun judecator nu si-a amintit ca birtinezul este un recidivist inrait?! Doar doua exemple. 14 Februarie 2012, ,,Masacrul nucilor: Primăria orădeană, ameninţată cu o amendă record pentru tăierea ilegală a 200 de nuci”. NUCI!!! 28 ian. 2013 ,,Defrisari ilegale pe soseaua Borsului din Oradea”. De fiecare data arborii doborati au fost singurii vinovati! Care escroc, vazand ca instantele il ocrotesc, se opreste din marsavii?! Exact! Niciunul!
Postat 24 Februarie 2018, 06:10 de pinonel
HCL din 2012 nu se aplica retroactiv
Copacii deja existenti nu trebuie taiati din cauza HCL, doar ca nu se mai planteaza altii noi intre morminte.
Postat 22 Februarie 2018, 22:22 de unu
toaletare, nu defrisare, banditilor!
bai banditilor, voi ati auzit vreodata de TOALETAREA copacilor??? daca tot va pasa de arbori si vreti sa lucrati ceva care sa va justifice salariile nesimtite?
Postat 22 Februarie 2018, 21:00 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON