URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2018, 12:05

A crescut numărul locuitorilor: Oradea, în topul primelor 10 oraşe din România!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Oradea a intrat în top 10 al primelor oraşe din România ca populaţie! Numărul locuitorilor din oraşul de pe Criş a crescut semnificativ, la 221.861 persoane.

Clasamentul a fost întocmit de HotNews.ro, pornind de la un comunicat al Institutului Naţional de Statistică, instituţie care a anunţat, miercuri, datele privind mişcarea naturală a populaţiei, la nivelul lunii noiembrie 2017.

În esenţă, arată sursa citată, populaţia României scade pe zi ce trece, însă, "sunt localităţi care şi-au triplat populaţia în ultimii 10 ani, dar şi zone din care au plecat peste jumătate dintre locuitori". "Ne împuţinăm cu (prea) mare viteză în anumite zone din ţară şi creştem ca populaţie în alte zone. De pildă, în ultimii 10 ani, comuna Floreşti din Cluj, a crescut de la 7.600 de locuitori (în 2007), la peste 33.000 în 2017. Evident, când ai o asemenea creştere a numărului de locuitori, asta îţi afectează piaţa muncii, nivelul salariilor şi preţurile locuinţelor (sau ale chiriilor). La polul opus avem cazul localităţii Oraşu Nou, din Satu Mare, ai cărei locuitori s-au diminuat de la 7600, la 3800", arată sursa citată.

Citând datele INS, HotNews afirmă că până şi ordinea primelor 10 orase ale ţării după numărul de locuitori s-a schimbat: "Timişoara pierde un loc în favoarea Iaşiului, Clujul urcă o poziţie, dispare din top 10 Brăila, dar intră Oradea", arată sursa citată.

Datele reprezintă populaţia după domiciliu, măsurată de Statistică.

Astfel, pe primul loc în top rămâne, evident, Capitala, cu 2.104.967 locuitori, pe locul 2 – Iaşi (371.889 locuitori), pe locul 3 – Timişoara (331.004 locuitori), pe locul 4 – Cluj Napoca (323.108 locuitori), 5 – Constanţa (315.394 locuitori), pe 6 – Craiova (303.321 locuitori), pe 7 – Galaţi (302.772 locuitori), pe 8 – Braşov (290.167 locuitori), pe 9 Ploieşti (230.523 locuitori), iar pe 10 – Oradea, cu 221.861 locuitori.

În total, în România, 2.283 localităţi pierd locuitori, doar 889 de localităţi câştigă locuitori şi avem acelaşi număr de locuitori în 5 cazuri.

Între localităţile care au pierdut populaţie se numără şi localitatea bihoreană Girişu de Criş, al cărei număr de locuitori e mai mic cu 30,42%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
WinDos-ul garii
* apreciez omul pt e singurul primar după 89 care a facut treaba pt ORADEA . Aca ca bucurate * de ORADEA, dar locul tau e la BÂRLAD
Postat 14 Ianuarie 2018, 10:58 de Sandu1201
Re: sandu1201-1=0
Tocmai te-ai desconspirat, incepand si finalizand ... ca esti * lingaul lui Bolojan !?!
Postat 14 Ianuarie 2018, 09:41 de WinDos
Dada
Asta inseamna dezvoltare. Si nu ma astept de la prosti si lingai sa înțeleagă. Haideți la Oradea ca e loc destul sa facem lipeala cu sanmartin si Osorhei ca este loc de construit locuinte, si fac pariu ca daca ORADEA mea o sa aibe 350000 locuitori, Bolojan o sa bage metroul
Postat 13 Ianuarie 2018, 22:27 de Sandu1201
:-)
Pe primele 10 locuri era si inainte. Cei din mediul rural vin in Oradea...nu datorita "lipsei de perspective" ci dintr-un motiv mult mai simplu. Pentru ca pot. Una peste alta daca s-ar mai pune la socoteala oradenii care si-au facut case in zona metropolitana (Santandrei, Sanmartin, Biharea, Paleu etc) probabil s-ar mai adauga vre-o 20000 la socoteala. Oricum factorul "marime" este artificial si conteaza mai putin. Daca luam de exempluocupantul locului 7 orasul Galati desi in scripte are 302000 de facto, in jur de 130000 au plecat sa lucreze in strainatate iar mii de apartamente stau goale s-a inchis reteaua de apa calda si caldura centralizata iar preturile la imobiliare sunt printre cele mai scazute din tara desi orasul are o universitate solida si cu specializari industriale "pe bune" nu cu "stiinte politice, relatii internationale, jurnalistica" ca la Sorbonica.
Postat 12 Ianuarie 2018, 09:35 de Cleopard
Spre stiinta postacilor...al'de CrisDumi
Stimate domn, daca a fi gica contra, este un drept constitutional pe care-l aveti, raspandirea de "fake news" si dezinformari este o obligatie negativa, pe cale de consecinta ar fi mai bine sa va abtineti. Pana una, alta, statistica nationala se efectueaza de catre instititia specializata, INS.
Postat 12 Ianuarie 2018, 07:22 de Un_oarecare
@un oarecare
si daca i-ai numara in fata lor pe toti tot nu vor fi de acord. asa sunt ei. gica-contra la orice e de bine.
Postat 11 Ianuarie 2018, 21:35 de User anonimizat
Re: Un_oarecare
Dupa cei de la statistica, "domiciliat" ori "proprietar\coproprietar" se suprapune ca numar, ceea ce e total gresit. Am la mine pe strada, din cele 102 imobile cu numar de identificare, cca. 15% care sunt nefolosite sau inchiriate. Proprietarii sunt de trei categorii: prima cuprinde imobile\case in care domiciliaza chiar detinatorii tabulari, a doua categorie se constituie din persoane cu doua sau mai multe proprietati - in Oradea sau in alte localitati in care domiciliaza, ba unele chiar in alte tari - si a treia, a unor persoane plecate in strainatate si care au inregistrat domiciliul rezidential in zona locului de munca. Asa ca, exista la INS foarte multe confuzii, pe care nici nu le poate lamuri in lipsa unir date concludente. Informatii certe se pot corela de la Evidenta Populatiei, Pasapoarte, Finante si Asociatiile de Proprietari\Locatari. Toate impreuna dau rezultate reale, nicidecum statisticile romanesti care nu sunt in stare nici macar sa evidentieze corect numarul exact de alegatori. In ceea ce priveste DSJ si colegii, sa fim seriosi.
Postat 11 Ianuarie 2018, 18:39 de CrisDumi
Gasiti datele accesand site-ul DJS Bihor
wwww.bihor.insse.ro
Postat 11 Ianuarie 2018, 15:15 de Un_oarecare
Date Directia Judeteana de statistica Bihor
Stimate domn, cu referire la comentariu postat de -CrisDumi-, Verificati datele INS-DJS Bihor inainte sa treceti cifre din burta, MUNICIPIUL ORADEA - populatie dupa domiciliu la data de 01.01.2017 - 222.193 - din care: masculin:104.836 - feminin:117.357
Postat 11 Ianuarie 2018, 15:13 de Un_oarecare
INS a identificat cu totul altceva decat se spune in acest articol.
Calculul se refera la mobilitate, nu la domiciliu !?! Datele statistice sunt preluate de la Ministerul Finantelor Publice si se refera la platitorii de impozite pe toate categoriile de venituri. Cu alte cuvinte, daca un muncitor - din Salard spre exemplu - lucreaza permanent sau temporar la o firma cu sediul in Oradea, devine automat platitor contribuabil aici, nu la domiciliul stabil al acestuia. Asadar e vorba de toti cei cu domiciliul stabil in Oradea, la care sa adauga contribuabilii la sursa, la gramada. Pe partea de domiciliu, Oradea este inca sub 200.000 de locuitori (mai precis 189.666 locuitori care domiciliaza stabil aici), ceea ce il situeaza in categoria de orase resedinta de judet de categoria 2. Sigur ca exista interese in raportarea oraselor pentru categoria 1, pentru ca acestea primesc mai multi bani, in functie de numarul raportat, asta aratand cata ipocrizie si minciuna se manifesta in Romania, cand e vorba de luat fonduri. Nu e exclus ca in cativa ani sa aflam ca Oradea consuma paine, spre exemplu, peste 300.000 de oameni, dar fara a spune ca jumatate dintre ei sunt in tranzit. Civilizatia nu inseamna numar mare de domiciliati intr-o aglomerare urbana, adeseori haotica si lipsita de confort real. Din contra, orice om are nevoie de spatiul sau vital, iar Oradea nu mai ofera de multa vreme asa ceva.
Postat 11 Ianuarie 2018, 14:29 de CrisDumi
Lipsa perspective
Lipsa locurilor de muncă și a perspectivelor ia alungat pe românii din mediul rural spre marile orașe care devin din ce in ce mai aglomerate și sufocate. In loc sa încurajăm investitorii (care se plâng de lipsa forței de muncă din marile orașe) sa se indrepte spre localități mai mici care ar putea devenii mici centre industriale, ne bcuram că fraierii că a crescut populația, când de fapt a crescut aglomerația, se pune presiune pe prețul locuințelor și al chiriilor, pe costul vieții în general.
Postat 11 Ianuarie 2018, 14:00 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON