URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2017, 17:47

A devenit regulă! Fără magazine second-hand, cazinouri, case de amanet şi de pariuri pe Corso!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar localuri, terase şi magazine cu brand! Consiliul Local a aprobat joi, prin votul exclusiv al grupului PNL, regulamentul privind măsurile de stimulare a dezvoltării centrului istoric al municipiului propus de primarul Ilie Bolojan.

De altfel, opoziţia PSD şi-a prezentat punctul de vedere de la bun început. "Grupul PSD va lucra la un material pe care îl va înainta Prefecturii pentru neacordarea vizei de legalitate pe acest regulament", a declarat în numele colegilor consilierul local Adrian Negrea.

De ce tramvaie second-hand?

Normativul, dezbătut public în urmă cu o săptămână, interzice magazinele second-hand, cazinourile şi casele de amanet sau de pariuri pe Corso. Hotărârea a fost adoptată în ciuda opoziţiei reprezentanţilor unor astfel de unităţi care se văd obligate să migreze în afara zonei centrale.

"Dacă ştiu bine, Primăria Oradea, prin OTL, a achiziţionat 10 tramvaie second-hand. Acestea sunt ca hainele, la preţ rezonabil, iar orădenii au nevoie de ele. Vor circula în centru aceste tramvaie sau doar în cartierele periferice?", a protestat, plin de ironie, la încheierea şedinţei, reprezentantul magazinului London Style de pe Corso, Vezsenyi Zsolt.

Intervenţia orădeanului a trecut însă neobservată, de vreme ce decizia era deja luată. De altfel, după dezbaterea publică de joia trecută, primarul Ilie Bolojan a părut şi mai hotărât să pună în aplicare măsurile propuse.

"Pentru cei care au participat la dezbaterea publică lucrurile au fost destul de clare. În majoritatea cazurilor, propunerile celor afectaţi au fost să se impună regulamentul, dar să nu li se aplice lor", a declarat edilul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

"Nu s-a făcut dezbatere publică!"

Tot în şedinţa de joi şi tot cu votul exclusiv al grupului PNL, Consiliul Local a aprobat noul regulament de organizare şi funcţionare al asociaţiilor de proprietari, precum şi cel privind atestarea persoanelor fizice şi autorizarea firmelor pentru desfăşurarea activităţii de administrator de imobile.

Şeful grupului PSD, Liviu Sabău Popa, a cerut amânarea celor două materiale pentru o şedinţă ulterioară, după ce municipalitatea va fi organizat dezbaterea lor publică. Aşa cum BIHOREANUL a şi arătat, cele două normative au fost discutate exclusiv cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, nu şi cu membrii acestora.

"Nu au existat o dezbatere publică a acestor regulamente. Proiectele au fost puse pe site-ul Primăriei la secţiunea "Alte informaţii publice" şi nu la "Dezbateri publice", aşa că majoritatea celor interesaţi nu au putut să îşi spună părerea", a declarat Sabău Popa.

Fiecare cu legea lui

În replică, directorul juridic al Primăriei, Eugenia Borbei, a afirmat că municipalitatea a dezbătut regulamentul tocmai cu persoanele interesate, iar conţinutul lor a fost făcut public pe portalul Primăriei.

"Au fost organizate dezbateri publice pe ambele regulamente. Într-adevăr, acestea nu au fost publicate la rubrica Dezbateri publice, a fost la altele, dar din punct de vedere al legii este perfect legal, pentru că a fost afişat pe site", a spus Borbei.

Potrivit regulamentului adoptat joi, funcţia de administrator de imobile poate fi ocupată doar după promovarea unui examen din legislaţia specifică, iar testarea trebuie reluată tot la doi ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Acu' sa te tii procese! Pe banii populimii, cum altfel?!
Cine va castiga aceste procese, cu conditia sa nu se judece in Oradea, e limpede! Nu-i treaba mafarului de unde beau oile apa! Nu poti tu, primar/cl, sa-mi interzici mie sa inchiriez un spatiu pt. a desfasura o activitate perfect legala. Adica poti, dar comiti un abuz care va fi supus cenzurii unei instante. As vrea sa aflu parerea distinsilor avocati liberali din cl, unii foarte vocali, in cazul votului pt. presedintele cj Bihor, caz in care tocmai au primit de la coana Justitica una peste bot?
Postat 30 Septembrie 2017, 12:19 de pinonel
oras in desteptare, urbanisti de serviciu
cel mai corect ar fi sa se apeleze la adevarati ingineri urbanisti care cunosc legislatia si doresc sa o puna in practica, nu sa urmeze tot felul de interese. Dupa legislatia europeana se prevede ca intre 2 firme avand acelasi profil (gen banca, restaurant, farmacie, etc) sa existe o distanta minima de 200 metri intre ele. La noi nu este asa, si poate ar fi timpul sa ne desteptam un pic si sa scapam orasul asta de gunoaie = activitati din castiguri dubioase/ilicite. Mai trebuie treziti si oamenii si desteptati. putem fi noi primii, iar senior Bolojan sa ia aminte. luptati pentru tot orasul, inceputul cu centru istoric este un minunat punct de pornire!
Postat 29 Septembrie 2017, 11:48 de roger
oras in desteptare, urbanisti de serviciu
cel mai corect ar fi sa se apeleze la adevarati ingineri urbanisti care cunosc legislatia si doresc sa o puna in practica, nu sa urmeze tot felul de interese. Dupa legislatia europeana se prevede ca intre 2 firme avand acelasi profil (gen banca, restaurant, farmacie, etc) sa existe o distanta minima de 200 metri intre ele. La noi nu este asa, si poate ar fi timpul sa ne desteptam un pic si sa scapam orasul asta de gunoaie = activitati din castiguri dubioase/ilicite. Mai trebuie treziti si oamenii si desteptati. putem fi noi primii, iar senior Bolojan sa ia aminte. luptati pentru tot orasul, inceputul cu centru istoric este un minunat punct de pornire!
Postat 29 Septembrie 2017, 11:48 de roger
Tampenii!
La Budapesta pe Vatiutca(?) nu deranjeaza dar la muncipiul birtinezului nu e de bine! O sa apara concurenta cu saomerii, hotdog si alte tampenii alimentare! Si totusi ce recomanda birtinezul.... mag. de "portolanuri", va vina Gucii, Versace, Hugo,..... si alte brenduri international sa isi deschida chioscuri pe corsoul birtinez?
Postat 29 Septembrie 2017, 10:17 de scortosul
in cocnluzie......
Deci conform celor spuse de madam Bobei, daca esti in cautare de bicicleta la mica publicitate, sa cauti la matrimoniale. "Au fost organizate dezbateri publice pe ambele regulamente. Într-adevăr, acestea nu au fost publicate la rubrica Dezbateri publice, a fost la altele, dar din punct de vedere al legii este perfect legal, pentru că a fost afişat pe site", a spus Borbei.
Postat 29 Septembrie 2017, 10:17 de User anonimizat
corso-ul atrăgător
Pe corso avem deja combinația perfectă de magazine, partea sângă: BANCNĂ, FARMACIE, TELEFOANE, RESTAURANT, SPAȚIU GOL, BANCNĂ, FARMACIE, TELEFOANE, RESTAURANT, SPAȚIU GOL, BANCNĂ, FARMACIE, TELEFOANE, RESTAURANT, SPAȚIU GOL... partea dreaptă: dute să vezi în mijloc: cca. 1000 scaune din care 813 goale!!!!
Postat 29 Septembrie 2017, 09:36 de joe
maharii din centru vor avea liniste si com c
Comfort ca li se cuvine fostilor militieni si securisti care stau in centru.Restul locuitorilor sa suporte zgomotul si mizeria pacanelelor ca ei nu conteaza.Conteaza centrul unde cineva crrde ca se vor imbulzi turistii.Sa vada ce?
Postat 29 Septembrie 2017, 08:34 de User anonimizat
CIUDĂTENII
Azi vorbim despre Corso? Ieri parcă se vorbea despre centrul istoric...
Postat 29 Septembrie 2017, 00:47 de TDS
gunoi
luam totul second in tara asta si care ne conduc sunt second ultimul mandat de ar fi dai cumpara cu plocoane inainte de alegeri ar trebui sa mergem in masa din tara asta de * si spagari sa vedem din ce si or mai da salarii ca se gata odata si furtul ca n or mai avea ce numa asa ajungem ca si ungurii fara paduri ... da tot ii bine primarii , politistii si padurarii o duc bine sper sa ie juddecati macar pe lumea cealalta pentru hotii
Postat 28 Septembrie 2017, 23:36 de Rumanu
Saraci si aurolaci de Oradea
Care merit maaa??? Avem SH-uri, amaneturi si pacanele pentru ca avem clienti la ele, adica oradeni saraci si disperati. Cand o sa creasca nivelul de trai si de educatie in randul localnicilor, acestea vor disparea de la sine. Deocamdata primaria face curatenie si impinge gunoiul spre periferie. Daca ar avea sange in instalatie ar interzice total pacanelele si amanetul cel putin. Ce zici bolovane? Te tine?
Postat 28 Septembrie 2017, 21:05 de User anonimizat
mandru ca sunt oradean - curatenia incepe acasa, adica din centru!
bravo primarului si pnl-ului pentru valoare, perseverenta si spirit civic! curatenia asta trebuie facuta cu curaj pe plan local si national.
Postat 28 Septembrie 2017, 19:48 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON