URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2019, 19:10

A început lărgirea podului Dacia la trei benzi pe sens (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Constructorii au început luni, conform programării, lucrările de lărgire a podului Dacia la trei benzi pe sens cu decopertarea trotuarului. Traficul auto se desfășoară îngreunat mai ales la ore de vârf, când șirul de mașini se întinde până în turbogirație.

Atenție, lucrări!

Începând de luni, circulația auto pe podul Dacia a fost deviată de pe banda 1 a fiecărui sens de mers, inclusiv pe linia de tramvai, pentru a face loc lucrărilor de amenajare a celei de a treia benzi prin îngustarea actualului trotuar.

Printre operațiunile care au deschis șantierul s-a mai numărat construirea rampei de acces în dedesubtul podului și demontarea parapetelor pietonale.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, urmează mutarea provizorie a rețelelor de pe pod pe trotuare pentru refacerea căminelor tehnice în care au fost acestea amplasate, îngustarea trotuarului pentru amenajarea celei de a treia benzi pe sens și refacerea hidroizolației.

Într-o fază ulterioară lucrările vor mai presupune consolidarea grinzilor principale, repararea betoanelor degradate, regruparea sub trotuare a tuturor instalațiilor de sub pod, montarea de dispozitive antiseismice, amenajarea liniilor de tramvai și refacerea racordurilor cu terasamentele.

Pentru fluidizarea circulației

Lucrările de reabilitare a podului Dacia și de lărgire a carosabilului la trei benzi pe sens sunt parte integrantă a proiectului privind construirea viitorului pasaj rutier pe sub Bulevardul Magheru.

"Scopul acestui proiect este acela de a fluidiza circulația în zonă, prin crearea celei de-a treia benzi, prin care se va facilita accesul spre Aleea Ștrandului, precum și dinspre Parcul Traian spre pod. O dată cu realizarea pasajului subteran, se va rezolva conflictul de trafic de pe bulevardul Magheru și se va crea undă verde pentru tramvai", a spus susținut Florin Birta.

La 4,3 metri adâncime

În ceea ce privește construirea efectivă a pasajului subteran, până în prezent constructorii au deviat rețelele de utilități din Aleea Ștrandului, au dezafectat zidul de sprijin existent și vot trasa pe partea cu Hotelul Continental noul zid lung de 56 de metri.

Rampa viitorului pasaj subteran lungă de 89 metri va începe, dinspre Aleea Ștrandului, cu 20 de metri înainte de parcarea hotelului iar cea dinspre Parcul Traian, de 103 metri, va porni de la limita dintre clădirile Inspectoratului Județean de Poliție și a Seminarului Greco-Catolic, cu 15 metri înainte de intersecția cu strada Libertății.

Cele două rampe, lungi de 224 metri, vor asigura tranziția șoselei de la suprafață la o adâncime de 4,3 metri porțiunea pe sub bulevard fiind lungă de 32 metri.

Lucrările de amenajare a pasajului, cu termen de execuţie de un an, vor fi executate de o asociere de firme reprezentată de Freyrom SA (care a construit şi podul Centenarului) pentru suma de 14,5 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 3,1 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cer detalii
acuma despre ce vorbim? largirea podului sau taierea trotuarului in favoarea masiniilor ca sa aiba 3 benzi? nu e tot una...
Postat 25 Septembrie 2019, 07:31 de cititor_oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON